Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

SPK, 3.25 milyar liraya kadar Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihracına izin verdi. VDMK reel sektörün kaynak ihtiyacına cevap verebilecek mi?

11 Kasım’da Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu imzası ile yapılan duyuruda sektörden gelen talepler dikkate alınarak reel sektöre kaynak aktarılması anlamında neler yapabileceğine ilişkin çalışmaların tamamlandığı belirtildi.

Yapılan değişiklikle, likiditesi düşük varlıkları menkul kıymetleştirmek suretiyle sermaye piyasalarından fon sağlayabilme imkânları kolaylaştırıldı. SPK, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın 3.25 milyar liraya kadar varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) ihracına izin verdi.

Haberin Devamı

Yurt dışına satılırsa

ABD’de yaşanan mortgage krizinin baş aktörü olarak görülen VDMK’lar için piyasa oldukça temkinli. Bunun nedeni olarak VDMK riskinin sıfırlanarak DİBS (Devlet İç Borçlanma Senedi) ile aynı konuma getirilme çabası olduğunu dile getiriliyor. Böyle bir durumda VDMK’ların risksiz enstrümanlar sınıfına girmesi, ancak yurtdışına satılabilmesi halinde bir kaynak elde edilmesini sağlayacaktır. Bu VDMK’ların vade sonunda ödenmesinde bir sorun yaşanması durumunda ise Merkez Bankası’nın para basmak zorunda kalabileceği kaygısı var.

Yabancı CDS izliyor

Ülkelere yatırım yaparken belirleyici rol oynayan kredi kuruluşlarının notlarının yerini CDS’ler (Kredi Temerrüt Takası) almış durumda. Yabancı kurumlar anlık değişen kredi risk primini gösteren CDS’leri önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor. 2008 krizinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının krizde sıkıntıları önden haber vermek yerine gelişmeleri geriden takip etmesi itibar yitirmelerine neden olmuş CDS göstergesini öne çıkarmıştı.

Reyting kuruluşları borçlu ülkelerin değerlendirmeleri konusunda oldukça geç kalmıştı. Oysa bu ülkelerin CDS’lerindeki yükseliş çok daha önceden başlamıştı. Türkiye’nin CDS oranına baktığımızda son bir ayın zirvesine doğru harekete geçtiğini görüyoruz. 566’dan 345’e gerileyen kredi risk primi yeniden 395 seviyesine yükselmeye başladı. Risk primi son bir ayın zirve seviyelerinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Reel sektöre yeni kaynak mı geliyor

Piyasalar sakin, risk neden arttı?

Gelişmelere baktığımızda, piyasalarda sakin bir seyir var. Dolar kuru son 3 ayın dibinde, faiz yüzde 20.26, borsa ise 94.471 seviyesinde. Peki ne oldu da kredi risk primi 400 sınırına doğru hareketlendi. Risk göstergesini tetikleyen ne oldu? Risk priminin yükselmesinin nedeni kaynak yaratma konusunda Türkiye’nin agresif yöntemlere başvurma ihtimali. Şu ana kadar yaşanan gelişmeler gösterdi ki, ekonomi yönetimi hareket ettiğinde piyasanın önüne geçmekte, bu da fiyatlarda daha stabil bir gelişmeye neden olmakta. Bu nedenle alınan önlemleri ve yurtdışındaki gelişmeleri izlemede fayda var.

İhraç aralıkta

TKYB Varlık Finansmanı Fonu, 7 Aralık’ta Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ihracı gerçekleştirecek. Talep toplama tarihleri 4-5-6 Aralık 2018 olarak belirlendi. 5 yıl vadeli, 3 ayda bir sabit kupon ödemeli VDMK ihracı 3.15 milyar TL nominal büyüklüğünde olacak.