Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Seçim haftasına piyasalar dalgalı giriyor. Borsa İstanbul 95 binin altına geriledi. Dolar 4.73 TL’ye tırmandı. Gösterge faiz 19.12’ye yükseldi. Piyasalar Cumhurbaşkanı’nın kim olacağını değil, Meclis çoğunluğu ihtimallerini fiyatlıyor...

Seçim haftasına girerken piyasalarda dalgalanma arttı. Yurt içi piyasaların kapalı olmasının da etkisiyle dolar/TL kuru hacimsiz olarak 4.73 seviyesine tırmanırken euro/TL 5.49 seviyelerine çıktı.

Gösterge faiz yüzde 19.12’de bulunuyor. 2017’de referandum sürecinde “evet” beklentisini satın alan piyasalar o dönemde yükseliş yaşarken, 24 Haziran seçimlerine girerken diğer gelişmekte olan ülkelerden daha fazla negatif ayrışan bir piyasa görüntüsü sergiliyor.

Haberin Devamı

Bunun nedeni, 24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanı’nın kim olacağından ziyade Meclis çoğunluğuna ilişkin olası beklentilerle alakalı. Meclis çoğunluğunu Cumhur İttifakı’nın almayabileceği ihtimali borsada satışları; kur ve faizde yukarı hareketi beraberinde getiriyor. Seçim gününe kadar beklentide değişiklik olmaması halinde benzer ivmenin devam ettiğini göreceğiz.

Dolarda 4.70 TL önemli

Gelişmekte olan ülkelerden bir para çıkışı yaşandığı gözleniyor. Fakat, Türkiye’nin ekonomik verilerindeki bozulma ve artan kur riski, kredi kuruluşlarının olumsuz değerlendirmeleri, negatif izlenimleri fiyatlar üzerinde gerilim yaratıyor. Türk şirketlerinin borçlarını yeniden yapılandırması, Moody’s’in de 17 Türk bankasının notunu yatırımcı güven endeksindeki düşüş nedeniyle indirmesi olumsuz gelişmeler arasında.

Seçim haftasında kur hareketlerine bağlı olarak borsada aşağı hareket mevcut beklentide değişiklik olmaması halinde sürmesi şaşırtmamalı. Seçim sonuçları belirleyici bir unsur olacağı için pozisyon almak isteyenler sonuçları görmek isteyebilir. Öte yandan Fed toplantısı sonrasında 2018 yılında Fed yetkililerinin faiz artırımı beklentileri üçten dörde yükseldi. Bunun da olumsuz etkileri hissediliyor.

Dolar/TL kurunda 4.70 seviyesi önemli. Kur bunun altına kaymazsa şirketlerin ciddi krizler yaşayabileceği bir döneme girildiği şeklinde yorumlanabilir. 4.70’in üzerinde kalınması halinde ilk hedef 4.92 seviyesi olacaktır. Önümüzdeki bir ay daha kurda oynak seyri görebiliriz.

Haberin Devamı

Yumurtaları aynı sepete koymamalı

Yatırım yaparken kabul gören genel bir kural varsa o da tüm yumurtaları aynı sepete koymamaktır. Farklı enstrümanlara yatırım yaparak riski azaltmak doğru olandır. Farklı enstrümanlar farklı piyasalardan seçilebileceği gibi aynı piyasadan farklı yatırım araçlarından belli oranlarda portföy oluşturarak da bu çeşitlenmeyi yapmak mümkündür.

Bu yatırımcının finansal okur yazarlık ve tercih ettiği risk çeşitliliğine göre farklılık gösterebilecektir. Fon pazarına yönelerek riskini düşürmek isteyenlerin bu noktada dahi finansal okur yazarlılıklarının olması önem taşımakta. Zira her fonun yönelimi ve içerdiği enstrüman içeriği farklı ağırlıklar ve riskler içerebiliyor.

Yatırımcılar ancak finansal okur yazarlılıklarını geliştirerek riski çeşitlendirdikleri gibi minimum seviyede tutabilme imkanına sahip olabileceklerdir.

Haberin Devamı

Piyasa için seçim vakti

Borsada seçici hisse hareketi

Borsa İstanbul’da seçici hisse bazında hareket yaşanıyor. Ancak güçlü endeks hisseleri geriliyor ve BIST 100 Endeksi düşüşte. Seçim süreci boyunca satış baskısı ağır basabilir. BIST 100 Endeksi’nde ilk güçlü direnç 95.000 seviyesinde bulunurken destekler 93.500, 91.000 ve 89.000 seviyelerinde bulunuyor.

Son beş yılda yatırımcısına yüzde 150’nin üzerinde kazandıran 11 yatırım fonu var. 21 yatırım fonu ise yüzde 100 ve üzerinde kazandırdı. Döviz, altın, yabancı menkul kıymetlerden oluşan trendin fonları en fazla kazandıranlar oldu. Yatırım yaparken piyasaları izlemede zorlananlar açısından yatırım fonları iyi bir seçenek olarak göz önünde bulundurulabilir.

5 yıldaki getiri

Özellikle trendin fonlarına yapılan yatırımlar ciddi getiriler sağlıyor. Son beş yılda yatırımcısına yüzde 150’nin üzerinde kazandıran yatırım fonları incelendiğinde 11 yatırım fonunun öne çıktığı gözlenmekte. Altın fonlarından oluşan yatırım fonları ise yüzde 100’ün üzerinde getiri sağladı.

Piyasa için seçim vakti

Yatırım fonlarında risk seçeneklerine göre tercih yapmak mümkün. Borsayı izlemekte zorlanan, işlem sırasında zamanlama sorunu çekenler açısından hisse senedi fonları iyi bir seçenek. Borsadaki büyük çöküşlerde endeks fonları, dövizdeki hareketliliğin yüksek olduğu dönemlerde yabancı menkul kıymetlere dayalı fonlar, sabit getirili enstrümanlara dayalı fonlar içinde özel sektör fonları alternatif seçenekler sunuyor.

Altın fonları

Kıymetli madenlere yatırım yapmayı tercih edenler için ise altın fonlar iyi bir seçenek olarak öne çıkıyor. Son beş yılda yabancı hisse, altın, yabancı menkul kıymet fonları en fazla kazandıran yatırım enstrümanları oldu.

Yatırım fonlarının getirileri incelendiğinde son beş yılda yatırımcısına yüzde 150’nin üzerinde kazandıran 11 fonun içerisinde 4 tane Ak Portföy’e ait yabancı hisse senedi fonu yer alırken, Yapı Kredi Portföy ve İş Portföy’e ait iki yatırım fonu, Gedik Portföy, İstanbul Portföy ve Kare Portföy’e ait birer yatırım fonu listede yer alıyor.