Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Yılın ilk dört ayında yatırım araçları içerisinde borsa öne çıktı. Dolar, euro ve altının getirileri enflasyonun altında kaldı.

Yılın ilk dört ayında enflasyon bazında kazandıran borsa oldu. BIST 100 Endeksi, yıla 1.857’den başladı ve 2.430’a kadar yükseldi. Yüzde 30.8 oranında artış yaşandı. Yılbaşında birikimini BIST 100 Endeks hisselerinde değerlendirenlerin ortalama getirisi yüzde 30.8 oldu. Yılın ilk dört ayında dolar yüzde 10.84 oranında artış gösterdi. Aynı zaman diliminde gram altın yüzde 15.8, altının onsu yüzde 5, gümüş ise yüzde 3 oranında değer kazandı. Bu süre zarfında enflasyondaki artış oranı ise yüzde 22.81 oldu.

Haberin Devamı

GAYRİMENKUL ÖNE ÇIKTI

İlk dört ayda en fazla değer kazanan hisseler gayrimenkulden çıktı. Hızlı prim yapan ilk 10 hissenin dördü gayrimenkulden. Yılbaşından bu yana en fazla değer kazanan hisseler şunlar: İş GMYO, Çan2 Termik, Kontrolmatik, Alarko Holding, THY, Kızılbük GYO, Torunlar GMYO, Sinpaş GMYO, Odaş Elektrik ve Net Holding. Bu hisseler yüzde 80’in üzerinde prim yaptı.

EN FAZLA KAYBETTİRENLER

Dört ayda en fazla kaybettiren hisseler farklı sektörlere ait. Kütahya Porselen, ARD Bilişim, Türk İlaç Serum yüzde 20’nin üzerinde değer kaybetti. İş Yatırım Menkul Değerler, Ülker Bisküvi, Nurol GMYO, Doğu Aras Enerji, Anadolu Efes dört ayda fiyatı düşen diğer BIST 100 hisseleri.

DÜNYADA DURUM

Dünya genelinde en olumsuz etkilenen Rusya borsası oldu. RTSI Endeksi yıla 1.595’ten başladı ve Rusya Ukrayna savaşı ile ilk dört ayda yüzde 32 geriledi. Aynı dönemde Dow Jones yüzde 6.66, Fransa CAC 40 Endeksi yüzde 8.7 düştü.

Enflasyonu borsa yendi

İLK ÇEYREKTE ÖNE ÇIKAN ŞİRKETLER

Şirketlerin ilk çeyrek bilançoları açıklanmaya başladı. Yatırımcıyla paylaşılan bilançolar arasında sanayi sektöründe en yüksek kârı açıklayan 10 şirketin kârı yüzde 81 arttı. En yüksek kârı açıklayan sanayi şirketi Ereğli Demir Çelik oldu. Erdemir’i Ford Otosan, İskenderun Demir Çelik, Arçelik, Tofaş Oto. Fab., Koza Altın, Kardemir (D), Vestel Beyaz Eşya, Türk Traktör ve Koza Madencilik takip etti.

Altı sanayi şirketi yılın ilk çeyreğinde 1 milyar TL’nin üzerinde kâr açıkladı. 1 milyarın üzerinde kâr açıklayan şirketler şunlar: Ereğli Demir Çelik, Ford Otosan, İskenderun Demir Çelik, Arçelik, Tofaş Oto. Fab., Koza Altın.

Haberin Devamı

Enflasyonu borsa yendi

YATIRIMCILAR BİLANÇOLARI NASIL OKUMALI?

İlk çeyrek bilançoları ile birlikte yatırımcılar için yeni bir süreç başladı. Şimdi yeniden şirketlerdeki gelişmeleri görmek için finansal tabloları okuma zamanı. Peki, yatırımcı finansal tablolarda nelere dikkat etmeli?

1 Gelir ve dönem sonu kâr: Şirketin satışları artıyor ancak bu dönem sonu kârına yansımamışsa sorun vardır. Nedenlerine bakılmalı. Önceki dönemlere göre kâr marjlarındaki artış incelenmeli. Geçici olup olmadığına bakılmalı.

2 Esas faaliyet kârlılığı: Şirketlerin esas faaliyet kârlılığının yüksek olması ve artış göstermesi önemlidir. Firmanın sürdürülebilir kârlılık için esas faaliyetlerinden kârını artırdığını görmek önemlidir.

3 Şirketin faaliyetini doğrudan etkileyecek bir gelişme olup olmadığına bakılmalı.

4 Aktif karlılığı, özvarlık kârlılığı ve yatırım sermayesi getirisi mutlaka incelenmeli.

Haberin Devamı

5 Şirketin borçluluk yapısı göz önünde bulundurulmalı. Kur riski taşıyıp taşımadığı izlenmeli.

Enflasyonu borsa yendi