Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ekonomimizde, Kredi Garanti Fonu destekli bir kredi genişlemesi ve buna bağlı olarak ek bir büyüme ivmesi görüyoruz. Akbank kaynaklı aşağıdaki grafik, banka kredilerindeki büyümeyi ve iç talebin durumunu gösteriyor. İç talebin karşılaştırmalı olarak düşüklüğü, enflasyonda da düşük seviyelere ulaşılmasını sağlıyor. Ancak, kalıcı büyümeyi sağlayacak, reformlar henüz gündeme gelemedi.

Bütçe durumu

Yılın ilk yarısında, 25.2 milyar TL bütçe açığı verdik. Geçen yıl bu dönemde bütçe fazlası verilmişti. 2017 sonu bütçe açığı tahmini yukarı yönlü revize edildi. Bütçe açığındaki artış, Hazine’nin finansman ihtiyacını artırıyor ve “Hazine İç Borçlanma Gereği(PSBR)” artıyor. Bu gelişmeler de faizlerin aşağı çekilme olanağını sınırlıyor. Aşağıdaki tablo, bütçe büyüklüklerini ve geçen yılla karşılaştırılmasını gösteriyor.

Haberin Devamı

Hazine, Maliye ve Akbank verilerinden oluşturulan aşağıdaki grafik, artan PSBR’ı gösteriyor. PSBR, 2016 yılından itibaren yeniden yükseliş eğilimine girdi. Yüksek PSBR, önceki yıllarda yaşanan ekonomik krizlerin önemli sebeplerinden birisiydi.

Genel görünüm

Aşağıdaki tablo, ekonomimizin arz ve talep dengesini ve büyüme potansiyelini son 3 yıl itibarıyla gösteriyor.