Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

1915 yılında John. D. Rockefeller, Jr.’ın en küçük oğlu olarak doğan David Rockefeller, önceki hafta 101 yaşında vefat etti. Rockefeller, New York’un kuzeyindeki Westchester County’deki malikânesinde yaşıyordu. Kendisiyle, 2003 yılında, malikânesinin yakınındaki Hudson Nehri kıyısında bulunan, Sleepy Hollow Müzesi’nde tanıştım. Bana, o sırada yeni basılmış olan, hayatını anlatan kitabını verdi ve imzaladı.

Bu kitabı yazması, 10 yıldan fazla zamanını almıştı. O zaman, altı çocuğundan olma, on torunu vardı. Rockefeller, Harvard College’ı bitirdikten sonra, London School of Economics’te okudu ve Chicago Üniversitesi’nden doktorasını aldı. 1942 yılında Amerikan ordusuna katılıp, Kuzey Afrika ve Fransa’da savaştı. 1946 yılında Chase Bank’ın uluslararası ilişkiler bölümüne müdür yardımcısı olarak girdi. Aynı bankada çeşitli görevler alarak, bankanın Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su oldu. Dwight Eisenhower dahil ondan sonraki tüm Amerikan başkanlarıyla bir arada çalışma imkânı buldu. Saddam Hüseyin’den Mikhail Gorbaçov’a kadar birçok dünya lideriyle tanıştı. Illuminati dahil, birçok gizli topluluğun içinde yer aldığına dair söylentiler çıktı.

Haberin Devamı

Hizmetleri büyük

New York eyaleti içinde kurduğu Rockefeller Üniversitesi ve arazisini hibe ettiği Bard College, eğitime yaptığı hizmetlerden sadece ikisidir. Benim kızım da, tesadüfen, şu anda Bard College’a devam ediyor.

2000 yılında teröristlerce bombalanan New York’taki Dünya Ticaret Merkezi’ni de o inşa etmişti.

Rockefeller Merkezi

Dünyanın mali merkezi sayılan, New York’taki Wall Street bölgesinin yeniden inşa edilmesini de Rockefeller sağladı. Dünyanın en büyük sanat merkezlerinden biri olarak kabul edilen New York’taki The Museum of Modern Art da onun eseridir.

Bana göre, en büyük eseri New York’taki Rockefeller Center (Merkezi)’dır. Buradaki Radio City Music Hall bütün zamanların en büyük tiyatro ve konser salonu olarak inşa edilmişti ve Amerikan ihtişamının yaratılmasında büyük rol oynadı. Bu sahnede, her yıl yenilenerek sahnelenmekte olan “Rockets Yılbaşı Revüsü”nü seyretmek için, her yıl binlerce kişi New York’a gelir.

Haberin Devamı

Yine, Rockefeller binasının üst katında yer alan Rainbow Room, tüm dünya zenginlerinin rağbet ettiği bir gece kulübüydü ve birçok filme sahne oldu.

Halen, Rockefeller binasının önünde, her yıl Amerika’nın en büyük yılbaşı ağacı dikiliyor ve binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Bu ağacın önündeki halka açık, ücretsiz buz pisti tüm dünyadaki gençlerin hayalini süslüyor. Buz pistinin hemen üstünde, “Illuminati”nin sembolü olduğu söylenen, büyük bir “arma heykel” var.