Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Gelişmekte olan piyasalar faiz baskısında. Arjantin Merkez Bankası dün akşam toplandı, Türkiye perşembe, Rusya Merkez Bankası cuma günü toplanıyor. Merkez bankalarının kararları beklenirken piyasaların üzerindeki baskı giderek artıyor.

Gelişmekte olan piyasalar satış baskısı altında. Bir yanda merkez bankalarının faiz kararlarından yüksek beklentiler, bir yanda faiz artışının getireceği büyüme kaygıları gerilim yaratıyor. Bu hafta içerisinde Arjantin, Türkiye, Rusya Merkez bankalarının faiz toplantıları var. Bunlar içerisinde en fazla odaklanılan ise Türkiye. Kaygılar yüksek. Faiz artışının reel sektörde yaratabileceği olumsuz etki, stresi yüksek tutarken Borsa İstanbul’da banka hisselerinde satışlar yaşanıyor. BIST 100 Endeksi 92.500 seviyesindeki kritik desteğinin etrafında bir seyir izliyor. Endekste 92.500’ün altındaki kapanışlarda güçlü destek 88.000’de bulunuyor. Merkez Bankası’nın olası faiz artışının büyümede sert inişe neden olabileceği beklentisi banka hisselerinde satışa neden oluyor.

Haberin Devamı

Bankacılık endeksi

Banka sektör endeksi yılbaşından bu yana TL bazında yüzde 44.36, dolar bazında yüzde 67.41 oranında değer kaybetti. Banka hisselerinde yaşanan sert değer kaybı ve yükselişlerdeki zayıf ataklar henüz dip seviyelerin oluşmadığını gösteriyor. Son bir aydaki BIST 100 Endeksi ve banka sektör endeksindeki hareketleri incelediğimizde BIST 100 Endeksi, en düşük 84.654, en yüksek ise 95.299 seviyesini gördü. Ancak BIST Banka Endeksi, en düşük 92.025, en yüksek ise 107.465 seviyesini gördü. BIST 100’de son bir aydaki değer kaybı yüzde 3.41 olurken, BIST Banka Endeksi’nde yüzde 13.02 oldu. Bankalar son bir ayda çok zayıf tepki verdi. Bu nedenle dipten çıkış zaman alabilir.

Merkezde faiz var

Şirketler geri alımda

Bu arada şirketler ve bankalar aşırı gerileyen hisse fiyatlarının gerçek değeri yansıtmadığı gerekçeleriyle geri alım programıyla borsadan hisse topluyor.

İş Bankası piyasadan 12.3 milyon adet ISCTR hissesini 3.90-3.95 fiyat aralığından satın aldığını açıkladı. Böylece bankanın geri alım programı başlangıcından itibaren satın aldığı hisse adedi 42.4 milyon adede (ödenmiş sermayenin yüzde 0.9’u) ulaştı ve toplam satın alım bedeli 170 milyon TL oldu. İş Bankası geri alım için 550 milyon TL kaynak ayrıldığını duyurmuştu. Önümüzdeki dönemde şirketlerin geri alımları sürdürdüklerini görebiliriz.

Haberin Devamı

Faiz artış beklentileri

Yerli ve yabancı kuruluşların, analistlerin faiz artış beklentileri sürüyor. Yabancılar ağırlıklı olarak 500 baz puanlık faiz artışı bekliyor. Yerli kurumlar ise TCMB’nin 13 Eylül Perşembe günkü toplantısında 375 baz puan faiz artırım kararı almasını bekliyor. Bunun nedeni eylül ayı TCMB beklenti anketinin sonuçları. Yayınlanan sonıçlara göre TCMB 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranına ilişkin beklenti, cari ay içinde yüzde 17.75’ten yüzde 21.44 seviyesine yükselmesi yönünde. Söz konusu beklenti 13 Eylül’deki TCMB toplantısında 350-375 baz puan faiz artırımı beklentisine işaret ediyor.

Merkezde faiz var

Artmama ihtimali yok

Merkez Bankası’nın 13 Eylül’de faizi artırmama ihtimali ise olasılıklarda görünmüyor. Ağustos enflasyonunun yüzde 17.9’a yükselmesinin ardından Merkez sıkılaştırma yapacağı sinyallerini vermişti. Bu açıklamadan sonra 13 Eylül’ü pas geçme ihtimali olasılıklar arasında görünmüyor.

Haberin Devamı

Raporlarda enflasyonda yükseliş beklentileri sürüyor. Morgan Stanley enflasyonun % 20.7 ile aralıkta tepe yapacağını öngörüyor. Enflasyondaki yükseliş faiz artışı beklentilerinin gündemde kalmasına neden olacaktır. Ancak % 20 ile zirvenin ardından iniş beklentisi olumlu.

225 baz puan

Piyasadaki faiz oranlarını göz önünde bulunduranlar ise 200-225 baz puanlık arasında bir faiz artışı bekliyor. Bunun için TCMB’nin repo faizini yüzde 20’ye çıkarmasını yeterli görülüyorlar.

Kredi faizleri % 32’nin üstünde

Bankaların verdiği ortalama ticari kredi faizi yüzde 32’nin üzerine çıktı. Son 14 yılın zirve seviyelerinde bulunuyor. Kredi faizlerindeki bu yüksek seyir önümüzdeki dönemde ekonomide sert inişe neden olabilir.