Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TSK’daki FETÖ temizliği kapsamında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın verdiği bilgiye göre, 150’si general ve amiral olmak üzere 15 bin 153 personel ordudan ihraç edildi. Tabii bu rakamlar şimdilik çünkü 3-4 bin civarında da açığa alınıp, haklarındaki idari ve adli işlemleri sürenler var. Dolayısıyla yeni ihraçlar da yolda. Dahası Fetömetre ya da başka yöntemlerle ordu içindeki kripto FETÖ’cüleri açığa çıkarma çalışmaları da devam ediyor. Yani FETÖ temizliği konusunda daha alınacak çok yol var. Örneğin Hava Kuvvetleri Komutanlığı eski Başsavcısı emekli Albay Ahmet
Zeki Üçok,
ortaya çıkan rakamlara bakıldığında henüz
TSK’daki FETÖ’cülerin yüzde 20-30’unun çözüldüğünü ancak önümüzdeki günlerde bu temizliğin biraz hızlanacağını söylüyor. Niyesini de şöyle açıklıyor:

Haberin Devamı

“FETÖ’cüleri en hızlı ve oran olarak en yüksek tespit Deniz Kuvvetleri’nde. Bu da Fetömetre sayesinde. Mesela bu Fetömetre’nin tespit ettiği kişiler bir süre sonra savcılıkların ankesörlü telefon soruşturmasında ortaya çıkardıklarıyla örtüşüyor. Yani Fetömetre hem hızlı hem de doğru bir sistem.

Kara Kuvvetleri’nde de FETÖ’cüler tespit ediliyordu ama yöntem yavaş işliyordu. Çünkü sicil amirlerinin sicil notlarının hepsinin yüklendiği ortak bir ağ olmadığı için bazı veriler yazışmalarla elde ediliyordu. Şimdi bu Fetömetre artık Kara Kuvvetleri’nde de devreye giriyor. Buna dönük bilgisayar sistemi oturtuldu. İşlemler tamamen bilgisayar üzerinden yürütülecek. Dolayısıyla da daha hızlı ve daha çok sayıda FETÖ’cü tespiti yapılacak.

Hava Kuvvetleri’nde de henüz bu uygulamaya tam olarak geçilmedi. Hava Kuvvetleri tamamıyla şu anda savcılıkların bulduğu ankesörlü telefonlarla tespitlerini yapıyor. Orada da bu Fetömetre’nin en kısa zamanda uygulanmasıyla TSK’daki FETÖ’cülerin hızla tespit edileceğini düşünüyorum.”

Hainler temizlendikçe TSK’nın güçlendiğini belirten Üçok, devam ediyor:

“15 Temmuz’dan sonra Suriye’de üç tane olağanüstü operasyon yaptık. Hepsi de uluslararası hukuk kuralları çerçevesindeydi. Ama ABD’nin kontrolünde olan FETÖ’cüler temizlenmeseydi mutlaka adamlarıyla uluslararası kuralları çiğneyecekleri bir eylem (sivillere yönelik bombalama gibi) yapıp ya da yaptırıp bizim harekatlarımıza dünya kamuoyunda engel olurlardı.

Haberin Devamı

Yine eskiden bizim pilotlarımızla ilgili hep PKK ile mücadelede dağı taşı bombaladı geldi falan denirdi. Özellikle bu sınır kapılarındaki PKK-FETÖ ilişkileri savcılık tespitleriyle ortaya konmasından sonra anlaşıldı ki PKK ile bu FETÖ arasındaki illiyet, işbirliği operasyonlarda uçakların da yanlış yönlendirilmelerine neden oluyordu. Şimdi bunlar da temizlendi pilotlarımız gidip PKK’lıları neredeyse bulup oraları bombalıyorlar. Dağa taşa bomba atan pilotlar da kalmadı artık.”

Özetle; 15 Temmuz hainliği nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan TSK, o günden bu yana başta FETÖ olmak üzere PKK/PYD/YPG ve DAEŞ dahil tüm terör örgütlerine karşı amansız bir mücadele verdi, veriyor. Önümüzdeki kısa dönemde de FETÖ temizliğine dönük olarak Kara Kuvvetleri’nde yeni bir dalga olasılığı yüksek. Yani TSK’da iç ve dış temizlik tam gaz devam ediyor...