Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Suriye topraklarında kimin kimle ittifak yaptığı, kimle savaştığı kanlı 7 yılda pek çok kez değişti. ABD ve Rusya başta olmak üzere bölgede gözü olan devletler yönlendirdikleri terör örgütleriyle rakiplerini dolaylı vurdular, vuruyorlar. Öyle ki iki süper gücün aynı terör örgütünü kullandığı dönemler bile oldu. O nedenle de perde gerisindekiler saldırılar ve katliamlarla ilgileri yokmuş gibi davrandılar. Şimdilerde ise bu perde kalktı ve tüm dünya ABD ile Rusya arasındaki doğrudan güç dalaşını izliyor. Gerçi Rusya, ABD’ye göre çok daha temkinli ve akıllı davranıyor ama yine de endişe dorukta. Özellikle de Trump’ın gel-gitleri nedeniyle. Dolayısıyla da vekâlet savaşından açık savaşa doğru gidişi tetikleyen bir görüntü söz konusu. Tabii olurluğu Trump’ın sosyal medya üzerinden yaptığı çıkışlarının gerçekleşmesi ve de gönderileceği söylenen füzelerin adresleriyle bağlantılı olarak. Çünkü gelişmelere göre doğrudan ABD-Rusya kapışmasının yanı sıra vekâlet savaşlarının devletlerin kullanılması gibi yeni bir boyuta evrilme olasılığı da var. Nasılını Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı Em. Korg. İsmail Hakkı Pekin anlatıyor:

Haberin Devamı

“ABD’nin asıl amacı İran’ın etkisini Suriye’den silmek. Ve hem Soçi, hem Astana’da kendi aleyhine dönen gelişmeleri sonlandırıp masada güçlenmek. Bununla birlikte, bölgede İran’a ve Esad rejimine karşı İsrail, Suudi Arabistan, Ürdün ve Körfez ülkelerini yanına aldı. Dolayısıyla, bundan sonra ABD bu ülkeleri kendi adına savaştırarak işlerini halledecek ve Suriye’de hakimiyet sağlamaya çalışacak. Şu anda yapılan o. Bunlara karşı Rusya’nın nasıl bir hamle yapacağını da göreceğiz...”

Ortadoğu’da kaybedeceğini anlayan ABD’nin bütün gücüyle gövde gösterisi yaptığını belirten Pekin devam ediyor:

“ABD vurursa tabii ki Rusya-ABD savaşı çıkmaz ama Ortadoğu’da vekâlet savaşının daha da kızışacağı açık. Çünkü bu kez vekâlet savaşları terör örgütleri ya da normal örgütler üzerinden değil fiilen ABD’nin kontrol ettiği ya da desteklediği veya taşeronluk verdiği ülkelerle Rusya’nın desteklediği ülkeler arasındaki savaşa döner. Yani vekâlet savaşı terör örgütlerinden çıkar, devletler arası olur. Bu da o bölgede 20-30 yıl sürecek çok uzun bir savaşı meydana getirir.”

Haberin Devamı

Kime yarar bu?

“Hiç kimse kazanmaz. Trump yanlış bir şey yaparsa ABD Ortadoğu’daki üstünlüğünü çok daha fazla kaybeder. Ama Kuzey Irak’ta petrol arama anlaşması, Suriye’nin kuzeyinden Almanya’ya boru hattı gibi bölgeye dönük birçok projesi olan Rusya da ABD hayır derse, bunların hiçbirisini yapamaz.”

Peki ya Türkiye açısından durum?

“Ortaya çıkacak sorun ve çatışma Türkiye’yi büyük bir tehlike içine sokar, bu sefer doğrudan yerinizi, yanınızı seçmek durumunda kalırsınız. Bu durumda da nereyi seçeceksiniz? Rusya’yı seçseniz bir türlü, ABD’yi seçseniz bir türlü. Böyle bir şeyi Türkiye belki 6-7 sene sonra yapabilir ama şu anda bunu yapma lüksü yok.”

Özetle; ABD ve Rusya yandaşlarıyla birlikte dünyayı hızla ateşe doğru sürüklerken, Türkiye’nin herhangi bir tarafa gaz vermekten çok, tamamen denge politikasıyla bu tansiyonu düşürmesi gerekiyor. Ki öyle de yapıyor...