Sıcaklarda doğru beslemenin kuralları neledir?

12 Ağustos 2011

Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla beslenmemize ve sıvı tüketimimize dikkat etmezsek, sağlık sorunları ile başımız derde girebilir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak (özellikle deniz kenarında yaşayanlar için) vücut ısısı artmakta ve vücudumuz uyum sağlamaya çalışmaktadır. Kalp akımında düşme, doku ve organlara oksijen taşımada azalma, kalp atım sayısı ve kan basıncındaki artış nedeniyle yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlenmektedir.


Ayrıca sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir. Yaz aylarında özellikle bebek ve çocuklarda ishal görülme sıklığı artmaktadır. Sıcak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynaklı zehirlenmeler sık görülmektedir. Yaz sıcaklığından en çok etkilenenler çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp ve şeker hastalığı olan bireylerdir. Oluşabilecek olumsuzlukları çok basit ve küçük müdahalelerle önlemek için, lütfen sıcak yaz ayları için uygun sağlıklı beslenme önerilerini günlük yaşamınızda yer verin...


Sağlıklı ve doğru beslenmeyle metabolizmanızı

Yazının Devamı

Vazgeçemediğimiz Çay....

29 Temmuz 2011

Yapılan araştırmalarda, çay dünya üzerinde sudan sonra en çok tüketilen içecek olduğu ve kişi başına tüketiminin yılda ortalama olarak yaklaşık 40 L. olduğu bulunmuştur. İçinde bulundurduğu antioksidan etkili flovanoidler ile sağlığın korunmasına olan olumlu katkıları kanıtlanan çayın bu özellikleri olmasaydı bile hazırlanışı ve bulunması kolay bir içecek olması, canlılık verici tadı ve aroması sebebiyle iyi bir sıvı kaynağı olduğu düşünülmektedir.


Kahve, kakao, kola, bazı yiyecekler ve ilaçlarda olduğu gibi çayda da doğal olarak kafein bulunmaktadır. Çayın kafein içeriği; demlenme süresi, demleme sırasında çayın karıştırılıp karıştırılmaması, çay- su oranı ve servis edilen fincan büyüklüğü gibi birçok değişkene bağlıdır.
Klasik şekilde hazırlanan 1 fincan (200 ml) siyah çaydaki kafein miktarının 40 mg/ fincan civarında olduğu düşünülmektedir. Sağlık uzmanları, günlük kafein tüketim düzeyinin 300 mg’ı aşmaması gerektiğini ve tüketilirken dikkatli tüketimini önermektedir.

İçerken keyif verecek aynı zamanda sağlığınızı koruyacak bitkisel karışımlı çaylar nelerdir? Tıklayınız…

Yazının Devamı

Sağlığınızı korumak için beslenme klasiklerinden vazgeçmeyin!

13 Temmuz 2011

Her şeyin daha güzel, daha kolay, daha pratik olması için bazen ne yazık ki tercih yaparken bazen acemilik yaparak veya aceleci davranarak, istemediğimiz sonuçlara varabiliyoruz! Hangi yöntemi ve yolu seçerseniz seçin, ilk önce bu konunun sağlam temellere dayandırılıp, dayandırılmadığını araştırın ve konunun uzmanına danışmadan yola çıkmayın.


Hedefinizi belirledikten sonra; bu zayıflamak, form tutmak, rahatsızlıklardan dolayı beslenme düzeni ve planı yapmak, tatil, iş yerinde ve evde beslenme programı oluşturmak ta olabilir, ne olursa olsun bu beslenme klasiklerinden lütfen vazgeçmeyin.


Bu klasikler, size sağlık olarak geri dönecek ve sağlığınızı koruyacaktır...İyi beslenme alışkanlıkları, kaliteli hayat demektir...

Sağlıklı ve kaliteli yaşamın ip uçları için Tıklayınız…


Yazının Devamı

Formda kalmak; Tam bir sağlık

27 Haziran 2011

FORMDA OLDUĞUNUZDA:

• Günlük yaşamdaki duygusal ve mental değişikliklerin pozitif bir bakış açısıyla üstesinden gelirsiniz.
• Kalp hastalıkları, kanser, şeker hastalığı gibi ciddi hastalıkları içeren birçok sağlık sorunlarına karşı düşük risk taşırsınız.
• Kendinizi iyi hissetme ve görme şansına sahip olursunuz.
• Acil durumlarda kendinizi korumak için gerekli fiziksel güce ve dayanıklılığa sahip olursunuz.
• Yüksek kalitede ve belki de daha uzun bir yaşam için şansı yakalarsınız.

Yazının Devamı

Sporcular İçin Enerji Dengesi...

7 Haziran 2011

Sporcularda sadece vücut ağırlığını değerlendirme yeterli olmamaktadır, aynı zamanda vücuttaki yağ, kas ve su miktarını da göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Bazı spor dallarında özellikle vücut geliştirme, halter gibi sporları yapan sporcuların kas kütleleri daha fazla olmakta ve daha fazla vücut ağılıklarına sahip olmaktadır.


Spor yapmayan bireylerde olduğu gibi, erkek sporcuların yağ miktarları kadın sporcularına göre daha düşüktür. Mesela bir maraton koşucusu veya vücut geliştirme sporcusunun vücut yağ miktarları %6 civarında iken, basketbol oyuncusu ve güreşçinin %6-15 arasında değişebilmektedir. Kadın sporcularda ise spor dallarına göre vücut yağ miktarları %20'ye kadar olabilmektedir. Her ne kadar vücut yağ oranları değişkenlik gösterse de, bu oran erkeklerde %5'in ve kadınlarda %12'nin altına düşülmemesi gerekmektedir.


Sporcular için sağlıklı kilo, sürekli dengede ağırlık olmalı ve sakatlanma, kronik hastalık ve egzersiz performansını olumsuz yönde etkilememelidir. Beslenme uzmanı yardımıyla gerçekçi ve spor dalına, cinsiyete ve boya uygun vücut ağırlığı tespit edilmeli ve olması gereken vücut ağırlığında değilse ve ulaşmak için sporcu spor yaparken ki

Yazının Devamı

Egzersizleri eğlenceli hale getirmek çok kolay!

26 Mayıs 2011

Günlük yaşamınıza 30 dakikalık bir fiziksel aktivite modelini yerleştirmeyi zor mu buluyor musunuz?


Tekrar düşünün...


Hareketli bir yaşam tarzına sahip olsanız bile, aktivite düzeyinde artış yaratabilirsiniz! Günlük yaşamınıza yerleştirebileceğiniz birkaç öneri ile kendinize fazladan vakit bile ayırabilirsiniz...

1. Sabahları 30 dakika erken kalkın ve güne hareketli bir yürüyüşle başlayın. Birlikte yürüyecek birisine mi ihtiyaç duyuyorsunuz? Bu durumda komşunuz, eşiniz ve arkadaşınızdan yardım alarak veya küçük bir ayarlamaya ne dersiniz?

Yazının Devamı

Egzersizler ve harcanan kalori miktarları!!!

5 Mayıs 2011

Her sporcunun enerji gereksinimi; cinsiyet, yaş, vücut hacmi ve bileşimi, spor türü, yapılan antrenman veya egzersizin türü, şiddeti ve sıklığına göre değişir. Yani bunlara bağlı olarak bir sporcunun, diğer bir sporcuya göre farklılık göstermektedir.


Günlük enerji gereksinimi 2000 kkal ve 5000 kkal arasında değişebilmekte ve çok yoğun antrenman yapan bireylerde ve genellikle yarışlara hazırlanan ve dayanıklılık sporcularında daha da yüksek seviyelere ulaşabilmektedir.


Günlük enerji hesaplaması yapılırken; bazal metabolizma hızı bulunarak günlük fiziksel aktivitenin eklenmesiyle elde edilmektedir. Yapılan egzersizin türü, yoğunluğu ve süre de dikkate alınmalıdır. Mesela 65 kg ağırlığında bir erkek sporcunun yaptığı farklı egzersiz türündeki enerji harcamaları ise;


Egzersiz türü-Harcanan enerji türü (kkal/saat)

Yazının Devamı

Sporcular için temel beslenme-1

27 Nisan 2011

Yeterli ve dengeli beslenme kesin bir başarı sağlamaz, fakat sağlıklı beslenme ve yeterli sıvı tüketiminin olmadığında performansta düşüş ve bazı sağlık sorunlarına sebep olduğu bulunmuştur. İyi beslenen sporcu, sağlıklı beslenmeyenlere göre:


• Hastalanma ve sakatlanma riski daha düşük ve beslenme dışında kontrol edilemeyen sebepler sonucu oluşan sakatlanmalarda toparlanma süresi daha kısadır
• Büyüme ve gelişme olması gereken düzeydedir
• Vücut komponentleri (yani bileşimi; vücuttaki yağ ve kas yüzdesi ile miktarları olması gereken ve/veya sınır seviyededir)
• Yapılan antrenmanın etkiliği en yüksek seviyededir
• Üst düzey yoğunlaşma ve dikkat mevcuttur

Yazının Devamı