Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Usta Gazeteci Mehmet Çetingüleç, Bülent Ecevit’in 12 yıl saklı tutulan “Veda” sohbetlerini “Ecevit’in Anıları” kitabıyla ölümsüzleştirmiş. Çetingüleç’in bu kitabı, mutlaka okunması gereken bir tarih dersi niteliğinde. Kitapta, “Ecevit’li Yıllar”a ait hiç bilinmeyen, iç ve dış politika gerçekleri yer alıyor.

Özellikle, Ecevit’in Kemal Derviş için söyledikleri, kitabın okunmasını kaçınılmaz kılıyor. Ne de olsa, Derviş, AK Parti iktidarının işbaşına gelmesini sağlayan adamdı. Bu açıdan bakılınca, Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök’ün Derviş’i “vatansever” olarak nitelendirmesini daha iyi anlayabiliriz. Yine, aynı açıdan bakılınca, Hürriyet Gazetesi’nin kaçınılmaz olarak el değiştirmesi oluşumunu başlatan da “vatansever” Kemal Derviş idi.

Haberin Devamı

Özkök’ün Mehmet Çetingüleç’i “genç arkadaşım” diyerek küçümsemesini ise, hiç anlayamadım. Ne de olsa, Çetingüleç, sadece Ecevit’in sözlerini aktarıyordu.

Derviş için ne dedi?

Ecevit’in Derviş için söylediklerinden bir bölümü şöyle:

- En büyük pişmanlıklarımdan birisidir.

- O, şeytani hesaplar içerisindeydi!

- Nerede olduğunu dahi bilmiyorduk. Görüşmek istedim. Arkadaşlarımız defalarca aradı ama ulaşamadılar. Olacak iş değildi. 12 gün hiç yanıt vermedi arayışlarımıza. Herkesin zihninde kuşku uyandırıyordu.

- Kemal Derviş tahrik etti. YTP denilen bir partinin kuruluşuna, katkıda bulundu. Sonra, onları da bıraktı. CHP’ye girdi ve bu şekilde, değişik oyunlar, tertipler meydana geldi.

- Bu arada, Kemal Derviş de erken seçimi kamuoyunda gündeme getirdi. Tabii bu, içeri ve dışarıdaki ekonomi çevrelerini, hükümetin gidici olduğu noktasına getirdi. Oysa, enflasyon düşmüş, ekonomi canlanmıştı. Çok büyük bir fırsat kaçırıldı.

Washington ziyareti

Ecevit’in aniden rahatsızlanması, DSP’nin parçalanması, erken seçim ve Türk siyasetinin yeniden yapılandırılması... 15 Ocak 2002’de Ecevit’in Washington’a yaptığı ziyaretten bir kaç ay sonra meydana geldi.

Ecevit Hükümeti erken seçim yolu ile devrildikten sonra, AK Parti iş başına geldi. ABD, Türkiye üzerinden Irak’a operasyon yapma konusunda ümitlenmişti. Ama, iktidar değişikliğine rağmen, ABD’nin talebi karşılanamadı. ABD’ye Irak için Türkiye yolunu açacak tezkere, 1 Mart 2003 tarihinde Meclis’te oylandı ve iktidar partisinden çok sayıda milletvekilinin de katılımıyla reddedildi. ABD, büyük hayal kırıklığına uğradı.

Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetleri de Irak’a operasyon yapılmasına sıcak bakmıyordu. Ülkenin parçalanacağı, Kürt devletine zemin hazırlanacağı ve Türkiye’nin bu gelişmelerden zarar göreceği, düşünülüyordu. O yüzden 1 Mart tezkeresinin oylanması sırasında, askerler ABD’ye umulan desteği vermedi. Tezkerenin reddi, AK Parti ile değil ama askerlerle, ABD’nin arasını açtı.

Bir yıldız yok olmadan önce en parlak halini alırmış. Ecevit de en parlak anında, rahatsızlandı; olayları istediği gibi kontrol edemedi. Şiirinde dediği gibi....

Bir şeyler olacak yarın...

duruşundan belli

kırdaki atların

bulutların koşuşundan belli

karıncaların telaşından belli

bir şeyler olacak yarın...