Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

- İkinci Dünya Savaşı’nı sonlandıran atom bombalarının, Tokyo yerine Hiroşima ve Nagazaki’ye atılmasının gerçek sebebi, Tokyo’nun zaten yerle bir edilmiş olmasıydı. Tokyo’ya 1665 tondan fazla bomba atılmış ve 90 bin ila 125 bin arasında Japon öldürülmüştü. Bu sayı, iki atom bombasının verdiği zayiattan büyüktü.

- İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonlar, Amerikan anakarasına neredeyse hiç bomba atamadılar. Amerikan anakarasına ulaşmak üzere, her biri yarım ton civarında bomba taşıyan 9 bin balon gönderilmişse de, bunların ancak 300’ü anakaraya ulaşabildi. Bunların biri hariç, hiç biri zarar vermedi. Sadece, bir olayda bir çocuğun balonunu bulup, incelemeye kalkması sonucunda, 5 çocuk ve 1 kadın hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

- 1920 - 1926 yılları arasında, içki kullanımının artması üzerine, Amerikan Hükümeti içkileri zehirleme kararı aldı ve bu yüzden yaklaşık 10 bin kişi, Hükümet eli ile hayatını kaybetmiş oldu.

Mucit Hedy Lamaar

- 1930’lu yılların en gözde kadını, sinema artisti Hedy Lamaar, aynı zamanda bir mucitti. İcatları arasında gelişmiş trafik lambası, efervesan tabletler ve torpidoların uzaktan kontrol sistemleri vardı. Bu sistem, geliştirilmiş haliyle ordularda hala kullanılıyor. 2014 yılında, Hedy Lamaar’a Amerikan Mucitler Müzesi’nde yer verildi.

- Birinci ve İkinci Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş sırasında bir çok defa karşı karşıya gelen ABD ve Rusya, hiç bir zaman sıcak savaşa girmedi. Ancak, karşılıklı olarak her iki tarafla savaşan ordulara, yardımları oldu. Birinci Dünya Savaşı sonunda, Sibirya’ya çıkan Amerikan askerleri, Ruslarla savaşmadan geri çekildi.

- Telefonun, Alexander Graham Bell tarafından icat edildiği bilinir. Oysa, telefon bir İtalyan göçmeni olan Antonio Santi Giuseppe Meucci tarafından icat edildi. Meucci, yeterli parası olmadığından patent başvurusu yapamadı. Bell, Meucci’nin American District Telepraph Co’ya gönderdiği çizimleri çalarak, telefonun patentini aldı. Meucci, Bell’i 1887 yılında mahkemeye verdi. Mahkeme 113 yıl sonra 11 Temmuz 2002’de sonuçlandı ve telefonun mucidi olarak Meucci tescil edildi. Bu sürede, Meucci beş parasız olarak ölmüştü.

Haberin Devamı

Kruvasan nereden geldi?

- Kruvasan (Croissant) Türklerin Viyana Kuşatması sırasında, Avusturyalılar tarafından icat edildi. Şekli “ay”ı andırdığından bu çöreğe kruvasan (Fransızca ay), Almanca “kipferl” adı verildi.

- Ben-Hur filminde tersi gösterilmesine rağmen, Antik Roma’da esirler hiçbir zaman kürek mahkumu olarak kullanılmadı.

- Dünyanın çevresini ilk kez dolaşan insan olarak bilinen Macellan, aslında bu sefer sırasındaki Mactan Savaşı’nda öldürülmüştü. Başlangıçta kaptanı olduğu filo, Macellan’sız olarak turu tamamlayabildi.

- Amerika’daki büyük ekonomik bunalım, Roosevelt’in aldığı tedbirlerle değil, İkinci Dünya Savaşı nedeniyle sona erdi.

Yılın adamı seçtiler...

- Times Dergisi, 1938’de Hitler’i yılın adamı olarak seçmişti.

- Ünlü Roma yangınını başlatan kişinin Nero olduğu bilinir. Oysa, Nero yangın başladığında Roma’dan 50 km uzaktaydı ve hemen Roma’ya dönerek yangını söndürmeye çalıştı; halka yiyecek yardımı yaptı.

Haberin Devamı

- Yıldırımın bir düştüğü yere bir daha düşemeyeceği söylenir. Oysa, çoğu zaman, yıldırım aynı yere ikinci defa düşer.

- Herkes ampulün Thomas Edison tarafından bulunduğunu zanneder. Oysa, İngiliz fizikçi Joseph Wilson Swan ampulü Edison’dan bir yıl önce bulmuştu. Her ikisi de patent için başvurdu ve sonunda 1883 yılında ampul üretmek üzere, bir ortak şirket kurmaya karar verdiler. New York’ta kullanılan elektrik hatları Edison’a ait olduğundan, ampulün mucidi Edison olarak bilindi.