Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Değerleme kuruluşla-rından bazılarının ülkemizin 2018 yılındaki büyüme potansiyelini yüzde 3 civarında göstermelerine rağmen, ülkemizin yüzde 5 civarında büyümesinin gelecek yıl da süreceği anlaşılıyor.

Akbank, TÜİK ve Hazine Müsteşarlığı kaynaklarından derlenen aşağıdaki grafikler, ekonomimizin makroekonomik göstergelerindeki büyüme trendini açıkça ortaya koyuyor.

Talep ve üretim göstergeleri, gelecek yıl da yüksek büyümeyi teyit ediyor. Elektrik üretimi, artış eğilimini koruyor. Beyaz eşya yurt içi satışı olumlu gelişiyor; hatta uzun yıllardır en yüksek seviyelere taşınmış durumda. Devalüasyonlar ihracatçıya yarıyor. Yalnız ihracat gelirleri değil, ihracatın miktarı da artıyor. Ancak istihdam hâlâ istenen seviyelerde değil ama düşme eğiliminde.

Haberin Devamı

Bazı makro göstergeler

Kapasite kullanım oranının yüzde 75 ile yüzde 80 arasında seyretmesi tam istihdamın sağlandığını gösteriyor.

Yatırım malı üretimi 2016 yılında yüzde 2.1 artmışken, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 19.7 arttı.

Yatırım malı ithalatı neredeyse durma noktasındayken, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 6.5 yükseldi.

Dayanıklı mal üretimi 2015’te yüzde 4.7 artmış ve 2016’da yüzde 2.8 azalmışken, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 26.7 artmış bulunuyor.

2015 ve 2016 yıllarında azalma gösteren ara malı ithalatı, bu yıl içinde tedrici olarak artarak üçüncü çeyrek sonunda geçen yıla göre yüzde 62.4 artmış bulunuyor.

Beyaz eşya satışı yıllık artışı 2015 yılında yüzde 5.7 ve 2016 yılında yüzde 5.4 iken, bu yılın üçüncü çeyreği sonunda yüzde 20.9’a yükseldi.

Perakende satış hacminde bu yıl gıda maddeleri satışında yüzde 1.5 düşüş olmasına rağmen, gıda dışı malların satışında yüzde 3.7 artış gözlendi.