Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bugün siyasi partiler seçime katılacakları seçim çevrelerine ait aday listelerini YSK’ya veriyor. Yani adaylık beklentisinde olanlar açısından en kritik gün...Çünkü listelerde kendilerini göremeyenler ya da görse de seçilemeyecek yerler nedeniyle hayal kırıklığı yaşayanlar olacak. Dolayısıyla da her partide kırgınlıklar, küskünlükler ve tepkiler ortaya çıkacak. Nitekim bunun örneğini birkaç gün önce aday listesini açıklayan MHP’deki yansımalarıyla gördük. Şimdi sıra diğerlerinde. Aslında bu her seçim öncesinde yinelenen bir görüntü ama bu kez durum biraz daha farklı. Hem başvuru sayısının hem de aday adaylarındaki beklentinin yüksekliği nedeniyle. O yüzden de yaşanacak kırgınlık ve tepkilerin daha derin olma olasılığı söz konusu..Özellikle de ilk kez seçime girecek İYİ parti açısından. Niyesi dün konuştuğum İYİ Parti’nin yapısını “iyi” bilen deneyimli bir politikacı anlatıyor:

Haberin Devamı

“İYİ Parti siyasette kendince risk almış ve Bahçeli’ye karşı mücadele vermiş, bulunduğu bölgelerde toplumun dikkatini çekmiş yüzlerce insanın içinde yer aldığı bir yapı ve bunların hepsi de aday adayı oldu. Listelerde kendilerine uygun yer bekliyorlar.

Meral Akşener’le beraber birçok yeni isim özellikle kadınlar olmak üzere siyasete ilk defa girdiler ve bunların çok yüksek beklentileri, umutları var.

Partide Bahçeli’nin yanı sıra iktidara karşı da risk alarak siyaset yapmış isimlerin önemli bir kısmı da listelerde uygun bir yer beklentisi içinde.

Yine çekinmeden mücadele verip de partiyi illerde, ilçelerde kuran organize eden, teşkilatı sokağa taşıyan insanların hemen hepsinin adaylık talepleri söz konusu. Dolayısıyla listelerde kendilerini göremeyen ya da görüp de seçilemeyecek yerlerde olanlar çok büyük bir hayal kırıklığı yaşayacak ve tepki verecekler.”

Aynı konu üzerine bir başka politikacının öngörüleri de şöyle:

“Çok sayıda genç başvurusu oldu İYİ Parti’ye, diğerlerine ise genellikle klasik orta yaş orta yaşın üstü başvurular var. Burada 30 ila 40 yaş bandında başvuru sayısı yüksek. Onlar da gitmişler partiyle temas kurmuşlar, ‘senin gibi iktisattan anlayan senin gibi bilgisayar bilen, senin gibi sanayi konusunda parlamış bir takım projeler yapmış insana ihtiyacımız var’ cevabı verilmiş. Bunların hepsi aday adayı oldu. Onlar böyle bir durumla karşı karşıya geldikleri zaman infial gösterirler. Yani gel başvur deyip de kendilerini listede ya da seçilecek bir sıraya gelmediğini görünce tepki verirler. Ama diğer partilerde aday adayları büyük çoğunlukla klasik partililer kızarlar, tepki verirler ancak bu fazla sürmez.”

Haberin Devamı

Sonuçta başvuranların 600’ü listeye girecek ama?

“Evet 600 aday olacak ama kağıt üzerinde. Bir kere 600’ün 50’si Kurucular Kurulu, Genel İdare Kurulu’nda yer almış kişiler tarafından doldurulur. Ondan sonra sonra taş çatlasın 50 ila 70 arasında seçilebilecek yer kalır. Başvuran 2 bin 800 kişi arasından oraya isim yerleştireceksin. Seçen için de zor, başvuran için de.”

Özetle; her partiden tüm aday adaylarının büyük bölümü için bugün vekillik rüyasında damda düşme, yani planlarının alt üst olma, bazıları için ise hayale devam günü...