Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

2018 yılının ilk ayında dünya borsalarında yaşanan yükselişin ardından kar realizasyonları başladı. Sert ve hacimli gelen satış dalgaları endekslerdeki kayıpların yüksek olmasına neden oldu. ABD piyasaları olmak üzere tüm piyasalarda sert düşüşler yaşanıyor. Borsa İstanbul da bu düşüşlerden payını alıyor.

Düşüş sürer mi yoksa fırsat mı

Ocak ayında yaşanan 121.500 rekorunun ardından başlayan geri çekilme ile düşüş devam ediyor. Haftanın ilk iki gününde 4.244 puan değer kaybeden endeks 113.875 seviyesini test etti. Endeks yeni haftaya satıcılı başladı ve haftanın ilk iki gününde yüzde 3.59 oranında düşüş yaşadı.

Haberin Devamı

Bankacılık sektörü haftabaşından bu yana yüzde 3’ün üzerinde değer kaybetti. Holding hisseleri ise yüzde 3.35 oranında değer yitirdi. Hafta başından bu yana yüzde 1.54 ile ulaştırma sektörü endeksteki sert düzeltme hareketinde değer kazanan tek sektör oldu.

‘Düzeltme’ yaşanıyor

ABD borsaları düzeltme sürecine girdi. Dow Jones endeksi zirveden yüzde 10 aşağıda bulunuyor. Piyasaların dikkatle takip ettiği Korku Endeksi VIX, yüzde 115.6 yükseldi. Piyasalarda yaşanan bu gelişmelerin nedenine baktığımızda ABD Merkez Bankası FED’in Mart ayında faiz artırımına başlaması değil, 2 beklenen faiz artışının 4 hatta 5 olacağına dair yorumların artmasının etkili olduğunu görüyoruz. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi’nin “Enflasyondaki yükselişten artık eminim” açıklamasının “Teşvik Programından erken çıkılabilir” beklentisini tetiklemesi de satışlar üzerinde etkili oldu.

Türkiye’ye bakılınca!

Dünya borsalarında yaşanan aşağı yönlü seyir BIST 100’de de etkisini gösteriyor. BİST 100 endeksi 121.207’den başladığı düşüşle 113.875’e kadar geriledi. Endekste 112.500 seviyesinin üzerinde yükseliş trendi korunuyor. Orta vadede yükseliş trendi devam ettiği sürece endeksteki düşüşler alım fırsatı yaratıyor.

Korku Endeksi VIX’in hareketlenmesine ve yüzde 115 yükselmesine rağmen dolar endeksi DXY endeksi 89.45 seviyesinde. DXY’nin 90 seviyesinin altında olması dolar/TL’nin yukarı hareketlerini frenliyor. Dolar kuru 3.77 seviyesinde. Kurda güçlü direnç 3.81-3.82 bandında bulunuyor. Dolarda güçlü destek 3.75 seviyesinde. Bu seviyenin altında 3.72 seviyesi izlenebilir.

Haberin Devamı

Korku endeksi olarak bilinen VIX endeksi piyasalardaki korku ve coşkunun en önemli göstergesi olarak kabul ediliyor. 1993 yılında Chicago Board Of Trade tarafından ABD borsaları için oluşturulan endeks, 30 günlük oynaklık beklentisini ölçüyor.

Domino etkisi hızlı yayıldı

Önceki gün ABD Borsaları’nda adeta “Kara Pazartesi” yaşandı.

Endekslerdeki sert düşüş cuma günü ABD’de açıklanan ekonomik verilerin faiz artırımı olasılığını yükseltmesiyle başladı.

Dow Jones endeksi yüzde 4.60 düşünce, üstelik bu 1 günlük kayıp 1.175 puan ile Wall Street tarihinin en sert düşüşü olunca panik dünyaya sıçradı.

Japon Nikei endeksi de yüzde 5’e yakın düştü. Avrupa borsalarındaki kayıp yüzde 2’lere yaklaştı.

Bu arada Dow Jones ilk kez 4 haneli düşüş (1100 puan) yaşadı.

İşlem hacimlerindeki artış normal dönemlerin 2 katına ulaştı.

2008 krizi sonrası yükselen, 2011 ve 2015’de düzeltme yapan Dow Jones, Şubat 2016’dan bu yana yükseliş eğilimini sürdürüyordu.

Haberin Devamı

Analist yorumlarında, uzun soluklu yükselişin bir düzeltmesinin yaşandığının altı çizildi.

Bir ara yüzde 6’yı bulan düşüşün “Tetikletici Satış” denilen programatik satış kaynaklı olduğu belirtildi.

S&P endeksi de günü yüzde 4.1 düşerek Ağustos 2011’den beri en sert düşüşünü yaşadı.

ABD Tahvili faizi ise panik satışlar ve güvenli liman algısı ile yüzde 2.71’e kadar indi.