Vedat Özdemiroğlu

Vedat Özdemiroğlu

vedatozdemiro@gmail.com

Tüm Yazıları

Yasar Kemal’in son romanı ‘Çıplak Deniz Çıplak Ada’ çıktı, meraklısı kaçırmamıştır. (Zaten ‘YKY’ denince Yapı Kredi’den ziyade ‘Yaşar Kemal Yayınları’ geliyor aklıma!)
Ben, Yaşar Kemal’in son romanından değil, yazdığı ilk hikayeden bahsetmek istiyorum. Daha doğrusu, yayımlanan ilk hikayesinden. Hikayenin adı ‘Bebek’tir; Yaşar Kemal, bu hikayeyi dokuz kez yazmış, sonra ilk sekizini yırtıp atmış, daha sonra da onları korumadığı için pişman olmuştur. Devamını ustanın kendisinden okuyalım: “‘Bebek’ hikayesini yazdığımda okur yazarlığı olmayan köylü kadınlara okumuştum onu. Hikayeyi anlamış ve çok sevmişlerdi. ‘Bebek’, ben Ağır Ceza’da yargılanırken mahkemede suç delili olarak okunmuştu. Hem de 4-5 celse. Dinleyicilerin de, başyargıcın da hoşuna gitmişti. Sanıyorum ki, benim beraatime, bu hikayenin yargıç üstündeki etkisi de sebep olmuştu. Ben hapisten çıktıktan sonra yargıç ve karısı, hikayemin hoşlarına gittiğini bana söylemişlerdi. Mahkemede izleyicilerin benim hikayemi canı yürekten dinlemeleri beni çok mutlu etmiş, alacağım cezayı bile unutmuş gitmiştim.” (‘Yaşar Kemal Kendini Anlatıyor’-Alain Bosquet ile Görüşmeler-Yapı Kredi Yayınları)
Eğitimsiz köylü kadınlardan başyargıca kadar, daha ilk hikayesiyle kalplere, gönüllere, beyinlere girebilen bir büyük usta.
Yaşar Kemal’in hiçbir ödüle ihtiyacı yok, onun kalemi insanlık için bir ödül zaten.
Çukurova’sı kadar bereketli yazara nice yaşlar, nice yeni kitaplar dilerim...

Haberin Devamı

iKi RESiM ARASINDAKi 7 FARK

‘SUÇ DELiLi’ OLAN HiKAYE

PENCERE GÜLLERİ
Özgür Özgülgün, çalışkan bir tiyatrocu ve üretken bir yazar. Aynı zamanda, bencileyin kopkoyu bir Beşiktaşlı!
Özgülgün’ün Siyah Beyaz yayınlarından çıkan ‘Pencere Gülleri Gülbeyaz ile Bembeyaz’ raflardaki yerini aldı, okumak lazım.
Ayrıca, futbol üzerine anlatacağı eğlenceli gösterisiyle kasım ayında her pazartesi Lush Kabare sahnesinde olacak, şimdiden notunuzu alınız...

KARŞILAŞTIRMALI EDEBiYAT
. “Karakterin, kaderindir” William Shakespeare
. “Kaderimde hep güzeli aradım” Zekai Tunca

KAFALARA DİKKAT!
Polifonik Allahuekber için ‘Pallahuekber’ yazıp bilmemkaça yollamak, nasıl bir kafadır, merak içindeyim!..