Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Borsa İstanbul yine zirveye yöneldi. Yabancılar, son üç haftadır alım yapıyor. Bu da endeksi 108.000 sınırına getirdi. BIST 100 Endeksi haftayı yüzde 4.21 değer artışıyla 107.921 puandan tamamladı. Endeks 108.000’in üzerindeki hareketlerde 110.000 ve 115.000’i hedefleyecek. Dolar kurunun 3.98’den 3.84’lere gerilemesi borsadaki alımları desteklerken piyasalar faize odaklandı. TL’nin cazip hale gelmesi, risk algısının azalması, dış ilişkilerde düzelme sağlanması kurdaki düşüşün kalıcı olması açısından önemli. Olumlu gelişmelerle Dolar 3.83’ün altına kayarak 3.75’leri, 3.69’ları test edebilir. Yabancılar iskontolu hisselere geliyor. Yabancı yatırımcılar son üç haftada 353 milyon dolar tutarında alım gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

ARALIK RÜZGÂRI

Pazartesi açıklanacak

Pazartesi günü açıklanacak 3. çeyrek büyüme verisinin çift haneli bir rakam gelme ihtimali yüksek. Bu da rekor bir büyüme verisi olarak Türkiye’yi diğer gelişmekte olan ülkelere göre öne çıkaracaktır.

Dış ilişkilerde yumuşama, Olağanüstü Hal’in kaldırılması, şeffaflık, hukuka bağlılık, Merkez Bankası’ndan algı kirliliğine neden olmayacak açıklamalar yapılması piyasaları rahatlatacaktır. Bu da beraberinde spekülasyonları azaltacaktır. Kredi risk primi (CDS) 185 seviyesinde. 200’ün altında kalması TL varlıklara ilgiyi canlı tutacaktır.

14 Aralık toplantısı

Goldman Sachs’a göre Merkez Bankası, 14 Aralık’ta Geç Likidite Penceresi (GLP) faizinde 100 baz puan artırıma gidecek. JP Morgan ve birçok kurum 100 baz puanlık artış bekliyor. Karara ilişkin satın almaların başlaması, faiz yorumlarının net ifadeler içermesi, karar yatırım dünyasına sızdırıldı mı tartışmasını gündeme getirdi. Bu da spekülasyonları artırıyor. Görünen o ki, faizde bir artırım gerçekleşecek. Ancak ne derece agresif olacağı piyasaların seyrini değiştirebilir.

ARALIK RÜZGÂRI

Bankalara ilgi artıyor

Banka hisselerinde satış dalgası duruldu. Alımlar güçleniyor. Peki yükseliş ivme kazanacak mı? Banka hisseleri BIST 100 Endeksi hisselerinin ortalama yüzde 4.21 oranındaki getirisinin üzerinde getiri sağladı. BNP Paribas, bankacılık sektörüne ilişkin yayınladığı raporda, bankacılık kârında bu yıl yüzde 28 artış beklediğini, Türk bankalarının gelişmekte olan ülke benzerlerine göre yüzde 41 ve yüzde 35 iskontolu olduğunu açıkladı. Fitch de bankacılık sektörünün 2018 görünümünün dengeli olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Endeksten iki kat fazla

Piyasa değeri yüksek, özsermaye kârlılığı yüzde 15’in üzerindeki ilk on şirket yılbaşından bu yana ortalama yüzde 86 kazandırdı. Borsanın getirisi bu sürede yüzde 38 olurken bu hisselerin getirisi endeksin getirisini ikiye katladı. Aselsan yılbaşından bu yana yatırımcıya yüzde 164 kazandırırken, Ford Otosan yüzde 108, Petkim yüzde 102, Tekfen Holding yüzde 158 kazandırdı. 10 şirketten sadece Türk Telekom’un BIST 100’ün performansı altında kaldı.