Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Siz de Film Çekebilirsiniz” konulu önceki yazıma devam ediyorum.

Senaryo ortaya çıktıktan sonra, film sahnelerini, çekim yerini ve çekim planlarını hazırlamalısınız. Filmin tertip ve ıslahının yapılması (editing) çok vaktinizi alacaktır. Bu işi kendiniz yapacağınız veya yaptırabileceğiniz gibi, bu konuyla uğraşan kişilerle de karşılaştığınız sorunları tartışabilirsiniz. “Shootingpeople.org” ve “raindance.org” gibi internet siteleri başlangıç için bu konuda yeterli olacaktır.

Pazarlama daha zor

Çektiğiniz filmin seyredilmesi ve seyirciler tarafından ödeme yapılması süreci, filmin çekiminden daha zordur. Bu konuda bir profesyonele danışarak filminizin festival ve yarışmalara girmesini, reklamının yapılması sağlamalısınız. Okullarda, lokal sinemalarda veya çeşitli toplantı yerlerinde filminizin ön gösterimini yapabilirsiniz. Yine, filminizi “YouTube”, “Vimeo” gibi internet sitelerinde yayınlayabilirsiniz. Ayrıca, Amazon’da “seyret öde” sistemiyle filminizi kiralayabilirsiniz. Öte yandan, bir televizyon kanalıyla anlaşıp, filminizin gösterimini sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Film festivalleri

Venedik Film Festivali 1932 yılında başlayan, dünyanın en eski film festivalidir. “Altın Aslan” ve “Gümüş Aslan” ödülleri bu festivalde verilir. Cannes Film Festivali 1939 yılında başlatılmış olsa da savaş nedeniyle ancak 1946 yılında ilki gerçekleştirilebilmiştir. Bu festivalde “Altın Palmiye” Ödülleri verilmektedir. “Altın Ayı” ödüllerinin verildiği Berlin Film Festivali, film festivallerinin en büyüğüdür. 2015 yılında bu festivalde 300 binden fazla bilet satılmış ve 441 film gösterilmiştir.

1948 yılında başlayan İngiliz BAFTA Film Festivali’nde, 6500 üyenin oyuyla seçim yapılır. Ayrıca, halkoyuyla seçilen kişiye “Yükselen Yıldız” ödülü verilir. Diğer bir ödül olan, Avrupa Film Akademisi Ödülleri’nin verilmesine 1988 yılında başlanmıştır. Ödüller akademi üyeleri tarafından belirlenir. 1954 yılında başlayan Hindistan “Filmfare” ödülleri, iki aşamada, halk tarafından ve bir komite tarafından verilmektedir. Bunlardan başka, bizimki dâhil birçok ülkede film festivalleri düzenlenmekte ve ödüller verilmektedir.

Haberin Devamı

Amerikan film ödülleri

En çok ses getiren film ödülleri ABD’de verilir. Bunların en çok ses getiren üçünü şöyle sıralayabiliriz:

a) Altın Küre: Hollywood Yabancı Basın Derneği üyelerince değerlendirilen filmlere ait ödüller olup, 1947’den beri verilmektedir. Meryl Streep 7 defa ile en çok “Altın Küre” kazanan kişidir.

b) Akademi Ödülleri: 1929 yılında başlayan ve Oscar Ödülleri olarak da adlandırılan bu ödüller 600 civarında Film Akademisi üyesi tarafından seçilen film ve kişilere verilir. İkinci Dünya Savaşı sırasında, metal kıtlığı nedeniyle, ödülleri temsil eden “Oscar Heykelcikleri” 3 yıl boyunca plastikten yapılmıştı.

c) Altın Ahududu Ödülleri: 1981 yılından itibaren, 40 dolar veren herkesin oy kullanabildiği ve dünyanın en kötü filmleri ve aktörlerinin seçildiği film festivalidir.