Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Seçimler tamamlandı. Şimdi ekonomide yapısal reformlara odaklanılacak. Beklenti, hisse senetlerinde dipten çıkış, dolar kurunda fiyat oynaklıklarının azalması, faizlerin yüksek seyrini korumasına rağmen enflasyondaki gerileme ile birlikte düşmesi yönünde.

Seçimlerin tamamlanmasıyla birlikte bir belirsizlik daha ortadan kalktı. Şimdi piyasalar yapısal reformlara odaklanacak. Bakan Berat Albayrak “Seçim geride kaldı. Bizim için ana gündemin ekonomide reform ve değişimin olduğu 4.5 yıllık kesintisiz bir dönem başlıyor” dedi.

Haberin Devamı

Seçim sonrası alınacak yapısal önlemler piyasaların rotasını belirleyecek. Seçim öncesi kurda gerçekleşen olağandışı fiyat hareketleri ve Merkez Bankası’nın aldığı önlemler dolar/TL kurunun 5.30’lara kadar gerilemesine neden oldu.

Yabancı ne yapacak?

Hemen sonrasında 5.62’ler test edildi ve kurda 5.58’li seviyelerde bir dengelenme görüldü. Şimdilerde dolar kuru kritik eşiklerde bulunuyor. Zira 5.62’nin üzerindeki bir hareket, dolar/TL için 5.93 ile 6.12 ve 6.42 seviyelerine doğru bir yükselişin önünü açabilir. Ancak fiyatlar 5.62’nin altında bir seyir izlerse o zaman aşağı doğru daralan marjlar içerisinde hareket gündeme gelecektir.

Seçimlerin hemen ardından yabancı yatırımcılar ekonomi yönetiminin vereceği mesajlara odaklanacak. Swap savaşında TCMB’nin TL musluğunu açmasıyla birlikte 6 gün içerisinde gerçekleşen yüzde 14’ün üzerindeki değer kaybının bir kısmı geri alındı.

Endeks yönünü yukarı çevirdi. Bankacılık sektörü önderliğinde toparlanma görüldü. Ancak borsa hâlâ 93.784 seviyesinde bulunuyor.

Verilere bakıldığında borsada yabancıların payı yüzde 65.17. Bundan sonraki seyirde yabancılar ekonomi yönetiminin alacağı kararlara ve fiyatlardaki istikrara odaklanacaktır. MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi’ne bakıldığında endeksin 1.058 olduğunu görmekteyiz. Özellikle 28 Mart’tan itibaren bir hareketlenme gözleniyor. Gelişmekte olan piyasalara yönelim artarken fiyatların ucuzladığı, seçimlerin geride kaldığı ve belirsizliklerin azaldığı bir ortamda TL varlıklara ilgi artacaktır.

Haberin Devamı

STRATEJİK EYLEM PLANI

Piyasada belirsizlik azaldı

Türkiye’nin 2019’un ikinci çeyreğine stratejik bir eylem planıyla girmesi, ekonominin bütün aktörlerinin aktif olarak rol alması, yerli yatırımcıların döviz kurunda yükseliş beklentilerinin kırılması halinde fiyat hareketlerinde çok farklı bir tablo ile karşılaşabiliriz.

Burada konulacak hedeflerin gerçekleştirilebilir, öngörülebilir olması piyasaların da desteklemesini sağlayacaktır. Üretime ve ihracata ağırlık veren bir eylem planı sektörel olarak sanayinin de güçlenmesini sağlayacak. Döviz kurundaki yükselişin önüne geçilerek TL varlıklara ilginin önü açılabilir. Geride kalan seçimlerin ardından belirsizliğinin yarattığı olumsuz algı yerini fırsata dönüştürebilir.