Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Yılın son dönemecine girilirken Borsa İstanbul’da endeks bir kez daha atağa geçti. Üst üste gelen olumsuz haberlere rağmen şirketlerin güçlü kârlılıkları ve gelişmekte olan ülkelere yaşanan para akışı borsayı canlı tutuyor. Borsa İstanbul, yılbaşından bu yana yüzde 40 oranındaki getirisi ile dünya borsaları arasında en fazla kazandıran üçüncü borsa oldu. İlk sırada yüzde 65’lik getiri ile Arjantin borsası yer aldı.

KIŞ RALLiSi

Borsa, yabancı payı gerilemesine rağmen yükseliş kaydetti. Eylül ayında yüzde 66 seviyesine kadar yükselen yabancı payı ekim sonunda yüzde 65.20’ye kadar geriledi. Bu süreçte 9 Ekim’de 99.210 seviyesine kadar gerileyen BIST 100 Endeksi yeninden çıkışa geçerek yabancı payında yaşanan gerilemeye rağmen 110.423 seviyesindeki zirvenin de üzerine çıktı ve 113 bin seviyesine yükseldi.

Haberin Devamı

Dolar bazında hedef

Dolar bazında BIST 100 Endeksi 29.121 seviyesinde. Endeksin dolar bazında ilk hedefi 40 bin. Endeks Mayıs 2013’te gerilemeye başlamadan önce 50 bin seviyelerinde idi. Buradan gerileyerek 27 binleri test etmiş ve sonrasında iki defa denemesine rağmen 40 bini aşamamıştı. Şimdi Aralık 2016’da test edilen en düşük seviye olan 19.872’lerden bu yana yükselişte. Bu çıkışta dolar bazında 29.121’e kadar gelindi. Gerilimler azalırsa endeks 40 bin hedefine doğru yola devam edebilir. Dolar bazında zirve ise 50.000’de.

Yeni beklentiler var

Borsa İstanbul gelişmekte olan ülkelere göre yüzde 37 iskontolu. Ortalama olarak yüzde 19’luk iskonto ile işlem gördüğü dikkat çekiyor. Yani endeksin yükseliş için potansiyeli devam ediyor. Fakat bu seviyelerden sonra hisselerin hedef değerlere yaklaştığı da gözden kaçırılmamalı. Borsa İstanbul bir kez daha TL bazında tarihi zirvede. Endeksin uzun vadeli yükselen kanal hedefi olan 120 binlere yöneldiği fakat bu seviyeye doğru her yaklaşıldığında kâr satışlarının gelebileceği unutulmamalı. Türkiye büyüme oranlarının kalitesi sorgulansa bile hala gelişmekte olan ülkeler arasında büyümede öne çıkıyor. ABD ile vize krizinin çözülmesi Avrupa ülkelerinden gelebilecek olumlu açıklamalar yeni zirvelerin önünü açabilir.

Haberin Devamı

Banka sektör endeksi hafta başından itibaren % 6.24 oranında değer kazanarak 165.876 seviyesinden 176.222’ye yükseldi. Banka hisselerini yüzde 5.22 oranındaki getirisi ile Metal Eşya sektörü izlerken yüzde 5.17 ile ulaştırma sektörü takip etti.

KIŞ RALLiSi

Dolarda ‘3.83’e dikkat!

Dolar kuru kasım ayının ilk gününde 3.78’den 3.8288’ye yükseldi. Uzun vadede yükselen bir kanal içerisinde çıkışını sürdüren dolar kuru, kısa vadede de yükselen trendde.

11 Eylül’de 3.38’lerden başlayan yukarı trend kırılmadıkça kurda yükseliş sürecektir. Kısa vadede takip edilecek seviye trend desteği olarak 3.78’de bulunuyor. Dolar/TL’de 3.8250 seviyesi önemli. Bu seviyenin üzerindeki hareket 3.94 zirvesine doğru çıkışı getirebilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli sinyallerden biri teknik göstergeler. Teknik göstergelerden RSI henüz çıkışı onaylamıyor. Olası geri çekilmelerde 3.80-3.78-3.75 izlenecek.

Erken faiz indirimi

Merkez Bankası dün yayımladığı yılın son enflasyon raporunda 2017 yılsonu enflasyon tahminini bir önceki rapora göre 1.1 puan artırarak yüzde 9.8 olarak açıkladı. 2018’e ait enflasyon tahmini ise yüzde 6.4’ten yüzde 7’ye güncellendi. Tahminler üzerinde etkili olan en önemli unsurun TL’deki değer kaybı ile petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki artışın etkisiyle TL cinsi ithalat fiyatlarında gözlenen yükseliş olduğu belirtildi. TL cinsi ithalat fiyatları varsayımına dair yapılan yukarı yönlü güncellemenin ise 2017 yılsonu enflasyon tahminini 0.5 puan yukarı çekeceği vurgulandı. Rapora bakıldığında enflasyonun yılsonuna kadar yüksek seyredecek ve aralık itibariyle düşüş eğilimine girecek. Öte yandan Merkez Bankası Başkan Murat Çetinkaya’nın enflasyon raporu toplantısında, enflasyon görünümünde “ikna edici” iyileşme sağlanana kadar sıkı duruşun süreceği değerlendirmesi erken bir faiz indirimi olasılığı olarak algılanması dolar kurunda hareketlenmeye neden oldu. Dolar/TL 3.78’lerden yükselişe geçerek 3.82’ye ulaştı.”