Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD eski başkanı Clinton’ın parasını nerede sakladığı konusunda “Clinton Cash” isimli bir kitap yazan Peter Schweizer, önceki hafta piyasaya çıkan “Secret Impires (Gizli İmparatorluklar)” isimli kitabında, Amerikan siyasilerinin aileleri ve arkadaşlarını nasıl zengin ettikleri ile yolsuzluklarını nasıl gizlediklerini anlatıyor.

Peter Schweizer, yıllardır yolsuzluklarla savaşıyor ve çoğu iddiasını da ispat ediyor. “Throw Them All Out” isimli kitabında, ABD Kongre üyelerinin nasıl borsada “içeriden öğrenenlerin ticaretine (insider trading)” karışıp, zengin olduklarını anlatmıştı. “Clinton Cash” isimli kitabı ise, FBI soruşturmasında esas alındı.

Haberin Devamı

Yeni taktikler

Schweizer, yeni kitabında milyarlarca doların ABD siyasileri tarafından, dünyanın bulunması imkânsız köşelerine nasıl kaçırıldığını ve saklandığını anlatıyor.

ABD yasaları, Çin’de açılacak bir ABD bankasında, Çinli siyasilerin akraba ve yakınlarının çalıştırılmasını yasaklıyor. Ancak, ABD’de açılacak bir Çin bankası, istediği herkesi çalıştırabiliyor. Bir Çin bankasında çalışanlar, Amerikan politikacılarının aile ve arkadaşlarını kendileriyle çalışmaya ve “kesinlikle kazanılacak (can’t lose deals)” biçimde yatırım yapmaya ikna edebiliyorlar.

Medya şimdiki Başkan Trump ve ailesiyle uğraşırken, eski başkan Barack Obama ve yakın çalışma arkadaşları Joe Biden, John Kerry, Mitch McConnell ve daha az bilinen politikacıların uzun zamandır oyunun içinde olduklarını unutmuşa benziyor.

ABD’de politikacıların ve yakınlarının yolsuzlukları yeni yeni sorgulanmaya başlıyor.

Örnekler

J.P. Morgan, Çin’de açtıkları şubelerde Çinli politikacıların yakınlarını çalıştırmaya başladığı için, ABD hükümeti tarafından 264 milyon dolar ödemeye mahkûm edildi ve ödedi. Ancak şimdi Washington D.C.’deki şubelerinde birçok ABD’li politikacının yakınları çalıştırılıyor.

Virginia Valisi Bob McDonnell, iş adamı Jonny Williams’tan 135.000 dolar tutarındaki Rolex saat ve diğer hediyeleri kabul ettiği için hüküm giydi; ancak ceza üst mahkemece bozuldu.

Amerikan politikacılarının yakınlarının off-shore bankalarda (örneğin, Bank of Belize’de) tuttukları paraları kamuya açıklanmıyor.

Haberin Devamı

Eski başkan Jimmy Carter’ın kardeşi Billy Carter Libyalılardan para kabul etmişti. Eski başkan Bill Clinton’ın kardeşi Roger, Güney Kore’den para almıştı. Eski başkan George W. Bush’un kardeşi Neil, Çinli bir bilgisayar şirketinden, Çin Devlet Başkanı’nın oğlu aracılığıyla menfaat elde etmişti.

Eski başkan yardımcısı Joe Biden’ın oğlu ve Devlet Bakanı John Kerry’nin üvey oğlu, Çin hükümetine bağlı şirketlerle gizli pazarlıklar yaptılar. Bu sırada, Biden ve Kerry Çin’le ilgili milyarlarca doların söz konusu olduğu konular üzerinde çalışıyorlardı.

FBI’a göre, ABD’nin nükleer sırlarını ele geçirmeye çalışan bir Çin Şirketi, Biden ve Kerry’nin yakınlarıyla ilişki içindeydi.

Ve liste uzayıp gidiyor...

***

ABD’de işini yürütmek isteyen yabancılar, güçlü politikacıların yakınlarını “lobi yapmak” adı altında kiralıyor ve istedikleri önemli kişiye kolayca ulaşıyorlar.