Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Aşağıdaki 3 grafik ülkemiz-deki enflasyonun artış hızını gösteriyor. TÜİK, TCMB, Bloomberg ve Akbank verilerinden faydalanılarak elde edilen bu grafikler bir yıl öncesinden başlayarak ara malı fiyatlarının nasıl yükseldiğini, çekirdek enflasyonun uzun yıllardır görülmeyen %11.82 gibi rekor seviyelere çıktığını ve enflasyon beklentilerinde bozulma eğiliminin sürdüğünü gösteriyor.

Uluslararası ilişkilerimizin bozuk olduğu bu dönemde ülkemizden sermaye kaçışının hızlanması, ülkemize yabancı sermaye gelmemesi, borsa yoluyla gelen yabancı sermayenin de kâr eder etmez ülkeden çıkması nedenleri ile döviz fiyatları üzerinde bir baskı oluştu.

Haberin Devamı

Bunlara ilave olarak enflasyon konusundaki gelişmelerin de Türk Lirası’nın kırılganlığını arttırdığı anlaşılıyor.

Reel faiz yükseliyor

Bu gelişmelere paralel olarak aşağıdaki grafikte görüleceği gibi diğer ülkelerde düşmesine rağmen Türkiye’nin dışarıya ödediği reel faizlerde yükselmeler yaşandı. Reel faizin yıl sonu itibari ile %2.5 civarında gerçekleşmesi olası. Yine grafikten anlaşılabileceği gibi ülkemizin notu “yatırım yapılabilir” seviyesinde iken, reel faizler “negatif” idi.

2018’de otomobil festivali

Messe Frankfurt ile Intercity İstanbul Park’ın organize edeceği, Goodwood Corporation işbirliğiyle gerçekleşecek “Festival of Motoring Istanbul”un, 2018 yılının üçüncü çeyreğinde yapılması planlanıyor. Yaklaşık 10 gün süreceği belirtilen festival sırasında, farklı yarışların yanı sıra çeşitli etkinlik ve eğitimlerin de yer alacağı kaydediliyor.