Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Londra’daki yatırımcı turunda verilen mesajlar, yüksek gelen enflasyon rakamları ve erken seçim dönemine denk gelen Merkez Bankası’nın kritik Para Politikası Kurulu toplantısında faiz oranı yüzde 17.75’e yükseltildi.

Merkez Bankası, Başkan Murat Çetinkaya’nın Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’le çıktığı yurtdışındaki yatırımcı turu sonrasında Londra piyasalarına verdiği mesaj doğrultusunda hareket etti. Yükselen enflasyon sonrası faiz artışına gitti. Böylece Türkiye, iki aydan kısa bir zaman diliminde üç faiz artışına gitmiş oldu. Merkez Bankası sadeleşme adımı sonrasında Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizi beklentilerin de üzerinde 125 baz puan artırdı. Dolar kuru 4.45 TL’ye düşerken Türkiye’nin kredi risk primi 270’e geriledi. Yeniden yabancı para girişinin önü açıldı. Güvenin tazelenmesiyle birlikte kur düşüşünün hızlanması şaşırtıcı olmayacak.

Haberin Devamı

Merkez Bankası beklentilerin önünü kesecek bir hamle ile öngörülenin de üzerinde bir faiz artışı gerçekleştirdi. Dünkü toplantısında faizi 125 baz puan daha artırarak yüzde 16.50’den yüzde 17.75’e yükseltti. Karar sonrası kur yüzde ikinin de üzerinde değer kaybederek 4.57’den 4.45’e kadar geriledi. Türkiye’nin kredi risk primi 270’e geriledi.

‘ÇETİN’ KARAR

‘Para’nın önü açıldı

Yabancı para girişinin önü açıldı. Faiz artışı istenen bir durum değil. Getireceği külfet oldukça yüksek. Ancak gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan kayıplar artarken kurun frenlenmesi açısından Merkez Bankası’nın etkili bir adım atması önemliydi.

‘ÇETİN’ KARAR

TCMB, 23 Mayıs’ta olağanüstü toplantıyla geç likidite penceresi faizini 300 baz puan artışla yüzde 13.5’ten yüzde 16.5’e yükseltmişti. Başbakan Yardımcısı Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, Londra ziyaretinde mayıs enflasyonu yüksek çıkarsa yeni faiz artışı gelebileceğini belirtmişti.

‘ÇETİN’ KARAR

Kredibilite tamiri

Merkez Bankası aldığı bu son faiz kararı ile birlikte, hırpalanan kredibilitesini tamir etme açısından da önemli bir adım attı.

Son dönemde Merkez Bankası’nın görev ve yetkilerini kullanırken siyasi otoritenin etkisinde kaldığı yönündeki algının kırılması, gerektiğinde fiyat istikrarıyla ilgili kararları alabileceğini ve bu kararları uygulayabileceğinin işaretini vermesi piyasayı sakinleştirdi.

Haberin Devamı

‘ÇETİN’ KARAR

Anahtar sözcük: ‘Güven’

Piyasalardaki bozulmanın ana nedeni TCMB’nin kredibilitesinin hasar görmesi, yabancıların satışa geçmesi, kur beklentilerinin artması nedeniyle yurtiçi yerleşiklerin de dövize yönelmeleri. Yeniden sıcak para girişinin sağlanmasıyla kurdaki düşüşün hızlanması ve dövize yönelik beklentilerin kırılması yurtiçi yerleşiklerin de satışa geçmelerine neden olabilir. Bundan sonraki hedef ekonomik istikrarın sağlanmasına yönelik para politikasına eşlik etmesi gereken uyumlu maliye politikası uygulanması olmalıdır. Fiyat istikrarını sağlamak amacıyla enflasyonla mücadele, yeni önlemler, Türkiye’nin rüzgarı arkasına almasını sağlayacaktır. TCMB gerekirse ilave sıkılaştırma adımlarının da atılacağını belirtti. Dolar/TL kurunda ilk destek seviyeleri 4,40 ve 4,30 seviyeleri. Dolar Endeksi de kurdaki geri çekilmeyi destekliyor.

Haberin Devamı

‘ÇETİN’ KARAR