Tuncay Hoş

Tuncay Hoş

tuncay.hos@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bayer Leverkusen, Xabi Alonso yönetiminde tarihe adını altın harflerle yazdıracak bir sezon yaşıyor... İspanyol teknik adam, sahada 'bileği bükülmez' bir makine teşkil etmiş. Bundesliga'da Bayern Münih'in 11 yıllık hükümranlığına son veren Leverkusen, Roma karşısında da UEFA Avrupa Ligi'nde finalin kapısını ardına kadar açtı.

Bu sezon resmi maçlarda yenilgi yüzü görmeyen Alman temsilcisi, yarı final ilk maçında Roma Olimpiyat Stadı'nda kusursuza yakın bir oyun sergiledi. Xabi Alonso kenardan basketbol coachlarını andıran enerjisi ile takımını orkestra şefi gibi yönetti. Jonathan Tah şefliğindeki savunma hattı, İtalyan ekibinin gol ayağı Lukaku'yu etkisiz kıldı. Leverkusen'in oyun aklı Granit Xhaka, takımını başarılı biçimde organize etti, tempoyu gerektiğinde artırdı, gerektiğinde düşürdü. Kolektif, yardımlaşmalı oyun ve başarılı alan parselizasyonu ile güçlü rakiplerine adeta pranga vurdular. Dybala'nın pas bağlantılarını iyi kestiler. Roma'nın çok şeyler beklediği Arjantinli yıldız, performansıyla taraftarlarını sükut-u hayale uğrattı.

Haberin Devamı

Kariyerinin altın sezonunu yaşayan Frimpong, etkili driplingleriyle İtalya Milli Takımı'nın formasını giyen Spinazzola'nın savunduğu kanadı hallaç pamuğu gibi attı. 73'te Andrich'in ceza sahası dışından sağ ayak içiyle attığı gol, jenerikleri süsleyecek ve hafızalara kazınacak güzellikteydi. Bu gol, Roma Olimpiyat Stadı'nda soğuk duş etkisi yaratırken, sarı-kırmızılı takımın gardını da iyice düşürdü.

Kalan bölümde Roma'nın panik kokan şuursuz atakları, Leverkusen duvarına çarptı ve 'yenilmez armada', Roma'yı 2-0'lık skorla mağlup ederek hem rakibinden geçen yılın rövanşını aldı hem de finalin kapısını araladı.

Xabi Alonso, Bundesliga şampiyonluğu ile girizgah yaptığı 'Peri masalı' hikayesini, Kupa 2'yi kaldırarak taçlandırırsa, efsaneler arasına şimdiden adını yazdırır. Manchester City'nin kupa canavarı teknik patronu Pep Guardiola'ya ciddi bir rakip daha çıktı. İki İspanyol teknik adamın gelecek yıl Şampiyonlar Ligi'ndeki buluşmaları, futbolseverleri şimdiden heyecanlandırıyor.