Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2009 - 2010 yılları arasında Başkan Obama’nın özel kalem müdürü olarak görev yapan Rahm Emanuel, “Ciddi bir krizi asla boşa harcamayın!” demişti. Türkiye’nin 2002 - 2012 yılları arasındaki başarısı, dünya krizini değerlendirmek sayesinde gerçekleşti. Yapılan tek hata, imalat yerine inşaat sektörüne yatırım yapmak oldu.

Charles Darwin, “Kör noktaları görmek ve önyargıları aşmak önemlidir. Hayatta kalan türler, en güçlü ya da en zeki olanlar değildir. Değişime en iyi uyum sağlayanlardır!” diyordu.

Demek ki, krizlerin getirdiği fırsatlardan yararlanırken, değişimi takip edip, dünyanın gideceği yeri kestirmek ve yapmamız gerekenin en doğrusunu yapmak gerekiyor. Bunu yapamadığımız için, hep pistteyiz ama bir türlü havalanamıyoruz. Havalanmak için, her konuda çeşitliliği arttırmamız gerekiyor. İşte, biz bunu başaramadık.

Haberin Devamı

Stephen R. Covey, “Güç, farklılıklardan kaynaklanır; benzerliklerden değil!” demişti. Scott Page’e göre kapsayıcılığı ve çeşitliliği etkin bir şekilde uygulamak, sadece bireysel bazda karar verme yeteneğini artırmakla kalmıyor. Çeşitlilik arz eden araçlara sahip bireylerden oluşan topluluklar, sorun çözümü ve öngörü gerektiren işlemlerde yüksek yetenekli bireylere göre daha başarılı oluyorlar. Çeşitlilik, yetenek kadar önemli oluyor.

Ekiplerin, grupların ve kuruluşların sorunları farklı açılardan görerek, çözümleri farklı yollardan aramaları, daha fazla potansiyel inovasyon yakalanabilmesini sağlıyor. Parçalar doğru bir şekilde bir araya geldiğinde, üst toplam etki, her bir parçanın etkisinden çok daha fazla oluyor.

PIMCO tecrübesi

“Şehirdeki Tek Oyun” kitabında, Mohamed A. El- Erian’ın PIMCO’da mülakatlara girdikten sonra şirketlerine katılmamaya karar veren müthiş zeki bir kadınla ilgili bir tecrübesi var.

El- Erian diyor ki: “Onunla mülakat yapan diğer herkes gibi ben de çok etkilenmiştim. PIMCO’da çalışmayı çok istediğine hepimiz ikna olmuştuk. Bizi reddettiğini duyduğumda aradım; işi neden reddettiğini sordum. Kadın, şirketin onu çok etkilediğini, tanıştığı herkesi beğendiğini söyledi. Fakat, PIMCO’daki meslektaşlarımın onunla yaptığı sayısız mülakat sırasında toplantılara sadece erkeklerin katıldığını belirtti. Bu süreçte şirket, ona kapsayıcılık ve çeşitliliğe yeterince değer vermediği mesajını iletmişti!”

Haberin Devamı

Çeşitlilik prensipleri

Kapsayıcılık ve çeşitliliğin liyakat açısından önemi net bir şekilde ortaya konun.

Kurum dışında edindiğimiz araştırma ve deney bilgilerini ihtiyaca göre şekillendirin.

Hepimizin barındırdığı bilinçsiz önyargıları çözmek için adım atın.

Aşırı ölçümü vurgulayan “kutucuğu işaretle” mantığını aşın.

Küresel ekonomide ayakta kalabilmek için kritik önem taşıyan, bilişsel çeşitliliğin, en temel unsur olduğunu kabul edin.

Bu girişimi sahiplenin ve baş yönetici olarak hesap verebilir olduğunuzu, meslektaşlarınıza açık şekilde gösterin.