Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Amerika’da yapılan bir araştırma, bakımlı ve güzel görünen kişilere aynı özellikleri taşıyan diğerlerine göre daha yüksek ücret ödendiğini gösteriyor. Hatta, uzun boylular kısa boylulara göre daha kolay iş buluyor ve daha çok kazanıyorlar. Aynı araştırma, bakımlı ve güzel görünüşlü kişilerin diğerlerine göre, daha iyi davranış sergilediklerini söylüyor.

Başarı için, kabiliyet ve çok çalışma çoğu zaman yeterli olmuyor. “Davranış biçimi” uzun dönemde başarının üst sınırlarını belirliyor. Sonuçta, başkaları hakkımızda karar verirken, nasıl göründüğümüze, ne söylediğimize ve nasıl söylediğimize bakarak karar veriyor.

Haberin Devamı

Davranış biçiminin etkisi, başkalarıyla ilişkiye girdiğimizde kendisini hemen gösterir. Olumsuz veya karşıdakini aşağılayıcı bir davranış biçiminin etkisi, çoğu zaman katlanarak olur. Kemikleşmiş olumsuz davranış biçimleri ise, başarısızlığa ve giderek insanların yalnız kalmasına yol açar.

Maxwell yorumu...

İnsanların davranış biçimlerini inceleyen John C. Maxvell “Attitude 101” isimli eserinde, davranışlarla ilgili şu sonuçlara ulaşmış:

Bir insanın diğer insanlara karşı olan davranış biçimi, o insanın hayata bakış biçimini de yansıtır.

Bir kişinin davranış biçimi, insanlarla olan ilişkisinin biçimini de belirler. John D. Rockefeller “İnsanlarla iyi ilişki kurma yeteneğine diğer bütün yeteneklerden fazla ücret öderim” demişti.

Gerçekten de yapılan araştırmalar bir malın satışı sırasında, o mal hakkındaki bilginin rolünün yüzde 12.5, satış sırasındaki davranış biçiminin rolünün yüzde 87.5 olduğunu gösteriyor.

Bir çok örnekte, başarı ve başarısızlık arasındaki çizgi yanlış davranış biçimidir. Davranış biçiminin önemi nedeniyle, artık bir çok aile çocuklarının I.Q.’su (intelligence quotient) yerine A.Q.’suna (attitude quotient) bakıyorlar.

İnsanlar onlara karşı gösterdiğiniz davranış biçimine, bilginizden çok daha fazla önem verirler. Hatta, kötü davranış biçimi sergileyenlere, düşmanlık bile besleyebilirler.

“İyi davranış biçimi”nin en belirgin özellikleri ise, karşınızdakinin fikrine uymaya, sorunlara olumlu yaklaşmaya ve değişime hazır olup olmadığınızdır. Buna, bir çeşit “hoşgörü sahibi olma” da diyebiliriz. “İyi davranış biçimi”, giderek, “tevazu sahibi olma erdemi”ne ulaşır.

Haberin Devamı

Maxwell’e göre, “iyi davranış biçimi”ne sahip olabilmeniz için lügatinizden şu sözcükleri çıkarıp atmanız gerekiyor: “Yapamam, eğer olursa, belki olur, sanmam, zamanım yok, şüpheliyim, korkarım olmayacak, olacağına inanmıyorum, mümkün değil”.

Başarı ve mutluluk

Her başarılı kişi bazı kayıplarla karşılaşmış; ama yılmayarak yoluna devam etmesini bilmiştir. Bu kişiler, başarısızlığı geçici olarak görmüş, kendilerine gerçekçi hedefler koymuş, güçlü olduğu noktalarda yoğunlaşmış, gerektiğinde hedefe başka yollardan gitmeyi denemiş ve geriye bakıp eksiklerini tamamlayabilmişlerdir.

Başarı nasıl tanımlanabilir? Atatürk gibi, bir ülkeyi kurtarmakla mı? Bill Gates kadar zengin olmakla mı? Schwarzenegger gibi bir vücuda sahip olmakla mı? Einstein gibi bir dahi olmakla mı? Walt Disney gibi bir hayal gücüne sahip olmakla mı? Trump gibi, ABD Cumhurbaşkanı olmakla mı? Başarının tanımı kişilere ve ihtisas alanlarına göre değişiyor.

Haberin Devamı

Yapılan araştırmalar, başarı ile mutluluğun her zaman bir arada gitmediğini gösteriyor. Çok parası olanın daha akıllı olduğunu söyleyenler olduğu gibi; fazla paranın mutsuzluk getirdiğini söyleyenler de var.

Oysa, çok para, mutlaka başarı ve mutluluk anlamına gelmiyor. Gerçekten de, piyangoda büyük ikramiye kazanan birisini, başarılı sayana rastlanmamıştır.