Zafer Şahin

Zafer Şahin

zafer.sahin@kanald.com.tr

Tüm Yazıları

Algılar sizi yanıltabilir ama rakamlar asla. 

2019’da Mansur Yavaş rakibi Mehmet Özhaseki’den yaklaşık 125 bin oy fazla aldı. 

Aynı seçimde HDP’nin Büyükşehir Meclisindeki oyu ise 36 bindi. 

Ne ilginçtir ki, 2019 yerel seçimlerinden 9 ay önceki 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde HDP’ye sandıktan Ankara’da tam 227 bin 129 oy çıkmıştı. HDP’nin Ankara’da yüzde 6’yı aşan oyu Mansur Yavaş’ın rakibine 125 bin fark attığı yerel seçimde nasıl olmuşsa yüzde 1 civarına inmişti! 

Bu rakamlar bugün İstanbul merkezli yürüyen CHP-DEM Parti arasındaki Kent Uzlaşısı stratejisinin ta 2019’da Ankara’da uygulandığını gösteriyor. HDP o seçimde yüzde 6’lık oyuna rağmen Ankara’da aday çıkarmadı ve CHP adayı Mansur Yavaş’ı destekledi. 

Haberin Devamı

2024 yerel seçimlerinde ise HDP’nin devam partisi DEM’in Ankara’da aday çıkardığını görüyoruz. Ama ne hikmetse adayın kendisini sahada gören yok. Sadece bir kez kameralar karşısına geçti ve Ankara’nın Bala, Polatlı ve Yenimahalle ilçelerinde aday çıkarmayacaklarını, CHP adaylarını destekleyeceklerini ve bu partinin listelerine Meclis Üyesi vereceklerini duyurdu. Özetle, meşhur Kent Uzlaşısının Ankara’da da sağlandığını ilan etti. 

Bu üç ilçe içinde nüfusu en kalabalık olanı Yenimahalle. AK Parti’nin adayı genç ve kent genelinde tanınan, bilinen bir isim olan Abdulkadir Aydoğan. CHP’nin tecrübeli ama yaşı hayli ilerlemiş adayına göre tek artısı gençliği değil. Yenimahalle’de seçimin kaderini belirleyecek Kızılcahamam, Çamlıdere seçmeninin oylarını kendisinde toplama ihtimali yüksek. Çünkü Çamlıdere doğumlu. 

CHP bu riski görmüş olmalı ki, devreye hemen DEM Parti’yi soktu. DEM’in tabanı ve ilçedeki diğer sol oyların DEM adayına gitmemesi için bu partiye Yenimahalle’de aday çıkarttırmadılar. Demek ki Yenimahalle’de seçimi riskli görüyor ve DEM olmadan kazanamayacaklarını düşünüyorlar. Yani DEM’in ilçedeki yüzde 2’lik oyuna muhtaç durumdalar. Aslında adayları Fethi Yaşar hem İyi Parti hem de MHP tabanından oy alabiliyordu. Bu iki partinin ilçe genelindeki oy oranı yüzde 20’nin üzerinde. Yüzde 20’yi karşılarına alıp yüzde 2’yi tercih ettiklerine göre işler gerçekten de iyi gitmiyor. 

Haberin Devamı

Meselenin bir de büyükşehir boyutu var. Mansur Yavaş her konuşmasında “Başkanlık yetmez, Büyükşehir Meclisi’nde de çoğunluğu almamız” lazım diyor. Bunun yolu 2019’da olduğu gibi 2024’te de HDP-DEM oylarının kendisinde toplanmasından geçiyor. 700 binin üzerinde nüfusu ile Yenimahalle ve Polatlı, Bala’dan gelecek DEM oyları Yavaş’ın Büyükşehir Meclisi’nde çoğunluk hayalinin gerçekleşmesinde kritik rol oynayacak. Bunun karşılığında DEM’e ne vadettiklerini Ankaralıya söylemiyorlar. Daha doğrusu söyleyemiyorlar. Onun yerine beylik laflarla “En kahraman Milliyetçi benim” propagandası yapıyorlar. 

Türkiye’nin başkentinde umudunu ülkenin üniter devlet yapısını tanımayan, 100 yıllık Cumhuriyetle hesaplaşma hayalleri kuran bir partiye bağlamış CHP’ye de adayına da Ankaralının sandıkta vereceği bir cevap olacak elbette. 

Yakın bir tarihe kadar Mansur Yavaş’ın en yakınındaki isim olan Ülkücü yazar Servet Avcı da bu örtülü ittifaka isyan edenlerden. Avcı’nın şu sözlerine dikkat: Türkiye Cumhuriyeti’nin başkentinde, o Cumhuriyetin 100.yılında PKK’nın siyasi uzantısına oyun kurma alanı açılıyor. Milliyetçi kimliği baskın bir şehirde bile CHP’nin Truva atlığı sayesinde bölücülük yol alıyor. Kısmen daha steril bir bölge olan Ankara, İstanbullaştırılıyor, Mersinleştiriliyor! Ankara uyursa Türkiye de uyur. ” 

Haberin Devamı

Bu sadece bir yerel seçim değil Ankara… Sakın uyuma..