Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Trump, başa geçme töreninde önceki ABD Başkanı Obama’nın da bulunduğu ortamda Obama’nın başarısız olduğunu ve ABD’nin çıkarları için yeterince çalışmadığını söyledi. Trump’ın söylemleri arasında şunlar var:

Aşırı İslam’a bağlı terörizm bizi de tüm dünyayı da tehdit ediyor. Bu tehdidi ortadan kaldırmak için çalışacağım. Bu bağlamda İŞİD’i yok edecek tedbirleri alacağım.

Bundan sonra ABD hiç bir ülkede o ülkeye demokrasi getirmek adına savaşmayacaktır. ABD ordusu dışarıda savaşarak, trilyonlarca dolar harcama yapıyor. Bu harcamaları altyapı yatırımlarına yönlendireceğiz. Demokrasi de, insan hakları da, fakirlik de, ülkeler vatandaşlarının tercihidir. Her ülke layık olduğu rejimle yönetilir. ABD görüşlerini diğer ülkelere empoze etmekten vazgeçecektir. Biz ülkeleri yönetenlerle işbirliği yaparız.

Haberin Devamı

Suriye sorununu mevcut generallerden iyi biliyorum. Mevcut Suriye politikamız yanlıştır. Suriye’de Türkiye hududuna paralel bir güvenlikli bölge oluşturacağız.

Türkiye müttefikimiz ve dostumuzdur. Suriye’deki sorunun çözümü amacıyla öncelikle Türklerle görüşeceğim.

ABD başkanı olsam da şirketlerimi yönetme hakkım vardır. Ama bu işi çocuklarıma bırakıyorum. Beceremezlerse bir yıl sonra onları işten atarım.

Programdaki öncelikler

Başa geldiğim andan itibaren büyük altyapı yatırımlarına başlayacağım.

Geldiğim gün Obama’nın getirdiği sağlık sistemini yeniden düzenleyecek emirleri vereceğim.

Geldiğim gün Obama’nın İran’la yaptığı antlaşmayı yok sayacağım veya yeniden düzenleyeceğim.

Meksika ile anlaşmayı beklemeden Meksika sınırına duvar yapma işini başlatacağım. Duvarın parasını Meksika’dan alacak ya da maliyetini bir şekilde Meksika’ya yükleyeceğim.

Kanada ve Meksika ile yapmış olduğumuz NAFTA Antlaşması ABD’nin aleyhine çalışıyor. NAFTA’yı ya tamamen kaldıracak ya da yeniden düzenleyeceğim.

ABD’nin Avrupa Birliği ile yaptığı Ticaret Anlaşması (TTIP) da ABD’nin aleyhine işlemektedir. Bunu tamamen kaldıracak veya yeniden düzenleyeceğim.

Diğer stratejiler

Bilgisayar sistemlerimize siber saldırılar oluyor. Önceki yönetimin görevi bu saldırıları önlemekti, bu saldırıları yapanları suçlamak değil. Bu konuda sıkı tedbir alacağız

Haberin Devamı

Rusya ile iyi ilişkiler içinde bulunmayı düşünüyoruz. Art niyetsiz bir başlangıç yapabiliriz. Ancak ABD’nin çıkarları esastır.

İsrail ve İngiltere ile sıkı işbirliği içinde olacağız. İsrail’in çıkarlarını destekleyeceğiz.

Ülkemizde işsizlik sorunu varken ABD şirketleri fabrikalarını başka ülkelerde kuruyorlar ya da başta otomobil şirketleri olmak üzere birçok yabancı şirket üretimini dışarıda yapıp bizim pazarımızda mal satıyor. Bunları engelleyeceğiz veya bu çeşit girişimlere vergi koyacağız.

Basın toplantılarında yalan haber yapan medya kuruluşlarının sorularını cevaplandırmam. Bunlar arasında CNN ve MSNBC var.

Amerikalılardan isteğim, Amerika’da Amerikalıyı işe al, Amerikan malı kullan. Birlik ol.