Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Dolar/TL yılbaşından bu yana tırmanışını sürdürüyor. Yıla 3.7885 seviyesinden başlayan dolar/TL 4.5 ayda 4.5010 seviyesine geldi. Yüzde 18 değer kazanan dolar kuru 1 Mayıs’tan beri aralıksız yükseliyor. Hareketin dönüm noktasına geliyoruz...

piyasalarda gerilim ve tırmanış devam ediyor. Dolar/TL kuru rekor üzerine rekor kırarken TL varlıklarda satışlar yaşanıyor. Piyasalar olağandışı fiyat hareketleriyle karşı karşıya.

Dün günün ilk yarısında dolar ve euro rekor tazeledi. Dolar/TL 4.5010, euro/TL kuru ise 5.3247 ile tarihi zirvelerini gördü. Dolarda 4.50 seviyesi psikolojik olarak kritik. Aşılması halinde 4.60 - 4.70’lerin test edilmesi gündeme gelebilir. Grafikler kısa vadede kurdaki hareketin dönüm noktasına geldiğimizi gösteriyor. Beş dalgalık yükselişin üçüncü dalgası bitmek üzere. Bunun tamamlanmasıyla kurda geri çekilme yaşanabilir. Ancak bunun ardından son dalga 4.50’nin de üzerinde olabilir.

Haberin Devamı

DOLARIN ATEŞİ NE ZAMAN DİNER

Tedbir gelir mi?

Kurun 4.50’yi test etmesinin ardından Merkez Bankası, “Gelişmeleri izliyoruz, gerekli adımlar atılacaktır” açıklamasında bulundu. Açıklamanın ardından kur 4.45’e geriledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın TCMB Başkanı Murat Çetinkaya ile görüşeceği haberi de kurun 4.40’a kadar düşmesine neden oldu. Euro kuru da 5.21’e kadar geriledi. Son bir ayda dolar kurunun 6 para birimine karşı oluşturulmuş sepete göre değerini gösteren DXY endeksi yüzde 4.5 değer kazandı.

DOLARIN ATEŞİ NE ZAMAN DİNER
Dövizdeki artıştan kaynaklı olarak önümüzdeki aylarda enflasyonda artışın sürme beklentisi TCMB’nin yeni adımlar atmasını zorunlu kılabilir. 7 Haziran’daki toplantıda ve hatta öncesinde daha agresif tedbirler görülebilir.

Borsadaki durum

Borsaya baktığımızda ise endeks cephesinde taban oluşturma çabasını görmekteyiz. Endekste 102.750 - 103.650 direnç olarak öne çıkıyor. Geri çekilmede ise 101.250 ve 100.000 destekleri takip edilecektir. Teknik olarak 100 bin seviyelerindeki desteğin güç kazanması beklenebilir. Dolar kurunda ise ilk destek 4.39’da bulunuyor.

İran heyetiyle toplantı yapıldı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün AKP Genel Merkezi’nde İran heyeti ile gerçekleştirdiği toplantıya Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de katıldı. Erdoğan’ın İran Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Mahmud Vaizi ve beraberindeki heyetle AKP Genel Merkezi’ndeki görüşmesine ilişkin Reuters’a bilgi veren bir yetkili, “Toplantının rutin gündemi daha önce imzalanan İran ile yerel para birimi ticareti anlaşması. AKP Genel Merkezi’nde diğer ekonomi yetkililerinin katılacağı olağanüstü bir ekonomi toplantısı yapılmayacak. Diğer yetkililer seçim dönemi rutin toplantıları için gelmişlerdi” dedi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Erdoğan gelmeden önce AKP Genel Merkezi’nden ayrıldı.

Haberin Devamı

DOLARIN ATEŞİ NE ZAMAN DİNER

Merkez: Gerekli adımlar atılacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumlarının yakından takip edildiğini bildirdi. TCMB’den, dün yapılan açıklamada, “Piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları yakından takip edilmektedir. Gelişmelerin enflasyon görünümü üzerindeki etkileri de dikkate alınarak gerekli adımlar atılacaktır” ifadeleri kullanıldı.