Vedat Milor

Vedat Milor

Tüm Yazıları

İstanbul’da meze artı balık yiyip, bir iki kadeh rakı içip adam başı 80 TL’ye çıkacağınız mekan bulmak, samanlıkta iğne aramak gibi bir şey.
Maliyetin kontrol edilmesinin ana nedeni, sahiplerinin Kadıköy çarşısında balık tezgahı olması.
Seven Balık, Kozyatağı’nda. Ben küçük bir grupla burada akşam yemeğine geldiğimde iki ayrı masadakilerin “Biz müdavimiyiz, iyi yer seçmişsiniz” demesi ilgimi çekti. Müşterilerin güvenini kazanmış bir mekan.

Dürüst ve saydam buldum
Çekime gittiğimde taze balık çıkıyor, ama müşterilerin çoğuna farklı balık verdiğini duyuyorum.
Balıkçılar özellikle mezelerin fiyatıyla oynuyor. Örneğin; patlıcan salata 7 TL olsun, ama hesap pusulasında 28 yazıyor çünkü dört porsiyon olduğu iddia ediliyor. “Efendim dört kişisiniz, mezeleri adam sayısına göre getiriyoruz” denmiyor baştan.
Balıkçıda hesap pusulası incelemek hiyeroglif çözmekten zor.
Bundan da fazla koyan bir şey de diyelim fiyat 320 TL ise üzerinin çizilip 300 TL yazılması. Kurnaz lokantacının alaturka stratejisi; tanımadıklarına güya kıyak çekip hesaba itirazı önleyecek.
Karşı strateji; “Biz dört kişiyiz, şu kadar içeceğiz, bu kadar paramız var, ne getirirsin?” demek. Seven Balık konusunda içimde iyi bir his var. Dürüst ve saydamlar.
Burayı tavsiye eden Kazasker’deki Konyalılar Etli Ekmek’in sahiplerinden Osman Tatlı da, İstanbul’un en iyi etli ekmek ve kuzu fırınını pişirmenin dışında, aynı özelliklere sahip.

Karides güveçi beğendim
Seven Balık’ta beş soğuk, üç ara sıcak ve bir balık denedim. Soğuklardan peynirli acı biber ve marine levreği İstanbul ortalamasının üzerinde, patlıcan salatasını ortalama buldum.
Soya soslu ithal uskumru ve lakerdayı beğenmedim. Bu ikisi üzerine çalışmaları gerekir.
Kalamarı ızgara ve tava denedik. Sıcak denizlerden (sanırım Hindistan) ithal kalamarı sevmiyorum. Ama aşcının ızgarayı fazla pişirmemesini takdir ettim.
En beğendiğim ara sıcak karides güveçti. Minik ve taze Boğaz karidesi ve gerçek tereyağı vardı.
Lüfer taze, pişirme tekniği vasattı. Sıkıştırılmamış kömürde, köz üzerinde, usulca, deniz tuzu ve balığı kurutmayan, zeytin yağı bazlı bir marinad kullanarak pişirmek lazım lüferi.
Ayva tatlısı güzel ama kaymak olmayınca margarin yiyorsunuz.
İyi niyetli bu minik balık lokantasını gastonomik bulmamakla beraber sevdim ve keyifli bir akşam geçirdim.

Haberin Devamı

DEĞERLENDİRME: ***** (5/2.5)