Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dalgalanmaların azaldığı, hisse senetlerinin hızla değerlenmesi gerektiği ve yabancı yatırımların gelişmekte olan ülkelere(GOÜ) kaymaya başladığı bir döneme giriyorduk ki, ABD’nin Suriye’yi bombalamasıyla küresel piyasalardaki düzelme eğilimi, yerini yeniden belirsizliğe bıraktı. Hem petrol hem de altın fiyatları yükselişe geçti. ABD’nin müdahalesi, Orta Doğu’da dengeleri bozmaktan uzak, Çin ve Kuzey Kore’ye karşı bir güç gösterisi yapma amaçlı oldu.

Bloomberg ve Akbank kaynaklarından alınan aşağıdaki tablo küresel piyasaların ABD’nin Suriye’ye müdahalesi öncesindeki istikrara yöneliş eğilimini gösteriyor.

Haberin Devamı

Küresel piyasa görünümü

Büyüme oranlarının küresel anlamda artması ve ekonomilerdeki durgunluk riskinin azalmaya başlaması piyasaları olumlu yönde etkiliyordu. ABD ve Rusya arasındaki çekişme son bulduğu takdirde piyasalardaki bu geçici dalgalanmanın yerini yeniden bir rahatlamaya bırakacağı söylenebilir. Nitekim ABD de müdahalesinin devam etmeyeceğini açıkladı.

ABD öncülük ediyor

ABD’de işsizlik mart ayı sonu itibariyle yüzde 4.4 ile son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. ABD’nin Suriye müdahalesi ile artış eğilimine giren petrol fiyatları arz artışı ile karşılaşıp yeniden düşme eğilimine girecek. Aşağıda ABD müdahalesi öncesindeki Citibank Global Enflasyon Sürpriz endeksini görüyoruz.

Küresel piyasa görünümü

FED faiz projeksiyonları

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışılarının 2017 ve 2018 yılları için her yıl üçer kez olmak üzere toplam yüzde 3’e ulaşacak biçimde yapılacağı anlaşılıyor. Öte yandan, Trump’ın politikalarının uygulanabilirlik riski sürüyor. Bu risk ABD hisse senetleri endeksleri üzerinde baskı üretiyor.

Aşağıdaki tablolarda piyasaların Fed faizlerindeki artış eğilimi beklentisini ve son bir yıldaki ABD 10 yıllık Hazine tahvilleri, yıllık bileşik faizlerindeki değişimi görüyoruz.

Küresel piyasa görünümü