Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Plastik filmler, paketler, naylon ürünleri, ayakkabı tabanları, askılar, yapıştırıcılar, oyuncaklar gibi ürünlerin çoğu polimer bazlı karışımlardan üretiliyor. Yün ve ipek gibi doğal polimer ürünleri yüzyıllardan beri kullanılıyor olmakla birlikte; sentetik plastik bazlı polimerler, günlük hayatımıza çok geniş bir ürün yelpazesi ile girmiş durumda.

Polimerler, monomer denilen küçük moleküllerin polimerizasyonu ile elde ediliyor. Güçlü ve elastik yapısı ile polimerler, camdan, sentetik kristale kadar her türlü ürünün temel taşını oluşturuyor.

Haberin Devamı

Petro - kimya ürünleri ve polimerlerin kendileri ve hammaddeleri halen ülkemize ithal yoluyla gelebiliyor. Ülkemizde petro - kimya tesisi kurulması ile ilgili girişimler, yabancılar tarafından çeşitli biçimde engellendi. Bu konudaki girişimlerden birisini de, bu yazıda adı geçen Bayegan Şirketler Topluluğu yapmıştı. Bayegan CEO’su Rüya Bayegan halen, Orta Doğu’nun en etkili 10 kişisi arasında sayılıyor.

Polimer sempozyumu

Bayegan’ın düzenlediği geniş kapsamlı ilk Polimer Sempozyumu, sektörün önde gelen yerli yabancı büyük isimlerini bir araya getirdi. Sempozyumda, polimerin Türkiye için stratejik önemi vurgulandı.

Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen 400’den fazla sanayicinin ve yurt dışından sektörün tanınmış CEO’larının takip ettiği toplantıda, Bayegan Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Bayegan, açılış konuşmasını yaparken, “Türkiye’de bu kapsamda ilk sempozyum olması nedeniyle toplantı ve sunumların sektörümüzün geleceği ile ilgili son derece belirleyici ve yönlendirici olacağını düşünüyoruz” diyerek teknolojinin ileri gittiğini, aynı yerde kalmanın yanlış olduğunu ve birlikten güç doğacağını belirtti.

Polimerin özellikle Türkiye için çok önemli bir sektör olduğuna vurgu yapan Bayegan, “Dünyanın ikinci büyük ithalatçısıyız, bu bağlamda net bir şekilde dünyada bir katma değeriz. Otomotivden sonra en büyük ihracat, şu anda plastik ürünlerinde. Bu güzel gidişatın artılarını görmek durumundayız. Yeni yatırımlarla ve katma değeri yüksek malzemelere doğru geçişle, bu seviyeyi daha yükseğe taşıyabileceğimize inanıyorum. Tedarik sürecini, seri ve sorunsuz bir şekilde yapmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Bayegan Şirketler Topluluğu hakkında da bilgi veren Ercüment Bayegan, finans ve lojistik sahalarında 5 - 10 yıllık planlar yapıldığına değinirken, Bayegan’ın sadece polimerde değil, polimer hammaddesi olan olefinlerde de dünyada yer sahibi olduğunu belirtti. Bayegan, “Ham petrolün bu sene sonuna kadar ulaşılabileceği son fiyat 60 dolar olur” değerlendirmesinde bulundu.

Yabancılar ne diyor?

Suudi Arabistan’ın en büyük özel petro kimya kuruluşu olan TASNEE’nin CEO’su Mutlaq Al Morished, şirketinin, uçaktan gemiye, hatta nükleer denizaltı yapımına kadar kullanılan bir madde olan titanyum ve polimeri birçok ürünlerinde işlediklerini açıkladı.

Mısır’ın ünlü petrokimya şirketlerinden EPPC’nin Ticaret Direktörü Nabil Hamdy ve Mısır’ın önde gelen petrokimya kuruluşlarından OPC’nin CEO’su Dr. Tarek Zaghloul, dünyada değişen ticaret faktörlerinin polyolefin sektörüne etkilerini, üretici stratejilerini ve Türkiye pazarı ile ilgili öngörülerini, konuklarla paylaştılar.

Haberin Devamı

Kapanış konuşmasında Bayegan, birlikteliğin ve desteğin yıllar boyu artarak devam etmesini diledi.