Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Timothy Ferriss’in geçen hafta piyasaya çıkan Tribe of Mentors (Akiller Takımı) isimli yeni kitabı, akil kişilerin hayat felsefelerini ve prensiplerini gözler önüne seriyor. Dünkü yazımda, kitaptaki bazı ilginç görüş ve aforizmayı aktarmıştım. Bugün devam ediyorum.

- Hayatımın ilk 33 yılında hiç hata yapmamaya çalıştım. Sonra, kaybetmenin o kadar da önemli olmadığını gördüm. Şimdi, daha çok risk alabiliyorum. Çünkü kaybettikten sonra bile ayakta kalmayı öğrenmiştim. Franklin Leonard (Blacklist dizisinin senaristi).

Haberin Devamı

- “Eksiğim ne?” diye sor. Cevabı dinle. Strauss Zelnick.

- Başarı, ortalamayla yetinmemek, azamiyi aramaktır. Mark Bell.

- Herkes dünyayı nasıl değiştirmek gerektiğini anlatır. Oysa işe kendini değiştirmekle başlamalıdır. Leo Tolstoy (Rus edebiyatçı).

Uzun seyahatler

- Neden uzun seyahatlere çıkar ve geri dönersin? Bulunduğun yeri, yeni bir göz ve renkle görebilmek için. Terry Pratchett (İngiliz fantezi yazarı).

- Yeni bir şeye başladığında “deli” olduğunu söylemiyorlarsa, yeterince büyük düşünememişsin demektir. Linda Rottenberg.

- Gerçek ne kadar bir illüzyon gibi görülse de çok belirlidir. Albert Einstein (Nobel ödüllü Alman fizikçi ve teorisyen).

- Bir fikir ilk bakışta saçma görünmüyorsa, gerçek olması olanaksızdır. Albert Einstein.

Take it easy, ya azizi

- “Take it easy, ya azizi”, “Kolay gelsin azizim” anlamındadır. “En iyisini yap” demektir. Muna Abusulayman (Ortadoğulu meşhur gazeteci yazar).

- Yaptığına gülemezsen, kaybetmişsin demektir. Jon Call(Akrobat).

- Sürprizlere hazırlıklı olmak, öğretilmesi gereken bir eğitimdir. James P. Carse (New York Üniversitesi Profesörü).

- Gözlerini hedefinden ayırmadıkça, engeller korkulacak bir şey değildir. Henry Ford (Ford otomobilleri kurucusu).

- Gerçek asker, karşısındaki düşmandan nefret ettiği için değil, geride bıraktıklarını sevdiği için savaşır. G. K. Chesterton (İngiliz filozof).

- Kendini yönetmek için kafanı, başkalarını yönetmek için kalbini kullan. Eleanor Roosevelt (En uzun görevde kalan ABD Başkanı eşi, eylemci).

Haberin Devamı

Taktiksiz strateji

- Taktiksiz strateji, zafere giden en yavaş yoldur. Stratejisiz taktik ise, kaybetmeden önceki tatavadır. Sun Tzu (Çinli askeri stratejist, “Savaş Sanatı” kitabının yazarı).

- İlk darbeyi umursama; ikincisine ise hazır ol! Baltasar Gracian (İspanyol yazar ve din adamı).

Enneagram

- “Enneagram” metodunu, keşke daha önce keşfetseydim, diyorum. Bu metot sayesinde dünyam ve başkalarını değerlendirme şeklim değişti. Drew Houston (Dropbox’ın kurucusu). (Enneagram, kendinizi ve ilişkide bulunacağınız kişileri değerlendirebileceğiniz, bir dizi sorunun cevaplandırılmasıyla gerçekleştirilen bir değerlendirme metodudur.)

- Disiplin, özgürlüktür. Jocko Willink.

- Korku, istisnai kişilerin arkadaşıdır. Cus D’Amato (efsanevi boks antrenörü).