Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD’nin Türkiye’ye S-400 ve F-35’lerle ilgili hasmane tavrı doğrudan Fırat’ın doğusu ile Menbiç konusundaki politikalarının da dışa vurumu. Nitekim ABD Dışişleri bakanı Pompeo’da “Türkiye’nin Suriye’ye yapacağı olası bir hamlenin yıkıcı sonuçları olur” gibisinden diplomatik teamülleri aşan gözdağı havasındaki sözleriyle bunu çok net ortaya koydu. Yani ABD’nin asıl derdi füze bahanesiyle kendi elleriyle besleyip eğittiği ve silahlandırdığı Fırat’ın doğusundaki terör örgütü PYD/PKK’yı koruyup kollamak. Dolayısıyla da ABD’nin hem S-400 hem de Fırat’ın doğusuna dönük bir orta yol bulalım şeklinde bir niyetinin dahi olmadığı çok açık. Bu da artık kendi göbeğini kendini kesmek anlamına geliyor. Ki Türkiye’de bunun farkında ve askeri kaynaklara göre de Türkiye’nin bu konuda birden fazla seçeneği bulunuyor. Bunların başında da öncelikle geçici olarak Türkiye sınırına taşınan Süleyman Şah Türbesi’nin Menbiç yakınındaki eski yerine konuşlandırılması var. Çünkü orası uluslararası anlaşmalar gereği Türk toprağı ve bu BM 51. maddesinin Türkiye’ye tanıdığı bir meşru müdafaa hakkı. Bu bağlamda da an itibariyle iki farklı seçenek söz konusu. Birisi daha önce bizim de yine askeri kaynaklara dayanarak defalarca yazdığımız Fırat’ın doğusunda Telabyad’dan aşağı, Menbiç’e doğru koridor açarak kama gibi girip ilerlemek. Çünkü geniş bir alandan girip terör koridorunun bölünmesi önemli. Ama bu olmazsa da o zaman Aynel Arap yani Kobani’den de olabilir. Böylece de Menbiç’le Fırat’ın doğusu arasındaki bağlantıyı ortadan kesmek. Telabyad’dan güneye doğru yapılacak kama harekâtıyla da Fırat’ın doğusunu iki parçaya bölmek, kesintiye uğratmak. Tabii bu noktada akla gelen soru da şu:

Haberin Devamı

Terör örgütü PYD/PKK’nın hamiliğini yapan ABD buna ne der, diyecek?

Dün konuştuğum üst düzey bir askeri yetkilinin buna dönük öngörüsü şöyleydi:

“Hasmane tutum ve kötü politikalar izleyen ABD bu kadar gerginlikte hiç olmazsa bunda evet diyecektir. Çünkü orası Türk toprağı..”

Peki ya demezse? Askeri yetkiliye göre bu durumda da ikinci seçenek söz konusu:

Haberin Devamı

“Türkiye Rusya’yla ve Adana Mutabakatını aktif duruma getirerek Suriye ile de görüşerek Süleyman Şah Türbesi’ni eski yerine konuşlandıracaktır. ABD’ye rağmen...”

Nasıl?

“Adana Mutabakatı’nı gündeme getiren Putin Türkiye’yi Suriye ile işbirliği yapın diye zorluyor zaten.Süleyman Şah Türbesi’nin eski yerine taşınma durumu geldiğinde ‘benim için problem yok orası sizin toprağınız, gidin Şam yönetiemiyle görüşün’ diyecektir. Nasıl görüşeceksiniz? İşte Adana Mutabakatı bu inisiyatifi sağlıyor.Görüşülecek ve Fırat’ın batısından,yani bizim Fırat Kalkanı bölgesinden gidilir Menbiç’in güneyindeki Suriye ve Rusya ile koordineli olarak tekrar kuzeye dönülür ve konuşlandırılır. Türkiye’nin buna gücü var.”

Ya ABD buna da karşı çıkarsa?

“ABD buna birşey yapamaz çünkü askeri yok orada. Bir tek terör örgütü PYD/PKK var. ABD onlara çekilin demezse o zaman onları etkisiz duruma getirip orada Süleyman Şah Türbesi’ni eski yerine konuşlandıracaksınız. Yani bütün mesele öncelikle Adana Mutabakatı’nı aktif duruma getirmek bunun içinde Suriye’yle görüşmek. Suriye biraz karşı çıkar gibi olursa da zaten Rusya devreye girer ve Şam yönetimini ikna eder...”