Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Yurtdışında İran’a yönelik ambargolar, yurt içinde seçimler, bozulan ekonomik dengeler, piyasaların belirsizlik rüzgarı ile karşı karşıya olması dolarda sakinleşmeyi engellerken borsada da yükselişin önünü kesiyor. Dolar bazında 23 bine inen endeks ‘taban’ arıyor.

Piyasaların yangını sürüyor. Dolar/TL kuru 4,37 seviyesini test etmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki ekonomi zirvesiyle 4,21’lere kadar geriledi. Bununla birlikte Cumhurbaşkanından gelen açıklamalarla yeniden kurun 4,31 TL’nin üzerine tırmandığı gözleniyor. Benzer durum borsada da yaşanıyor.

Haberin Devamı

BIST 100 Endeksi 103 bin seviyelerini gördükten sonra haftayı 101.852 puandan tamamladı.

Önümüzdeki hafta ise bir süredir gündemin gerisine düşen Zarrab davası görülecek. Davanın sonucu Halkbank hisselerinde ve bankacılık sektöründe rahatlamayı beraberinde getirebilir. Borsa dip seviyelerde güçlenme çabası içerisinde. Fakat her yukarı atağında dolar/TL’de başlayan güçlü hareket endeksin önünü kesiyor. Teknik göstergelerden MACD aşırı satım bölgelerinden alım sinyali vermeye başladı.

Dipten dönüş eğilimi

Diğer kısa vadeli göstergelerde de dipten dönüş eğilimi izleniyor. BIST 100 Endeksinde kısa vadede 100.000 ve 98.000’deki destekler güçlü. İlk dirençler 103.000 ve 104.000’de bulunuyor.

Endeksin güçlenebilmesi için 106.000-107.000 bandındaki satıcılı bölgeyi hacimli olarak aşması gerekiyor.

Dolar/TL’de ise hareket bandı genişledi. 4,20 seviyesinin üzerindeki seyir devam ettikçe dolar kurunun 4,50’ye doğru yükselişi devam edecek. Yeniden gerilemenin olması 4,20’nin aşağı doğru kırılmasına bağlı.

Para piyasaları nereye gidiyor

Hisse toplama dönemi başlıyor

Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi dolar bazında 23.882’e geriledi. Ancak kriz zamanlarında görülen bu seviyeler kademeli olarak güçlü hisseleri toplamak için en iyi döneme girildiğini gösteriyor. Seçim sürecinde, bu seviyelerden itibaren satış ve kâr performansı yüksek, istikrarlı olarak kârlılığını artıran şirketler, endeksin yatay hareketlerinde bile yatırımcılara kazandırma potansiyeli taşıyacaktır. Normalleşme süreci başladığında da bu hisse senetlerinde yukarı yönlü çok sert ataklar görülecektir.

Haberin Devamı

Para piyasaları nereye gidiyor

Dolardaki yükselişin 5 nedeni

Dolar kuru 4,20 seviyesindeki direncini de aşarak 4,37’ye kadar yükseldi. Dolar/TL’de geri çekilmeler tekrar alım yönünde değerlendiriliyor. Peki dolar/TL’nin yükselişi neden devam ediyor. İşte dolar kurundaki yükselişin devam etmesinin beş nedeni:

1 - Gelişmekte olan ülkelere yönelik para akışında gözlenen azalma,


2 - Kredi kuruluşlarının Türkiye’nin notunu düşürmesinden kaynaklı kimi yabancı fonların piyasalardan çıkma eğilimi ve dövize olan yönelimi,


3 -Dış ticaret açığı ve cari açık pozisyonunun artarak devam etmesi,


4 - Yabancılar nazarında bozulan Türkiye algısının toparlanamaması ve jeopolitik risklerin artarak sürmesi.

5 -Erken seçim süreciyle birlikte oluşan belirsizlik.

Para piyasaları nereye gidiyor

Risk primi yüksek

Türkiye’nin Kredi Risk Primi (CDS) 237 ile yüksek seyrini koruyor. Mayıs başından itibaren 200 seviyesinin üzerine tırmanan CDS, söz konusu seviyenin altına inmedi. Risk primi 200’ün üzerinde kalmaya devam ettiği sürece piyasalardaki yüksek dalgalı dönem devam edecek.

Yabancıların satışı sürüyor

Yurt dışı yerleşiklerin Borsa İstanbul’da satışları devam ediyor. Son üç haftadır üst üste satış yapan yabancılar 5 Mayıs haftasında 51 milyon dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirdi. Yabancılar Devlet İç Borçlanma Senetleri Piyasası’nda (DİBS) ise nette 30 milyon dolar satış yaptı. Yabancıların 4 Mayıs haftasında yaptığı satışlarla repo dahil net menkul kıymet çıkışı 81 milyon dolar oldu.

Para piyasaları nereye gidiyor

Banka sektörünün değeri 45 milyar $

Bankacılık sektörünün piyasa değeri son 10 yılda dolar bazında yüzde 35 değer kaybetti. Sektörün piyasa değeri 68.8 milyar dolardan 45 milyar dolara gerilerken sektör içerisinde piyasa değeri en fazla düşen banka yüzde 70 değer kaybıyla Halk Bankası oldu. Halk Bankası’nın piyasa değeri Mayıs 2008’de 7.5 milyar dolar seviyesindeyken aradan geçen on yılda 2.2 milyar dolara kadar geriledi. Halk Bankası’ndaki değer kaybının bu kadar yüksek olmasında ABD’de henüz sonuçlanmayan davanın etkisi şüphesiz ki büyük. Halk Bankası’ndan sonra dolar bazında piyasa değeri en fazla azalan banka yüzde 67 ile Albaraka Türk oldu.

Para piyasaları nereye gidiyor

Mayıs 2008’de sektördeki bankalar içerisinde piyasa değeri en yüksek olan Akbank idi. Banka, 14.9 milyar dolar ile sektördeki en değerli kurum konumundaydı. Bununla birlikte aradan geçen on yıllık sürede Akbank’ın piyasa değeri yüzde 45 azalarak 8 milyar dolara geriledi. Azalan piyasa değeriyle birlikte Mayıs 2018 itibariyle sektör içerisinde en değerli ikinci banka konumuna geriledi.

3 bankanın değeri arttı

2018 Mayıs ayı itibariyle piyasa değeri en yüksek banka ise 9 milyar dolarlık değeriyle Garanti Bankası. Garanti Bankası’nın son on yılda piyasa değeri yüzde 12 eridi. Sektörde gözlenen erimede kendisini daha fazla koruyabilen Garanti Bankası mevcut durumda piyasadaki en değerli kurum konumunda bulunuyor. Bankacılık sektöründe yer alan 13 banka içerisinde 10 bankanın piyasa değeri azalırken TSKB, Denizbank ve ICBC Türkiye piyasa değerlerini artıran bankalar oldu.

Para piyasaları nereye gidiyor