Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünkü yazımda, Kuzey Kore’nin nükleer güce sahip olmasının nedenlerinden, finansmandan ve ABD’nin bu konudaki yanlış politikalarından bahsetmiştim. Öte yandan, sorunu çözebilecek tek gücün ABD olduğu da kabul ediliyor.

Kuzey Kore’nin nükleer güce sahip olmasının getirdiği menfaatlerin en büyüğü Çin tarafından sağlanıyor. 2006 yılında 1.7 milyar dolar olan Çin-Kuzey Kore ticaret hacmi, 2015 yılında 7.8 milyar dolara ulaştı. Çin’in Kuzey Kore’ye verdiği desteğin bir sebebi de, Kuzey Kore’de 6-10 trilyon dolara ulaşabileceği hesaplanan doğal kaynak ve madenlerin mevcudiyeti. Nükleer güce sahip olan Kuzey Kore, Çin’in tüm dış politika hayallerinin gerçekleşmesinde kullanılıyor.

Haberin Devamı

Kim kime silah veriyor?

Çin, Rusya ve Pakistan, Kuzey Kore’ye silah satıyor veya veriyor. Bu silahların bir bölümü, Kuzey Kore aracılığıyla Suriye ve İran’a gidiyor. Bu karmaşık resim, İran ile Kuzey Kore’nin nükleer silah konusunda birbirlerini desteklediklerini gösteriyor.

ABD’nin Kuzey Kore’ye saldırması durumunda, Kuzey Kore, öncelikle Güney Kore’ye saldırıda bulunacak. Bu saldırının nükleer bir saldırı olup olmayacağı bilinmiyor. Böyle bir saldırı durumunda, Çin’in doğrudan Kuzey Kore’yi desteklemesi ve Kuzey Kore’yi işgal etmesi söz konusu olabilecek. Bu da en kötü senaryo olan, ABD-Çin çatışması anlamına geliyor. Kuzey Kore’nin Japonya’yı da hedef alması halinde ise, tüm bölge bir savaş alanı haline dönüşebilecek.

Kore’lerin birleşmesi...

Sorunun en akılcı çözümünün, Kuzey ve Güney Kore’nin birleştirilmesinden geçip geçmediği tartışılıyor. Bunun için, 200 milyar dolarlık bir fon kurulması gerektiği anlaşılıyor. Problem ise, bu fonunu nasıl finanse edileceğinde. Fonun en yüksek kaynağının bizim de dahil olduğumuz G-20 devletleri tarafından karşılanması gerektiği ileri sürülüyor.

Böyle bir çözüme yaklaşılması, ABD’nin Kuzey Kore’deki askeri varlığının kalkması ve “böl-yönet” politikası yerine “birleştir-yöneteme” politikasına geçilmesi anlamına geliyor. Öte yandan, “Yeni Dünya Düzeni” anlayışının “Yeni Barışçıl Dünya Düzeni”ne dönüşmesiyle Ortadoğu’daki savaş da yeni bir boyut kazanacak.

Haberin Devamı

Goldman Sachs’ın yaptığı çalışma, birleşmiş bir Kore’nin milli gelirinin, sadece bir jenerasyon süresi içinde, Fransa, Almanya ve Japonya’yı geçebileceğini gösteriyor.

Bir çözüm bulunamazsa

Kısa vadede soruna bir çözüm bulunamaması halinde, hem Japonya hem de Güney Kore, kaçınılmaz olarak askeri nükleer güç elde etmeye çalışacaklar. Bu girişim, ABD’nin yardımı olup olmamasına göre, 6 ila 36 ay içinde sonuç verebilecek.

Konfüçyüs, “öğrenip, düşünemeyenin kaybedeceğini, fakat düşünüp de öğrenmeyenin büyük bir tehlike içine düşeceğini” söylemişti. Bakalım, onu kim dinleyecek?