Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Piyasalardaki gerilim seçim sonrasında azalacak. Petrol, ABD hazine tahvillerindeki yükseliş ve 24 Haziran seçimleriyle olağan dışı fiyat hareketliliklerinin yaşandığı piyasalarda seçim sonrası normalleşme bekleniyor

PİYASALAR SEÇİM SONRASI RAHATLAR

Mayıs aylarında satış baskısının yaşandığı borsada kriz dönemlerinde yaşanan en sert düşüşlerden biri yaşanıyor. ABD 30 yıllık tahvillerindeki yükseliş, para piyasalarındaki hareketlilik, kur riski almak istemeyen şirketlerin alımları, dövizdeki yükseliş yönündeki beklentilerin sürmesi piyasalarda stresli bir ortamın sürmesine neden oluyor. Bu durum dolarda çıkışın, borsada düşük seyrin devamına yol açıyor. Döviz sepeti (0.5 dolar + 0.5 euro) 4.87 ile tarihi zirveye çıktı. Reel efektif döviz kuru 82.99 ile tarihinin en düşük seviyelerinde bulunuyor. Dolar/TL kuru hafta içerisinde 4.5010’a kadar yükseldi. İlk hedefi 4.60-4.70 rakamları. Kurdaki bu hareketten ziyade çıkışın kalıcı olup olmadığı önemli. Bir yıl sonrası için verilen forward fiyatları yükseldi. Kırılganlık oldukça yüksek. İşte böyle bir ortamda yatırımcıların paniklemesi de normal.

Haberin Devamı

100.000 psikolojik destek

BIST 100 Endeksi 29 Ocak’tan bu yana, yaklaşık dört aydır düşüşte. Görünen 24 Haziran’a kadar aşağı dalgalı seyrin devam edeceği yönünde. 100 bin seviyesi psikolojik destek sınırı. BIST 100 Endeksi son 15 gündür 100 bin seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Bu nedenle TL bazında 100 binlerde alıcıların geldiği gözlenmekte. 100 bin seviyesinin altına doğru sarkmalar ise kalıcı olmayacaktır. Teknik göstergelerde toparlanmalar gözleniyor. Endekste dirençler 103.700 ve 106.000 seviyelerinde bulunuyor.

Öte yandan Halk Bankası davasında, Hakan Atilla’nın ceza alması Halkbank’a da bir ceza kesilebileceğini gösteriyor. Önemli olan bunun ne kadar olacağı. Bankacılık Sektör Endeksi ise dolar bazında tarihi dip seviyelerine gerilemiş durumda.

Kur beklentileri artıyor

Dolar/TL kurunda yıl sonu beklentileri artıyor. TCMB Mayıs Beklenti Anketi’ne göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 11.07 oldu. Geçen ankette yüzde 10.07’ydi. Katılımcılar enflasyonda 12 ay sonra ve 24 ay sonra yüzde 10.00-10.49 aralığını öngörüyor. Büyümeye ilişkin beklentilerde düşüş gözlenmekte. Büyüme beklentileri 2018 ile 2019 için sırasıyla yüzde 4.6 ve yüzde 4.4 seviyelerinde. Cari açıkta yukarı yönlü revize oldu. Cari işlemler açığı beklentisi bir önceki anket döneminde 50.8 milyar dolar iken bu anket döneminde 53.5 milyar dolara yükseldi. Döviz kuru beklentileri yıl sonu için 4.22 seviyesinden 4.44 seviyesine yükseldi. 12 ay sonrasına ilişkin kur beklentileri ise 4.33’ten 4.58’e yükseldi.

Haberin Devamı

Yabancı tahvil satıyor

Yabancı yatırımcıların mayıs başından beri tahvil piyasasında yaptıkları satış sürüyor. 4 Mayıs haftasında nette 29 milyon dolarlık satış yapan yabancılar, 11 Mayıs haftasında 230 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Hisse senetlerinde ise son üç haftadır satış yapan yabancılar düşük de olsa alıma geçti. Yabancılar 11 Mayıs haftasında hisse senetlerinde 28 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi.

PİYASALAR SEÇİM SONRASI RAHATLAR

Negatif veriler üst üste geldi

Haberin Devamı

- Brent petrol 2014’ten bu yana ilk kez varil başına 80 $’a yükseldi: Petrol, Londra piyasasında 2014’ten bu yana ilk kez varil başına 80 dolara yükseldi. ABD’de stoklar azaldı ve yatırımcılar, İran’a yeniden uygulanacak yaptırımlara hazırlanıyor. Brent petrolün varil fiyatı 78.51 seviyesinde.

- ABD 30 yıllıklarının faizi 3 yılın zirvesine çıktı: ABD’nin 30 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi 2015 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

- Özel sektörün yurtdışı kredi borcu artıyor: Özel sektörün mart sonu itibarıyla yurtdışından sağladığı kısa vadeli kredi borcu 18.6 milyar dolar, uzun vadeli kredi borcu ise 226.8 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

- Dolar/TL rekor sonrası yükselişte: Dolar/TL 16 Mayıs’ta sert bir yükseliş gerçekleştirerek 4.5010 seviyesini test etti. 17 Mayıs’ta sert dalgalanmaların ardından yeniden yükselişte. Dolar/TL’nin yüksek seyri kırılganlığı artırıyor. Dolar/TL 4.49 seviyesinde.

- Gösterge faiz 16.91’de faizlerde yükseliş beklentisi sürüyor: Uluslararası yatırım bankaları JP Morgan, Goldman Sachs, Societe Generale, Deutsche Bank başta olmak üzere bütün finans kuruluşları sert faiz artışına gidilmesi gerektiğini belirtiyor.

- Merkez Bankası’ndan adım atma beklentisi: Piyasalardaki sert dalgalanmalar üzerine Merkez Bankası’nın, “Gerekli adımlar atılacak” açıklamasının yazılı açıklamalarla kalmayıp reaksiyona dönme beklentisi.

- Türkiyenin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 281’e yükseldi: CDS’lerin yükselmesi ekonomide risk algısını ortaya koyuyor.

- Kredi kuruluşlarının olumsuz değerlendirmeleri sürüyor: Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch; Ukrayna ve Arjantin’le birlikte Türkiye’yi en kırılgan ülkeler olarak gösterdi.

- Gelişmekte olan piyasalar 2008 krizinden de kötü durumda: Verilere baktığımızda gelişmekte olan piyasalar için 2008 finansal krizinden de kötü bir dönemin yaşandığı görülüyor. Yabancı analistler ve raporlar, yatırımcıların gelişen piyasa varlıkları konusunda daha temkinli hareket etmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Arjantin, Endonezya ve Türkiye piyasaları konusunda açık bir şekilde kötümser değerlendirmeler göze çarpıyor. Ayrıca, erken seçimle birlikte artan siyasi belirsizlik ve jeopolitik riskler piyasaları zorluyor.