Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

BIS, IIF ve Akbank kaynaklı aşağıdaki tablo, yabancıların Türkiye’deki risklerini gösteriyor. Görüldüğü gibi, Türk bono ve hisse senetlerinde, ABD banka ve şirketlerinin sahiplik oranı çok yüksek. İşte, McKinsey bunun için geldi. Bizim bu borçları ödememizi garanti altına alacak sistemler önerecek ve bizim borç ödemek yerine paramızı başka yerlere aktarmamızı önleyecek.

Yabancı bankalar, Mart 2018 itibarıyla, Türkiye’de yerleşik kişi ve kurumlara toplam 223 milyar ABD Doları borç vermiş durumdalar. Bu miktarın 135 milyar doları reel sektöre ve hane halkına, 50 milyar doları bankalarımıza ve 38 milyar doları da Hazine ve kamu sektörüne verilmiş vaziyette.

Haberin Devamı

TÜRKİYEDE KİMLERİN RİSKİ VAR

Türkiye’nin istikrarı yabancılar için önemli

Yukarıdaki tablo iyi okunursa, yalnız ABD banka ve finans kuruluşları için değil, Avrupa banka ve finans kuruluşları için de Türk ekonomisinin istikrara kavuşması önem taşıyor. Bu yüzden, Avrupa Birliği’nin lideri konumunda olan Almanya, bize her türlü olanağı sağladı ve iş birliğine açık olduğunu gösterdi. Hatta, daha ileri gidilerek, Almanya’dan bir konsorsiyum kurması ve ekonomimize 15-20 milyar Euro civarında kaynak sağlaması bile istenebilirdi. Bana göre, Almanya bunu kabul ederdi.

İddialı program

3 yıllık yeni programda, aşağıdaki tabloda yer aldığı gibi, iddialı rakamlar var.

Özellikle, %5 büyümeye karşılık, %2.6 olarak verilen cari açık/milli gelir tahmini çok iddialı.

TÜRKİYEDE KİMLERİN RİSKİ VAR

TÜRKİYEDE KİMLERİN RİSKİ VAR

Bu projeksiyonun gerçekleşebilmesi için, verimlilik artışı içeren çok ciddi bir alt programa ihtiyaç var. Ama öncelikle, artık her konuda komisyon kurulmasına bir son vermek gerek. Ne de olsa “Hiçbir komisyonun heykeli dikilmemiştir.”