Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Haziran ayında 1.273 olan ABD’li yatırımcı sayısı eylül ayında 1.173’e kadar geriledi. Yumuşayan ilişkilerle birlikte kasım ayında yeniden sayı artarken 1.207’ye çıktı. Lüksemburg ve Cayman adalarından da gelişler gözleniyor.

ABD ile yaşanan gerilim ve beraberinde yaşanan kur şokuyla birlikte pay piyasasında gerçekleştirdiği satışlarla birlikte giden ABD’li fon ve yatırımcıların bir kısmı geri döndü. Geçtiğimiz Haziran ayında ABD’li 1.273 yatırımcının 100’ü ağustos kur şokuyla birlikte satış yaparak gitmişti. Böylece ABD’li yatırımcı sayısı eylül ayında 1.173’e kadar düşmüştü.

Haberin Devamı

Yumuşama etkili oldu

Son gerçekleşmelere baktığımızda, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre 2018 Kasım sonu itibariyle ABD’li yatırımcı sayısı yeniden 1.207 seviyesine çıktı. Gerilimin rafa kalkması ve ilişkilerin yumuşamasına bağlı olarak 34 yatırımcı geri döndü.

Amerikalı dönüyor

Ada havası

Vergi avantajı sağlayan Büyük Britanya’ya bağlı Cayman Adaları’ndan ise yatırımcı gelmeye devam ediyor. Eylülde 97 olan Cayman Adalarından gelen yatırımcı sayısı ekimde 107, kasım ayında ise 115’e yükseldi.

3 ayın zirvesi

MKK verilerine göre izlenen olumlu seyir yabancı paylarındaki artışla da destekleniyor. Borsadaki yabancı payı yüzde 63,36 seviyesinde. Yabancıların borsadaki payı yüzde 65-67’lere çıktığında BIST 100 Endeksi de 100 bin seviyesini zorlamaya başlıyor. 13 Aralık TCMB faiz toplantısına kilitlenen piyasalar, toplantı sonrasında rahatlayabilir. Aralık ayının ikinci haftasında daha olumlu bir hava gözlenebilir.

Beklentili hisseler

Yabancıların en fazla satın aldıkları hisse senetlerine baktığımızda özellikle beklentisi yüksek hisse ve sektörlerde pozisyon aldıklarını görüyoruz. Fiyatı aşırı gerileyen dolar bazında dip seviyelerde olan hisselerde de pozisyon artırdıkları dikkat çekiyor. Yabancıların kasım ayında en fazla aldıkları hisseler; Türk Hava Yolları ve Aselsan oldu. En fazla satış yaptığı hisseler ise Kardemir (D), Erdemir, Vakıflar Bankası oldu.

Amerikalı dönüyor

Amerikalı dönüyor

Sermaye piyasaları dipten çıkıyor

Sermaye piyasaları kur şokunun yaşandığı ağustos ayında dip yaptıktan sonra şimdi çıkışta. TSPB Başkanı Erhan Topaç, sermaye piyasalarının dip yaptığını ve bu seviyelerden sonra dönüşün başladığını söyledi. Aracı kurumların gelir çeşitliği artarken şimdi sektöre yeni ürünler gelmeye başlıyor. Finans sektörünün yeniden yapılandırıldığını anlatan Topaç, menkul kıymetleştirmenin önümüzdeki dönemde daha fazla artacağını dile getirdi. Sermaye piyasaları ciddi bir kaynak temin merkezi. Bu nedenle Topaç’ın vurguladığı menkul kymetleştirmenin etkilerini önümüzdeki dönemde çok daha etkin görebiliriz. VDMK’lar bunun için iyi bir örnek oluşturacak.

Haberin Devamı

Amerikalı dönüyor

Borsa 350 bin yatırımcıyla yürüyor

Aracı kurumların ilk dokuz aylık verileri açıklandı. Söz konusu verilere göre gelir çeşitliliği ve yatırımcı sayısı artıyor. Fakat buna rağmen 350 bin yatırımcılık kısır döngüden kurtulabilmiş değil. Dokuz aylık fotoğrafta dikkat çeken yedi madde:

1 - İşlemlerin yüzde 45’ü internet üzerinden yapılıyor.


2- Algoritmik/yüksek frekanslı işlemlerin toplam hacimdeki payı yüzde 11.

Haberin Devamı


3 - Aylık işlem yapan müşteri sayısı 350 bin.


4 - Pay piyasasında yatırımı olan yerli yatırımcı sayısı 1 milyon 170 bin. Portföyü 20.000 TL’nin üzerinde olan sadece 255.000 yatırımcı var ve yerli yatırımcı portföyünün yüzde 98’ini oluşturuyor.


5- Aracı kurumların gelir çeşitliliği artıyor.


6 - 2018’de aracı kurumlar 9 şirketin halka açılmasına aracılık ederek 5,4 milyar TL kaynak yaratmasını sağladı.

7 - Sektörün en önemli gelir kaynağı aracılık gelirleri yılın ilk dokuz ayında 1,3 milyar TL’ye çıktı.

Amerikalı dönüyor

Dolar kuru neden hareketlendi?

Kurda satış eğilimi güçlü seyrini sürdürürken geçtiğimiz hafta yeniden alıcıların güçlendiğini gördük. Bunun nedeni beklentilerin altında gelen enflasyon verisi ile 13 Aralık TCMB faiz toplantısında bir faiz indirimi gelme ihtimalinin fiyatlanmaya başlaması. Öte yandan 5 Aralık’ta açıklanan Para ve Kur Politikası Raporu’nda enflasyon için hedef seviyenin 2019 yılı için yüzde 5 olarak belirlenmiş olması. Piyasalarla kurulan güçlü iletişim, gerçekçi hedefler ve bunlara ulaşma yolunda atılan adımların, şeffaf açık ve net olarak aktarılması spekülasyonların da önüne geçiyor. Kurdaki aşırı oynaklığın azalarak hareket marjlarının öngörülebilir aralıklarda dalgalanması önemli. Bu da piyasa ile kurulan güçlü iletişim ve yönlendirmelerle mümkün.

Dolar/TL’de kritik hafta

Dolar/TL kurunda en kritik haftadayız. Alçalan trend hareketinin kırılması kurdaki beklentileri değiştirebilir. İşte takip edilecek göstergeler:

1 - Alçalan kanaldaki hareket sürüyor. Fakat kanalın direnç seviyelerindeyiz. Güçlü direnç seviyesi 5,40’ta bulunuyor. Bu rakam aşılırsa 5,70-5,80’deki direnç bölgesinin test edilmesi gündeme gelecektir. Kurun alçalan kanal içerisinde kalması halindeyse 4,90-4,80 seviyelerine doğru çekilme yaşanması söz konusu olacaktır.


2- Dolar/TL 29 Kasım’da 5,13’ü test etti ve 200 günlük ortalamaya yakın bir seviyeden döndü. Ancak 50 ve 100 günlük ortalamayı henüz yukarı kırmadı. Hareketin bir trende döndüğünü söylemek için 50 ve 100 günlük ortalamalar da aşılmalı.


3- Hareketin gücünü gösteren momentum 99 seviyesinde. Momentumun 100 seviyesinin altındaki seyri devam ettikçe düşüş trendinin etkisi sürecektir. 100’ün üzerinde güçlenen bir hareket yükseliş sinyali olacak.


4- 29 Kasım’da 5,13’ten başlayan hareketin 5,45’e kadar sürmesi olumsuz bir gösterge. Hareketin hızı önemli. Kırılganlığın ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Bunun yeni bir hareketin başlangıcı olup olmadığını bu hafta göreceğiz. Kanal içerisinde kalır ve 5,20’lerin altına kayma gerçekleşirse aşağı hareketin devam ettiğini göreceğiz.

Sonuç olarak alçalan trend sürüyor. Ancak kritik eşikteyiz. Genel eğilim düşüş yönünde ancak trend dönüşleri kısa vadeli harekette için alım-satım fırsatı yaratıyor.

Amerikalı dönüyor