Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Joshua Foer’in Atlas Obscure kitabı, dünya gezginlerinin gittikleri, yaşadıkları ve gördükleri 600 pek bilinmeyen dünya harikasını gözler önüne seriyor. Örneğin, bunlar arasında Güney Afrika’daki, içinde 15 kişinin rahatlıkla kokteyl alabileceği bir ağaç kovuğu var. İtalya’daki “kemik müzesi” de bunlardan birisi. Öte yandan, Saddam Hüseyin’in kendi kanı ile yazdırdığı Kur’an da, başka bir örnek.

Kitap, 1770 yılında icat edilmiş ve 19. yüzyıl sonuna kadar gizemini korumuş olan “The Turk (Türk)” isimli, yürüyen, yemek yiyen ve hareket aden bir makinenin tanıtımı ile başlıyor. Bu makine, “Türk gibi güçlü-kuvvetli” anlamına gelen adı ile o yıllarda tüm dünyayı dolaştı; insanlarla satranç oynadı; Napolyon Bonapart ve Benjamin Franklin ile tanıştı.

Haberin Devamı

Edgar Allan Poe, “The Turk” ile 1835 yılında Virginia’da tanıştı ve epey uğraştıktan sonra, aletin sırrını keşfetti. “The Turk”ün içinde, işini mum ışığında yapan bir insan vardı. Daha sonra, “The Turk”ün taklitleri piyasaya sürüldü. 1893’de piyasaya sürülen ve “The Turk” benzeri bir alet olan “Tipu’s Tiger”, halen Londra’da Victoria ve Albert Müzesi’nde sergileniyor.

Mikro ülkeler

Dünyamızda 5 adet, kimsenin adını sanını bilmediği minik ülke var. Bunlardan birisi olan Nimis-Ladonia, İsveç toprakları dahilinde bulunuyor. Bu ülke, 1980 yılında, İsveç milli toprakları sayılan bir alanda, gizlice inşa edilen bir kuleden ibaret. İsveç Hükümeti bu yapıyı yıkmaya kalkınca, yapının mimari Vilks, sorunu mahkemeye taşıdı ve davayı kazandı. Ladonia’nın 15.000 kişilik bir nüfusu var ve bayrağı yeşil.

The Principality of Sealand, İngiltere’nin doğu sahillerine yakın bir adada kaçak bir radyo istasyonu işletmek amacı ile 1967’de kuruldu. Bir Alman olan Alexander Achenbach burada bir askeri ayaklanma başlatmak istedi ise de, adanın sahibi olduğunu mahkeme kararı ile kanıtlayan Roy Batas isyanı bastırdı. Sonunda Almanya, Achenbach’ı kurtarmak için adaya bir diplomat gönderince, Sealand’ı tanımış oldu.

Principality of Hutt River, Nisan 1970’de Avustralya’nın batısında da kuruldu. Bölgede yetiştirdiği ürünleri Avustralya piyasasında satamayınca ve bölgeye posta servisi ulaştırılamayınca, bölgenin sahibi Prens Leonard, 1977’de Avustralya Hükümeti’ne savaş ilan etti ama savaş gerçekleşmedi. Avustralya mahkemeleri, Hutt River bölgesinin kendi hukuk sistemlerine dahil olmadığını kabul edince, bu bölge bağımsız kaldı.

Haberin Devamı

The Conch Republic, 1982 yılında ABD’nin Florida Eyaleti’nin Key West bölgesinde kuruldu. ABD sınır polislerinin bölgeye turistlerin girmesini engellemesi sonucu, bölge halkı ABD’ye 1 dakikalık savaş ilan etti. Halen, bölge hiç bir devlet tarafından tanınmış bulunmuyor.

Republic of Minerva, Okyanusya’da 1971 yılında Las Vegas’ın arazi ve kumar kralı Michael Oliver tarafından bir ütopya ülkesi olarak kuruldu. Daha önce varlığı kabul edilmeyen adada, 30.000 kişi vergi vermeden yaşıyor.

En büyük Tesla Coil

Elektriğin efendisi sayılan, alternatif akımın, elektrik motorunun ve radyonun mucidi Tesla’nın elektronik manyetik alan spirallerinden en büyüğü, Yeni Zelanda’da bulunuyor. 12 metre yüksekliğindeki Electrum adı verilen spiral, 3 milyon voltluk bir enerji yayıyor ve etrafında bir ozon gazı alanı oluşturuyor. (Bu spiralin 12 bin voltluk bir küçük modeli de bende var.)

Haberin Devamı

Sahte mallar müzesi

Dünyanın tek sahte mallar müzesi, Tayland’ın başkenti Bangkok’ta bulunuyor. Burada, iPhone kadar iyi çalıştığı iddia edilen iPhone modelleri, sahte Louis Vuitton çantalar, sahte ama gerçeğinden zor ayrılabilen Rolex saatler sergileniyor. Müzede, 4000’den fazla objeye, gerçekleri ile birlikte yer veriliyor.