Moda Diyetler -2

24 Ağustos 2011

Kişilerin sağlıklı bir şekilde (yağ kaybederek) kilo vermesi ve verilen kiloların korunması, kişiye özel kişinin yaş, boy, sağlık bilgileri doğrultusunda yaşam tarzına uygun bir dengeli beslenme programıyla sağlanmalıdır.

Bu programın karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve posa dengesinin iyi kurulmuş olması da çok önemlidir. Tek yönlü diyetler ile kaybedilen kilo genellikle yağsız vücut kitlesinden ve su kitlesinden olmaktadır. Hâlbuki kişiye özgü düzenlenen diyet programları ile hedef kilo kaybının yağ kitlesinden olmasıdır. Aynı zamanda amaç kişiye sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak ve kişinin kaybettiği kiloyu geri kalan hayatı boyunca korumasını sağlamak olmalıdır.

Bir önceki yazımda ele aldığım moda diyetler bölümüne bu hafta devam edeceğiz..
İşte moda diyetlerden Zone ve Glikoz diyeti …

Yazının Devamı

Moda Diyetler- 1 Doğru diyet nasıl olmalı!

12 Ağustos 2011

Yukarıda adı geçen tüm diyetlerin ana özelliği tek tip besin tüketimine dayalı olup hızlı kilo verdiren diyetler olmalarıdır. Kişilerin sağlıklı bir şekilde (yağ kaybederek) kilo vermesi ve verilen kiloların korunması, kişiye özel kişinin yaş, boy, sağlık bilgileri doğrultusunda yaşam tarzına uygun bir dengeli beslenme programıyla sağlanmalıdır.

Bu programın karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve posa dengesinin iyi kurulmuş olması da çok önemlidir. Tek yönlü diyetler ile kaybedilen kilo genellikle yağsız vücut kitlesinden ve su kitlesinden olmaktadır.

Hâlbuki kişiye özgü düzenlenen diyet programları ile hedef kilo kaybının yağ kitlesinden olmasıdır. Aynı zamanda amaç kişiye sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak ve kişinin kaybettiği kiloyu geri kalan hayatı boyunca korumasını sağlamak olmalıdır.


Yazının Devamı

Yeme Hataları

29 Temmuz 2011

Vücudun vakitsiz yorulmasına, ömrün kısalmasına neden olur. İhtiyaçtan fazla yememeye dikkat edilmelidir. Ayrıca günlük yiyecekler 3-4 öğüne bölünerek yenilmelidir.


Et ve Yağın Fazla Yenmesi

Vücudun çeşitli gıda maddelerini belirli oranlarda alması gerekir. Bazı kimseler et ve yağı fazla kaçırarak karaciğer ve böbreklerinin yorulmasına, vücutlarının veriminin düşmesine neden olurlar. Yeterli şekerli gıdalar yenmezse, vücut aldığı et ve yağı hazmedemez ve onlardan yararlanamaz.


Yazının Devamı

Horlamanın Beslenme ile ilişkisi var mı?

13 Temmuz 2011

İnsan yaşamının en az üçte biri uykuda geçmektedir. Bazı hastalıklar ve düzensiz yaşam nedeniyle uyku kalitesinin bozulması, insanların hayatlarını olumsuz yönde etkiler. Sürekli bir yorgunluk ve uyku hali, kronik uyku bozukluğu veya uyku yetmezliği olan kişilerin, iş verimi, dikkat ve becerileri düşmektedir. Uykusuzluk, kazalara, mal ve can kaybına neden olmaktadır. İstatistikler, uyku bozukluğu tanısı koyulmuş ve tedavi görmemiş hastaların, normalden 4 ile 6 kat daha fazla trafik ve iş kazalarına sebep olduğunu ortaya koymaktadır.

Horlamak, tanım olarak, uyurken yüksek, kaba seslerle nefes almak demektir.

Bazen horlamak, uyku apnesi gibi tehlikeli durumların habercisi de olabilir. Uyku apnesi, uykuda 10 saniye ve daha fazlası nefes alamamayı tanımlamaktadır. Apne periyodu; horlama sesinin çıkmasından sonra gelen kısa süreli sessizlikte, nefes alamamakla oluşur. Bu durum bir gece içinde defalarca meydana gelebilir.

Ancak hemen hemen her gün, yüksek şiddette ve uykuda nefes kesilmelerinin eşlik ettiği horlamalar, gerek hastanın yaşam süresini kısaltması, gerekse beraberinde önemli hastalıklar için risk oluşturması nedeniyle tedavi edilmesi gereken önemli bir

Yazının Devamı

Bel Ölçüne göre Beslen!!

27 Haziran 2011

Beden büyüyorsa ve özellikle de beliniz kalınlaşmaya yönelik alarm veriyorsa bilinki yağlanma süreci başlamıştır. Özellikle 25 yaşlardan sonra 30’lu yaşlara gelirken beslenme düzensizliği hareket azlığı ve düzensiz uykuyla beraber stress varsa kaçınılmaz son – kilo alma- olur

Özellikle hareketsiz olan bir işiniz varsa; masa başında oturup sürekli dosyalar içinde boğulmuş veya bilgisayar karşısında çalışıyorsanız ve günün nerdeyse tamamı stresli geçiyorsa ne yazıkki yedikleriniz de bu anlamda çok sağlıklı olamıyor. Elinizde sürekli çekmecenizde bulunan gofret, çikolata, kuru yemiş, bisküvi, kurabiye belkide pastalara giderken; içecek olarak da sürekli kahve veya çay ile susuzluğunuzu gidermeye çalışıyorsunuz. Bu durum zaman içinde kilo almanıza ve özellikle belinizin kalınlaşmasına –yağlanmanıza sebebiyet vermektedir.

İlk işiniz ayda mutlaka iki kez yani onbeş günde bir bel çevrinizi ölçmek olmalı!
Bayanlarda 80 cm aşmayan ölçüler ile erkeklerde 94-95 cm aşmayan ölçüler kabul edilebilir en yüksek değerlerdir. Bu değerleri aşmamaya özen gösterir ve özellikle abur cubur besinlerden uzak durabilirseniz kilo kontrolü için ilk adımı atmış olursunuz.

Yazının Devamı

Yeniden kilo almamak için

15 Haziran 2011

1. Her pazartesi sabahı tartılın


Kilo artışları; sık sık 24 aydan daha fazla sürede kilo verilmesiyle veya daha az kilo alınmasıyla sonuçlanan çalışmalar bulunuyor. Yani, her gün tartılan kişiler, kilo verdiklerinde mutlu oluyorlar ve daha az sıklıkla aldığı kiloları da hemen verebiliyorlar. Dolayısıyla kilo kontrolü için mutlaka haftada bir tartılarak az alınmış olan kiloyu düşürmek adına hafta başından itibaren kendinizi kontrol altına alabilirsiniz.


2. Ne yiyeceğinizi günlük planlayın!


Diyet programındayken sabah kahvaltısı, öğle yemeği, atıştırma ve akşam yemeğinde ne yediğinizi önceden biliyordunuz. Ama şimdi kilonuzu korumak için neye ihtiyaç duyarsınız? Diyete başlamadan önce eski yemek yeme sisteminize dönerseniz eski kilolarınızı tekrar almaya başlayacağınız acı bir gerçek. Şu anki kalori ihtiyaçlarınızı hesaplayın; güzel bir kahvaltı, öğle yemeği, atıştırma ve akşam yemeği seçeneklerini de planlayın.

Yazının Devamı

Her söylenene İnanmayın!

7 Haziran 2011

Zayıflayayım derken, iyice şişmanlayabilir, sağlığınızdan olabilirsiniz. Şişman bireyler vücutlarında bulunan yağlardan kurtulmak için sihirli ilaçlar, metotlar arıyorlar, Şişmanlıktan kurtulmak için uygulanan bu yöntemler şöyle sıralanabilir:

* İlaç tedavileri
* Naylon eşofman, sauna eşofmanı vs..
* Bölgesel egzersizler, pasif jimnastik vs..
* Düşük kalorili diyetler
* Diuretik maddeler içeren gıda maddeleri (sıvı kaybı sağlayan)

Yazının Devamı

Diyet yaparken ekonomik davranın!

26 Mayıs 2011

• Satın alacağınız meyve sebzeleri tercih ederken mutlaka mevsiminde olmasına dikkat edin. Mevsimlik sebze ve meyveler, turfanda sebze ve meyveden daha besleyicidir ve fiyatları da çok daha ucuzdur.


• Mevsim sebzeleri iyi birer antioksidandır. A,C,E vitaminleri açısından zengin, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici ve kanserden koruyucudur. Fiyatları da uygun olan bu sebzeleri, pişirmenin yanı sıra, çiğ olarak salatalarınızda da kullanabilirsiniz. Zeytinyağlı olarak tercih edecekseniz besinlerinize zeytinyağını çiğ olaraktan eklemeniz çok daha sağlıklı olacaktır.


• Kullandığınız zeytinyağını her bir porsiyon sebze yemeğine 1 tatlı kaşığı olarak eklemeniz hem aldığınız kalori miktarı açısından hem de ekonomik olarak size fayda sağlayacaktır. Salatalarınızı hazırlarken yapraklı marulu tercih etmenizde fayda vardır. Çünkü yapraklı marulla göbek marul arasında besin değeri açısından bir fark yokken yapraklı marulun fiyatı göbek marula göre daha ucuzdur. Ayrıca salatalarınıza ekleyeceğiniz maydanoz hem C vitamini ve demir açısından zengindir hem de bütçenize ek bir yük getirmeyecektir.


• Et yerine yumurta, kurubaklagil veya süt tercih edebilirsiniz.

Yazının Devamı