Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Dolar 2019’a çok hareketli başladı. Önceki gece Apple kaynaklı, Asya piyasalarında yaşanan bir “flash crash” (ani kırılma) olayı nedeniyle kur 5.87 TL’yi gördü sonra 5.50’nin altına geriledi

Yılın ilk işlem gününde dolar kurundaki hareket yatırımcı cephesinde endişeye yol açtı. 2018 yılını yüzde 39 getiriyle tamamlayan dolar kuru 2019 yılına da yükselerek girdi. Kurda ağustos ayında başlayan geri çekilme ile 5.17’lere kadar bir düşüş gerçekleşmişti. FED’in 2019’da agresif bir faiz artışına gitmeyeceği beklentisi de dolar kurunda yükselişi frenlemişti. Bütün bunların altında yatansa artan risk iştahıydı. Piyasalar artık birbiri ile öylesine etkileşim halinde ki yatırımcıların pozisyonlarından birini değiştirmeleri diğer tarafta sert dalgalanmaları getirebiliyor.

Haberin Devamı

DOLARDA FLAŞ APPLE KAZASI

Paritede sert düşüş

Çin’de imalat PMI rakamlarının Aralık ayında 49,7’ye gerilemesi olumsuz algılandı. Bu ekonomik göstergenin 50 seviyesinin altına gerilemesi yavaşlama sinyali olarak değerlendiriliyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde yavaşlama endişesi sabah saatlerinde riskli varlıklarda satışları getirdi.

Öte yandan ABD’li teknoloji devi Apple’ın Çin’de yavaşlayan iPhone satışları ve azalan yenilemeleri gerekçe göstererek, son çeyrek dönemdeki gelirlere ilişkin uyarıda bulunması riskten kaçışı hızlandırdı ve bu durum dolar/yen paritesinde sert düşüşlere neden oldu. Buna bağlı olarak Japon perakende yatırımcılarının yen karşılığı TL satması da kurdaki yükselişi destekledi.

Kırılganlığa dikkat

Yaşanan gelişmeler gösteriyor ki dolar/TL kurunda kırılganlık oldukça yüksek. En ufak bir hareketlenmede çok sert atakların gerçekleşmesi hassasiyetin henüz aşılmadığını gösteriyor. Kurun bulunduğu seviye kadar oynaklığı da önemli. Yüksek oynaklık, dolarla yapılan işlemlerde öngörülebilirdiği azalttığı için işlemlerin durma noktasına gelebilmesine neden olmakta.

Bu noktada “Dolar için stratejisiniz nedir?” sorusuna verilecek yanıt, “Dolar bir yatırım aracı değildir. Bu nedenle bir yatırım stratejisi olması da zor” şeklinde olabilir. Doları yatırımcılar paraları enflasyon karşısında erimesin diye alıyor. Bununla birlikte eğer bir ülkede vatandaş kendi para biriminden ziyade yabancı paraya meylediyor ve güven duyuyorsa, onunla pozisyonlanarak kura karşı korunma stratejisi gelişiyorsa ister istemez kendi para birimi de kırılganlaşacaktır.

Haberin Devamı

DOLARDA FLAŞ APPLE KAZASI

Getiri karşılaştırması

Tüm bunlara rağmen 5.49’lü seviyelerden dolar alınması düşünülüyorsa basit bir hesap yapılarak vatandaşın önünü görmesi mümkün. Riskin tepe yaptığı dönemde dolar kuru en yüksek 7.23 seviyesini gördü. Ancak asıl işlemler 6.69 seviyesinden gerçekleşti. Dolar kuru zirve seviyesinin yüzde 17.9 altında bulunuyor.

Gösterge faiz ise yüzde 19.6’larda mevduat faizleri yüzde 20’nin üzerinde bu süreç içerisinde yüzde 20’lik faiz getirisi ıskalanmış olacaktır.

“Peki dolarda kalmaya devam edilir mi? 5.49’lü seviyelerde yeni alım yapılır mı? Faizden elde edilecek olan getiri ile dolar kuru seviye beklentisi çakışır mı?” gibi akla gelen sorular önümüzdeki dönemi de dikkate alarak hareket edilmesini gerektiriyor. Kuşkusuz bu tür soruların cevabı biraz da kişinin risk algısına ve mart seçimleri sonrasındaki beklentilere bağlı olduğu unutulmamalı.

Haberin Devamı

Flash crash nedir?

Uluslararası piyasalarda “flash crash” adı verilen ani algoritmik satış hareketi başta Avusturalya Doları ve TL olmak üzere piyasalarda türbülansa yol açtı. Flash Crash, Karakutu Alımsatımları (Black Box Trading) veya Yüksek Frekanslı Alımsatım (High Frequency Trading) ve benzeri Algoritmik Alımsatım (Alghoritmic Trading) teknikleriyle ilişkilendirilmiş bir borsa kavramı. Yükseliş ya da düşüş anında algoritmaların ani tetiklenmesine karşılık geliyor.

DOLARDA FLAŞ APPLE KAZASI

50 milyar $’lık büyük kayıp

Apple hisseleri, şirketin 2019 yılı ilk çeyreği için ciro beklentisini, daha önce açıklanan 89 - 93 milyar dolar aralığından 84 milyar dolara düşürmesiyle açılış öncesi işlemlerde yüzde 8.18 düştü. Bu düşüş 50 milyar dolarlık bir kayba işaret ediyor.

Genel kurulu erkene çekti

Merkez Bankası (TCMB) geleneksel olarak her yıl nisan ayında yaptığı Genel Kurul’u bu yıl 18 Ocak’ta gerçekleştirecek. Bankanın hissedarlarına yaptığı ve internet sitesinden de yayımlanan çağrıya göre, TCMB’nin Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 18 Ocak Cuma günü saat 10:30’da düzenlenecek. Banka her yıl gerçekleştirdiği Genel Kurul sonrası kârının büyük bölümünü ana hissedar olan Hazine’ye aktarıyor. TCMB’nin vergi sonrası kârı 2017 yılında bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 92.5 artışla 18.38 milyar TL olarak gerçekleşmişti.

Bankanın esas mukavelesinde yer alan “Genel Kurul toplantıları her yılın Nisan ayı içinde ve Banka Meclisi’nin tespit edeceği günde toplanır” ifadesi “Genel Kurul toplantıları her yıl hesap dönemi sonundan itibaren üç ay içinde ve Banka Meclisi’nin tespit edeceği günde toplanır” olarak değiştiriliyor.