Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yılın bu mevsimi nezle, grip, soğuk algınlığı, öksürük, anjin ve hatta zatürre olasılıkları artıyor. Soğuk hava, nezle ve grip riskini artırıyor. Nezle ve soğuk algınlığına bağlı rahatsızlıklar, genellikle şubat ayında en yaygın seviyesine ulaşıyor.

Nezle ve gribin başkalarına bulaşması aşaması, bu hastalığa yakalanan kişilerdeki belirtiler ortaya çıkmadan önce başladığı için, salgınlar önlenemiyor.

200’den fazla, bilinen grip virüsü var. Bu sayıya her yıl yenileri ekleniyor. Grip hastası kişi, her hapşırmasında milyonlarca virüsü havaya karıştırıyor. Her hapşırmada, virüsler 2 metre ötesine kadar saatte 80 km hızla etrafa saçılıyor.

Haberin Devamı

Yapılan araştırmalar her kişinin yılda 2 veya 3 kez gribe yakalandığını gösteriyor. Bu hastalıklar her yıl binlerce kişinin ölümüne neden oluyor.

Grip aşısı gerekli mi?

Grip aşısının faydalı olduğunu savunanlar kadar, gereksiz olduğunu savunanlar da var. Ben gerekli olduğunu düşünüyorum. Gereksiz olduğunu savunanlar şu savları ortaya koyuyorlar:

- Aşılar yüzde 40 ile yüzde 60 arasında bir koruma sağlıyor. (Ama aşı yaptıranlar daha kolay iyileşiyor. Aşı yaptıranlarda hastalık, daha düşük seviyede seyrediyor.)

- Aşının kendisi, nezleye sebep olabiliyor. (Bu nedenle, hasta iseniz aşı yapılması erteleniyor.)

- Aşılar cıva ihtiva ediyor. Bir cins cıvanın (thimerosal) otizme neden olduğu tartışılıyor. (Aşılarda çok az ve vücut tarafından kolayca atılabilecek ölçüde cıva var.)

Yurt dışında grip aşıları, yaşa göre değişik dozlarda yaptırılıyor.

Yaş arttıkça aşı dozunun artması, bağışıklık sisteminin daha çok desteklenmesi anlamına geliyor.

İlaçların miktarları önemli

Grip ilaçlarının günlük dozunun 3250 miligramı geçmemesi öneriliyor. 4000 miligramı aşan dozlar, karaciğer harabatına sebep olabiliyor. Yine de bazı ağır vakalarda doktor ve hastane kontrolünde, hastalara 7500 miligrama kadar ilaç kullandırılabiliyor. Bilmeden alınan yüksek doz grip ilaçları yüzünden ülkemizde de her yıl binlerce kişi hastanelere başvuruyor.

Antibiyotikler, bakteriyel hastalıklara karşı koruyucu olduğundan, bir viral hastalık olan gripte antibiyotik kullanılması gerekmiyor. Grip yavaş yavaş artan bir rahatsızlık halinde gelişiyor. Nezle ise, bir anda başlıyor.

Haberin Devamı

5 günden fazla süren griplerde ve ateşli durumlarda, doktor müdahalesi gerekiyor. Çünkü, bakteriyel bir enfeksiyon gelişmiş olması veya bronşit ya da zatürre riski artıyor. Bu süre, nezle için 7-8 gün olarak öngörülüyor.

Yoğurt ve sarımsak tüketiminin aşırıya kaçılmadıkça gribe yakalanılmasını azalttığı biliniyor. Otoriteler, C vitamini ihtiva eden yiyecekler tüketilmesini öneriyorlar.