Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Gelişmekte olan ülkeler ligine güçlü para akışı sürüyor. 20 günde bu ülkelere tam 6 milyar dolar aktı. Suriye sınırındaki sıcak gelişmeler para piyasalarına yön verecek. Yatırımcının bir gözü de bilançolarda

‘Para rüzgârı’ esiyor gözlerimiz sınırda

‘Para rüzgârı’ esiyor gözlerimiz sınırda
Bilanço sezonu başladı. Şirketler için gözden geçirme dönemi geldi. Borsa şirketleri 2017 yıl sonu bilançolarını önümüzdeki hafta açıklamaya başlayacak. Bankalar için bilanço dönemi 26 Ocak’ta TSKB, 31 Ocak’ta ise Akbank ile başlıyor. Şubat ortasına kadar bankaların yıllık mali performanslarını görmüş olacağız. Bankaların yıllık kârlılıklarının yüzde 20 oranında artması bekleniyor. Bilançolarla birlikte yılın son gelişmelerinin mali tablolar üzerindeki etkilerini görebileceğiz. Şirketlerin değişen para ve mal piyasası koşullarında aldıkları pozisyonlar, gelir ve kârlılıklarındaki gelişimler 2018 için de referans oluşturacak.

Haberin Devamı

Para girişi sürüyor

Gelişmekte olan ülkelere güçlü para akışı devam ediyor. EPFR verilerine göre gelişmekte olan ülke hisse senedi fonlarına net giriş, yıl başından bu yana 6 milyar doları buldu. Yılbaşından bu yana Nijerya Borsası yüzde 17.27 oranında değer kazanırken Arjantin yüzde 13.25, Rusya ise yüzde 10.81 oranında değer kazandı. Türkiye’de ise BIST 100 Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 0.16 oranında değer kaybederek 115.147 puana geriledi. BIST 100 hisselerinin ortalama fiyat kazanç oranı ise 11.98 seviyesinde bulunuyor. Endeksi oluşturan hisselerin F/K ortalaması gelişmekte olan ülkelerin fiyat/kazanç oranlarına göre yüzde 37 iskontoyu işaret ediyor.

Afrin fiyatlaması

Gelişmekte olan ülkelerin borsaları yükseliş eğilimi gösterirken Borsa İstanbul, dalgalı bir seyir izliyor. Yükselişlerde de satıcıların yeniden güçlendiği gözlenmekte. Jeopolitik riskleri fiyatlayanlar için bunun geçici bir süreç olduğu göz önünde bulundurulmalı. Suriye sınırında yaşanan sıcak gelişmelerin nihayetlenmesi, gelişmekte olan ülke borsaları ile olumsuz yönde ayrışan Türkiye sermaye piyasası yeninden olumlu bir seyir izleyecektir.

‘Para rüzgârı’ esiyor gözlerimiz sınırda

Yerliler dolar alıyor

Yerli yatırımcılar dolar almaya devam ediyor. Yurtiçi yerleşiklerin döviz pozisyonu 165 milyar 352 milyon dolar oldu. Dolar kuru 3.8065 seviyesinde. Hafta içerisinde son 3 yılın en düşük seviyesini test eden dolar/TL, TCMB’den gelen faiz kararı ve piyasalarda olumlu etki bırakan PPK mesajları sonrasında 3.80 TL’den 3.77’ye dek gerilemişti.

Haberin Devamı

Fitch notu teyit etti

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “BB+” seviyesinde teyit etti, not görünümünün “durağan” olduğunu duyurdu. Fitch’in yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altında olan notta veya durağan görünümde değişiklik yapması beklenmiyordu. Bu nedenle piyasaya etkisi de sınırlı kalacaktır.

‘Para rüzgârı’ esiyor gözlerimiz sınırda

Endekste hedef dolar bazında 40.000

Borsa İstanbul 118.000 zirvesinden başladığı düşüşle 112.000’e kadar geriledi ve yukarı doğru tepki vererek 115.000’in üzerine çıktı. Yabancıların alıma geçmesi hisseleri hareketlendirdi. Zirveden gerilemede düzeltmeler çoğunlukla iki hafta sürüyor ve ikinci haftaya girdik. BIST 100 Endeksi TL bazında 115.147, dolar bazında da 30.425 seviyesinde. Dolar bazında 40.000 hedefi korunuyor. Düzeltmenin ardından 118 binin aşılması alımları güçlendirecektir.

Haberin Devamı

Dolarda aşağı yönlü hareketler sınırlı

Dolar/TL kurunda aşağı hareketlerin sınırlı olduğunu görüyoruz. Kur, 3.8065 seviyesinde bulunuyor. Yerlilerin alım tarafında olması, düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirmeleri dolar kurunun geri çekilmesinin sınırlı kalmasında etkili oluyor. Türkiye’nin kredi risk primini gösteren CDS oranının da 168 seviyesine yükselmesi olumsuz. Türkiye CDS oranı aralık sonunda 154 seviyesine kadar gerilemişti. Jeopolitik risklerin de fiyatlanması kurun 3.80’in üzerine çıkmasına neden oldu. Dolar/TL’de ilk direnç 3.84 seviyesinde, güçlü destek 3.78 seviyesinde bulunuyor.

‘Para rüzgârı’ esiyor gözlerimiz sınırda

Borsanın % 65’i yabancı

Yabancı yatırımcılar jeopolitik risklerin de etkisiyle 12 Ocak haftasında hisse senetlerinde nette 305 milyon dolarlık satış yaptı. DİBS portföyleri ise nette 254 milyon dolar tutarında alıcılı oldular. 2018 yılı başından itibaren haftalık olarak; Hisse Senetleri Piyasası’nda nette 99 milyon dolar tutarında satıcılı, DİBS’te ise 290 milyon dolar tutarında alıcılı oldular. 12 Ocak sonrasında ise yabancı payında artış gözleniyor. Yabancıların borsadaki payı yeninden 65.69 seviyesine yükseldi.