Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Kritik Londra seyahati sonrasına denk gelen Merkez Bankası’nın bugünkü “faiz” kararı başta “dolar” olmak üzere “Türkiye’nin risk primi” ve “yabancı sermaye girişi” tarafında etkili olacak.

Seçim sürecinde piyasaların dalgalı seyri sürüyor. Mayıs sonunda 255 seviyesine kadar gerileyen Türkiye’nin “Kredi Risk Primi” (CDS), Merkez Bankası’nın bugünkü faiz kararı öncesi yeniden dün 283 seviyesine kadar yükseldi.

Hafta başında açıklanan mayıs enflasyon verisi sonrasında Merkez Bankası’nın gerçekleştireceği faiz toplantısı çok daha fazla önem kazandı. Mayıs ayında açıklanan aylık yüzde 1.62’lik, yıllık yüzde 12.15’lik enflasyon oldukça yüksek. Bu aşamada gözler Merkez Bankası’na dönmüş durumda. Bugünkü toplantıda etkili bir duruş sergilenmezse TL’nin dolar karşısındaki volatilitesinin artması yani dolarda yükseliş sürpriz olmaz.

Haberin Devamı

Kim, ne bekliyor?

Piyasalar, Merkez Bankası’ndan yeni bir hamle bekliyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, Londra ziyaretinde mayıs ayı enflasyonu yüksek çıkarsa yeni bir faiz artışı gelebileceğini belirtmişti. Şimdi de bunun gerçekleşmesi bekleniyor.

JP Morgan, bir haftalık repo faizinin 50 baz puan artışla yüzde 17 seviyesine ulaşmasını bekliyor. Morgan Stanley, 75 baz puan faiz artışı beklediği açıkladı. ING de 50 baz puanlık faiz artışı gerçekleşmesini öngörüyor. Goldman Sachs faizde değişikliğe gidilmesini beklemezken, Nomura da 50 baz puanlık faiz artışı bekliyen kurumlar arasında yer alıyor.

Öte yandan Merkez Bankası tarafından yayınlanan veriye göre TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru 77.9 ile tarihi dip seviyelerde. Geçtiğimiz ay reel kur 81.5 seviyesinde idi.

4.70 mi 4.50 mi?

Dolar endeksi geriliyor. 29 Mayıs’ta 94.83 seviyesinde olan Dolar Endeksi (DXY) 6 haziran 93.58 seviyesine geriledi. Buna bağlı olarak yurt içinde de dolar kuru 4.5847 seviyesini test etti. Merkez Bankası, faize dokunmaz enflasyondaki seyri görmezden gelirse kurda 4.70’in üzerine doğru bir hareket gündeme gelebilir. TCMB, faizi 50-100 baz puan arasında artırırsa dolar/TL’de yeniden 4.50’lere doğru hatta 4.50’nin de altına doğru bir geri çekilmenin önünü açacaktır.