Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Piyasalarda rekorlar peş peşe gelirken bir yılda gelen para bir haftada çıkmaya kalkınca kur, faiz ve borsada dengeler değişmeye başladı. 2008, 2011 ve 2015 krizlerinden bu yana ilk defa yabancı yatırımcılar bir haftada 513 milyon dolarlık hisse sattı. Tahvilde de 532 milyon dolarlık para çıkışı oldu

Piyasalarda oynaklık artarken yabancı yatırımcılar 2008, 2011 ve 2015 krizlerinden sonra hisse senetlerinde ilk ciddi haftalık satışı gerçekleştirdi. Risk iştahındaki bozulma belirtileri ve gelişmekte olan ülkelere yönelik değişmeye başlayan konjonktür, bu satışların ana nedeni gibi gözükse de Türkiye’ye özgü gelişmeler satışların hacmini artırıyor. ABD ve Almanya ile yaşanan gerilim, enflasyona ilişkin bozulan beklentiler, dolar kuru ve faizlerdeki yukarı hareketle kırılan olumlu hava, açıklanan üçüncü çeyrek mali tabloları sonrası primli hisselerdeki kâr satışları yabancı satışını beraberinde getirdi. Öte yandan eylülde cari açık 4.5 milyar dolar ile 4.1 milyar dolarlık öngörüden fazla geldi.

Haberin Devamı

Para geldiği hızla gider mi

Piyasalarda sıcak paranın varlığı ile yaşanan iyimserlik ise bozulmaya başladı. Yılbaşından bu yana alıcı pozisyonunda olan yabancıların borsadaki payı yüzde 10 Kasım’da 64.89’a kadar geriledi. Bu satışla birlikte yabancı payı yüzde 65’in altına kaydı. BIST 100 Endeksi 6 Kasım’da test ettiği 115 binlik zirvesi sonrasında 10 gün içerisinde 106 bin seviyesine geriledi ve yaklaşık yüzde 8 değer kaybetti. MSCI Türkiye Endeksi ise kendi kulvarındaki endekslerin gerisine düştü ve son üç ayda gelişmekte olan piyasaların yüzde 15 oranında altına bulunuyor.

Yabancı payında 10 Kasım’dan bu yana artış dikkat çekiyor. 16 Kasım’da yabancı payı yeniden yüzde 65.44 seviyesinde. Endekste güçlü destek 105.000’de bulunuyor. Bu seviyede tutunmayı deneyecektir. Satış baskısının sürmesi için 110 binin altında kalıcı olarak hareket gerekiyor.

Borsada hikâye bitmedi

Borsada yabancılar satış yapmasına rağmen hikaye henüz bitmiş değil. Hedef direnç bölgesi olan 120.000’e doğru gerçekleşen atak 115.000’de bitmiş gibi görünse de borsa hâlâ dolar bazında 40.000 seviyesine tırmanacak ve TL bazında yeni zirve yapacak potansiyeli taşıyor. Yabancı satışlarının durulması halinde endeks bir kez daha 110 bin seviyesindeki direncini aşmayı deneyerek zirveyi kırmayı ve 120 bine yönelmeyi deneyecektir. Güçlü destek ise 105 bin seviyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Bankalar değiştirebilir

Banka hisseleri, endekste ağırlığı azalmasına rağmen hâlâ borsanın lokomotifi konumunda. BIST Banka Endeksi güçlü destek seviyesine geldi. Sektör endeksi 160.238 seviyesinde. Ekimdeki dip seviyelerine gerilemesine rağmen teknik göstergelerden RSI yeni dip yapmadı. Bu nedenle yeni yukarı dalga banka hisseleriyle gelebilir. Öte yandan piyasaların gözü Amerika’da tutuklu bulunan Zarrab’ın davasında. Dava sonrasında Türk bankalarına yaptırım gelmesi riski banka hisselerinde satışlara neden oluyor. Başbakan Yardımcısı Şimşek tarafından yalanlanmasına rağmen piyasalar bu riski fiyatlamaya devam ediyor.

En fazla satılan hisseler

Yabancılar son 10 gün içerisinde banka hisselerinde paylarını azalttı, sanayi ve hizmet sektöründe paylarını artırdı. Vakıflar Bankası, İş Bankası (C), Halk Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Akbank hisselerinde yaşanan satışlar iki hafta boyunca sürdü. Enka İnşaat, Şişe Cam, Turkcell, Koç Holding, Coca Cola İçecek ve Ereğli Demir Çelik ise yabancıların paylarını en fazla artırdıkları hisseler.

Haberin Devamı

Bir haftada 1 milyar $

Kasım ayının ikinci haftasında yabancıların güçlü satış dalgası yaşanıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yurt dışında yerleşik kişiler, 10 Kasım haftasında net 513,6 milyon dolarlık hisse senedi, 532,6 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve 32,4 milyon dolarlık Özel Sektör Tahvil ve Bonosu (ÖST) sattı. Toplamda 1 milyar dolarlık satış gerçekleşti. Hisse senetlerinde bir haftada yaşanan yarım milyarlık satış, en son 2008 ve 2011 ve 2015 krizlerinde yaşanmıştı. Banka hisselerinde 17 Kasım haftasında satışların sürmesi ivme kaybetse de yabancı çıkışının önümüzdeki hafta açıklanacak verilerde görülmesine neden olabilir.

Para geldiği hızla gider mi

Yerliler yine dolar almaya başladı

Yabancılar hisse senedi ve tahvilde satış yaparken yurtiçi yerleşik yatırımcılar da zirvedeki dövizde alım yapmaya başladı. Doların 3.38’lerden yükselmeye başladığı 11 Eylül’den bu yana satış yapan yurt içi yerleşik yatırımcılar yeniden dolar almaya başladı. 10 Kasım haftasında yurtiçi yerleşik yatırımcılar 256 milyon dolarlık alım yaptı. Yerli yatırımcıların dolar/TL kurunun 3.90’a tırmandığı yukarı hareket marjının daraldığı bir dönemde yeniden alıcı oldukları görülüyor.

Doların zirvesi kasımda

Dolar/TL kurunda 11 Eylül’de 3.38’lerden başlayan yukarı hareket, kuru 3.90’a kadar taşıdı. Dolar hâlâ 11 Ocak’ta test edilen 3.94’lerin altında bulunuyor. En çok merak edilen konu ise kurda yeni bir zirvenin oluşup oluşmayacağı. Fiyat seyri yükselen trendin korunduğunu gösteriyor. Bu da dolar/TL kurunda yükselişin devam edeceği anlamına geliyor. Fakat dolar/TL zirveye yaklaştıkça teknik göstergelerde uyumsuzluk başladı. Kur yükselirken çıkışta olan ve her defasında yeni zirve yapan göstergeler dolar kuru yeni zirve yapmasına rağmen yükselişi onaylamıyor. Kurun son atağı ve zirve seviyesi kasım ayında oluşabilir. Dolar/TL’de yukarı harekette hedef 4.04 olacaktır. Kurum değerlendirmelerine baktığımızda Unicredit Bank, yılsonunda dolar/TL kurunun 4.15 olmasını bekliyor. Morgan Stanley’e göre ise dolar, daha güçlü bir küresel büyümenin Fed’in faiz artışları ile gelecek destekten daha ağır basacak olmasıyla altı yıl boyunca zayıflama tehdidi ile karşı karşıya bulunuyor.

Moody’s’in notu!

Uluslararası kredi kuruluşu Moody’s Türkiye için “güçlü büyüme ve yönetilebilir kamu borcu göstergelerinin” kilit önem taşımakta olduğunu belirtti.

Para geldiği hızla gider mi