IPC’den Rusya ve Belarus’a yaptırım

20 Kasım 2022

Bu haftaki köşemize sportif açıdan tatsız bir haberle başlayacağız, ancak devamında ülkemizi uluslararası arenada başarıyla temsil eden ve bizleri her zaman gururlandıran sporcularımızın madalyalarını sizlere duyuracağız. Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) Rusya ile Belarus’un üyeliklerini askıya aldı. 16 Kasım 2022’de Almanya’nın Başkenti Berlin’de gerçekleşen Olağanüstü Genel Kurul’da, IPC üyeleri, IPC Anayasası kapsamındaki üyelik yükümlülüklerini yerine getirememesi nedeniyle Rusya ve Belarus Paralimpik Komitesi üyeliğinin derhal askıya alınması yönündeki önergeyi Rusya için 64-39 (16 çekimser) oyla, Belarus için 54’e karşı 45 (18 çekimser) oyla kabul etti.Rusya ve Belarus Paralimpik Komitesi, itiraz hakkına tabi olan tüm IPC üyelik haklarını üyeliğinin askıya alınması nedeniyle kaybediyor. Herhangi bir itirazın kabul edilmemesi halinde, yalnızca Genel Kurul’un askıya alma kararını kaldırabileceği bildirildi. Bir sonraki Genel Kurul’un 2023’ün 4. çeyreğinde yapılması

Yazının Devamı

Paralimpik Oyunlar araştırması

13 Kasım 2022

Bildiğiniz gibi engelli sporları ve Paralimpik Oyunları konusunda ülkemizdeki en önemli sorun, bilinirlik veya bir başka ifadeyle toplumdaki farkındalık düzeyinin düşük olmasıdır. Bunun elbette çok çeşitli nedenleri var. Bugünden yarına, kısa zamanda bu tablonun değişeceğini düşünmek de iyimserlik olur. Bu konuda yaklaşık 12 yıl önce ülkemizde bir kamuoyu araştırması yapılmıştı. Bu araştırmanın yapıldığı zaman 2020 Olimpik ve Paralimpik Oyunların en güçlü adaylarından biri İstanbul’du. Araştırma bu bakımdan da önem taşıyordu. Gel gelelim, ortaya çıkan sonuçlar pek de iç açıcı değildi. Biz de bu araştırmayı bu sütunlarda okurlarımıza 11 yılda 3 kez (22 Mayıs 2010 , 6 Mart 2016 ve 14 Kasım 2021 ) duyurduk. Bugün dördüncü kez aktaracağız siz sevgili okurlarımıza. Çünkü algı konusunda çok fazla değişen bir şey olmadığına inanıyoruz. Bizi bu inanca iten birçok etken var. Bu araştırma bugün yapılsa ortaya üç aşağı beş yukarı benzer -belki o zamanki farkındalık düzeyinin bir tık

Yazının Devamı

Avrupa Paralimpik Şampiyonları

6 Kasım 2022

Paris’in merkezinde engellileri halkla buluşturan bir ‘Paralimpik Günü’ düzenlenmesi ve Paris 2024 Paralimpik Oyunları açılışının ‘Herkese Açık Oyunlar’ sloganı eşliğinde stadın dışına taşınması gibi devrim yaratan yenilikleri bir başka ilk takip ediyor.
Paralimpik Oyunlar tarihinde Avrupa Paralimpik Komitesi (EPC) yenilikçi bir yaklaşım sergileyerek başlangıç niteliğinde bir girişime imza atıyor: ‘Avrupa Paralimpik Şampiyonaları’
İlk Avrupa Paralimpik Şampiyonaları, 2023 yılının Ağustos ayında, Avrupa’nın ve Hollanda’nın en büyük ve gelişmiş ticaret limanı olan Rotterdam’da düzenlenecek. 23 gün sürecek olan şampiyonalar 8 Ağustos’ta başlayacak ve 20 Ağustos 2023 itibariyle sona erecek.
Avrupa Paralimpik Şampiyonalarının üstlenicisi Avrupa Paralimpik Komitesi (EPC) ilk kez gerçekleştirilecek olan şampiyonalar için bilgilendirici bir rehber yayımladı.
Bu rehbere göre; Avrupa Paralimpik Şampiyonaları da her dört yılda bir düzenlenecek ve kronolojik olarak Olimpik ve Paralimpik Oyunları bir yıl geriden takip ederek

Yazının Devamı

Hedefi 12’den vuran adam

30 Ekim 2022

Bu hafta köşemizi paralimpik yolculuğu Yüzüklerin Efendisi filmiyle başlayan Belçikalı para okçu Piotr Van Montagu ayırdık. İki kolu olmadan ve sağ bacağı engelli dünyaya gelen Montagu, dünyanın en iyi makaralı yay kullanan ok atıcılarından biri olma yolunda kendi çizgisini buldu. 
Van Montagu, Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’ndaki makaralı yay bireysel açık yarışlarında 9. oldu. Belçikalı para okçu nasıl yarıştığını ‘Yayı sol ayağımla alıyorum ve sağ omzumdaki göğüslüğüme takıyorum. Bu mekanizma, ağzımı hafifçe aralayarak oku çekebilmemi sağlıyor’ sözleriyle anlattığında kulağa basit geliyor. 
Ancak sporcunun bu basit betimlemesi, neredeyse tüm sporlar arasında benzersiz olan karmaşık tekniğin zorluğunu anlatmada kifayetsiz kalıyor. İki kolu olmadan ve sağ bacağı engelli dünyaya gelen Montagu, “Birinci aşamayı geçmek epey uzun zamanımı aldı. Okçuluk kulübü Cardinal Mercier’e (Braine-l’Alleud, Belçika’da) gelmem ve tek başıma ok atabilmeye başlamam arasındaki süreç yaklaşık

Yazının Devamı

Paris’te tarihi bir gün

23 Ekim 2022

Daha önce size bu köşeden duyurusunu yaptığımız (4 Eylül 2022 tarihli ‘Paris’te Paralimpik Günü’ başlıklı yazı) ve ilk kez düzenleneceğini belirttiğimiz Paralimpik Günü Paris’te gerçekleştirildi.
Paris’in merkezindeki Place de la Bastille’de (Bastille Meydanı) 40.000 kadar insanın toplanmasıyla başkent Paris, 2024 Paralimpik Oyunları’ndan iki yıl önce tarihi bir Paralimpik Günü’ne ev sahipliği yaptı.
8 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirilen etkinlikte spor gösterileri, yıldız katılımcılar, etkileyici bir uzun atlama gösterisi ile meydanı dolduran neşeli kalabalık Paris 2024 Paralimpik Oyunları’ndan iki yıl önce Fransa’nın başkentini coşturdu.
Kutlamalar öğle saatlerinde başladı ve ziyaretçiler 15 farklı Para spor türünü izleme ve deneme, 160 Fransız ve uluslararası sporcuyla tanışma ve ayrıca üç dünya rekorunu elinde bulunduran Almanya’dan Markus Rehm ve Yunanistan’dan Stelios Malakopoulos’un uzun atlama performansını izleme şansı buldular.
Spor festivalinin yanı sıra

Yazının Devamı

Korkusuzlar başardı

16 Ekim 2022

Ekim ayının ilk haftasını bir büyük şampiyonanın heyecanı ve baş döndürücü bir başarı hikayesiyle geçirdik. Ampute Futbol Milli Takımımız, İstanbul’un ev sahipliğinde yapılan Ampute Futbol Dünya Şampiyonası’nın finalinde Angola’yı 4-1 yenerek tarihinde ilk kez Dünya Şampiyonu oldu. Bu yolculuğa 2007 yılında başlayan ay-yıldızlı gençlerimizin aradan geçen 15 yıl içinde 2 kez Avrupa Şampiyonu, 1 kez Dünya 2.’si, 3 kez de Dünya 3.’sü olduğunu hatırlatırsak, bu başarının kesinlikle tesadüf olmadığını çok daha iyi anlarız.
Bundan 4 yıl önce Meksika’da yapılan Dünya Şampiyonası finalinde Angola’ya penaltı atışları sonucunda 5-4 yenilerek ikincilikte kalan milliler farklı bir galibiyetle rakibinden rövanşı alırken, müzelerinde eksik olan bir kupayı daha kazanarak bu alanda dünyanın ekol ülkelerinden olduğumuzu bir kez daha ispatladılar. Başta futbolcularımız olmak üzere, teknik heyeti, federasyon yönetimini ve bu zaferde payı olan diğer paydaşları kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz.
Tabii, bu başarıda

Yazının Devamı

WeThe15’e iki günde, iki ödül

9 Ekim 2022

Dünyada 1.2 milyar engellinin olduğu belirtiliyor. Bu da dünya nüfusunun %15’ine tekabül ediyor. Bu nedenle ‘Biz, %15’ anlamına gelen ‘WeThe15’ kampanyası ayrımcılığa bir son vermeyi ve engelli bireylerin hayatlarını geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) ve Uluslararası Engelliler İttifakı (IDA) önderliğinde gerçekleştirilen ve dünyadaki 1,2 milyar engelli için değişimi güçlendirmeye yönelik bir hareket olan WeThe15, 29 Eylül Perşembe günü bir ödül daha alarak 48 saat içerisinde 2. onur ödülüne ulaşmış oldu.

WeThe15, 2022 yılının Leaders Sports Awards’de (Spor Liderleri Ödülleri) Kapsayıcılık Ödülünü kazanmanın hemen ardından, İngiltere’nin Başkenti Londra’da düzenlenen Creative Moment Awards’de de (Yaratıcı Anlar Ödülleri), Yılın En Yaratıcı Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Kampanyası Ödülüne layık görüldü.

Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları öncesinde başlatılan WeThe15, ayrımcılığı sona erdirmeyi ve bununla

Yazının Devamı

Engelleri mat ediyoruz

2 Ekim 2022

Geçtiğimiz günlerde Satranç Federasyonu, işitme engelliler için hazırlamış olduğu çok önemli bir projenin tanıtımını yaptı. Ankara’da KYK Cebeci Yurt Koordinasyon Merkezi’nde yapılan törende ‘Satranç Engel Tanımaz Projesi’ kamuoyuna duyuruldu.
Törene Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, projede yer alan eğitimciler, sporcular, davetliler ve basın mensupları katıldı. Törende katılımcılara projeyi anlatan kısa bir film gösterimi ve ardından satranç taşlarının Türk İşaret Dili’nde karşılığı, işaret dili tercümanı tarafından gösterildi. Özel bir anlam taşıyan ‘Satranç Engel Tanımaz Projesi’ ile ‘Türk İşaret Dili Satranç Terimleri Sözlüğü’ hayata geçirilirken, satranç sporunu yapmak isteyen herkes için tüm engeller kaldırılarak, bu sporun herkes için eşit, herkes için erişilebilir hale getirilmesi hedefleniyor. Törende bir konuşma yapan Bakan Kasapoğlu şu ifadeleri kullandı:
“Türk

Yazının Devamı