Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Yabancı yatırımcılar seçim öncesindeki hafta hisse senetlerinde 289 milyon dolarlık alım yaptı. Yabancılar, yüksek faize rağmen tahvilden çıktı. Kur ve faiz artışına yönelik beklentiler sürüyor.

Yabancı yatırımcılar seçim öncesinde hisse senetlerinde pozisyon aldı. Yabancılar 15 Haziran haftasında hisse senetlerinde 289 milyon dolarlık alım yaptı. Bu alım borsanın zirve yaptığı 29 Ocak’tan önce gerçekleşen 287 milyon dolarlık işlemden sonraki en yüksek alım. Hisse senetlerindeki aşırı gerileme alımları da beraberinde getirdi. Ancak bu alımların sürüp sürmeyeceğini önümüzdeki iki hafta içerisinde göreceğiz. Bununla birlikte seçim öncesinde yaşanan güçlü alım hisse senedi piyasasını destekledi.

Haberin Devamı

Yabancı payı yükseldi

BIST 100 Endeksi hafta içerisinde test ettiği 92.268 seviyesinden 95.852’ye yükseldi. Değer artışı yüzde 1,39 oldu. 8 Haziran’da yüzde 63,40’a kadar gerileyen yabancı payı yüzde 63,83’e çıktı. ‘Yabancı’lar endeks üzerinde ağırlığı yüksek hisselerde pozisyon aldı. Bu hisselerin başında Erdemir, Garanti Bankası, Tüpraş, Turkcell, Bim Mağazalar, İş Bankası (C), Aselsan, T. Halk Bankası ve Anadolu Efes geliyor.

Yabancı yatırımcı hisseyi tercih etti

Yükselen faize rağmen tahvile ilgi düşük kaldı

Merkez Bankası faizi artırdı. Ancak yabancı yatırımcılar hisse senetlerinde pozisyon almalarına rağmen, devlet iç borçlanma senetlerine (DİBS) ilgi göstermedi. Türkiye dünyada en yüksek faizi veren yedinci ülke olmasına rağmen tahviller yabancı ilgisini çekmedi. Türkiye’nin büyük krizler atlatmasına rağmen tarihi boyunca borcunu ödeyemediği bir durum söz konusu olmadı. Bu nedenle yabancıların yatırdıkları parayı geri alamama gibi bir riski yok. Fakat yüksek faize rağmen TL varlıklara ilgi göstermemelerinin nedeni kırılmayan beklentiler. Dolar kurunun yükseleceğine dair yatırımcılarda sürüyor. Buna bağlı olarak faizlerde de yükseliş beklentisi hakim. TCMB’den artık bir faiz artışı beklenmese de yatırımcı beklentilerinin kırılamaması gerilimleri de tırmandırıyor.

Yabancı yatırımcı hisseyi tercih etti

Piyasa sığ, hareketler sert

BIST 100 Endeksi’ne dahil hisselerin halka açık piyasa değeri 215 milyar TL, yani 45 milyar dolar. Borsadaki halka açık kısmın yüzde 63,40’ı ise yabancılarda bulunuyor. Yabancılar 5 ayda 1,3 milyar dolar satış yaptı. Payları % 65,92’den 63,40’a indi. Paylarında iki puan düşüş olurken endeks 25 bin puan geriledi. Satışlarla birlikte endeks 29 Ocak’ta test ettiği 120 binlerden 95 binlere geriledi. İki puan için bu değer kaybı olukça fazla. Bu, piyasanın henüz arzu edilen derinliğe ulaşmadığı anlamına geliyor. Endeksin seviyesi dolar bazında 20.324’e denk gelirken Mayıs 2013’te dolar bazında 51.087’lerde bulunuyordu. Teknik olarak endeksin dolar bazında uzun vadeli destek seviyelerine gerilediği görülüyor. Uzun vade için alım fırsatı oluşturacak nitelikte. Teknik veriler yukarı doğru bir tepkinin geleceği sinyaline işaret ediyor. Güçlü bir hareketin başlama ihtimali daha güçlü gösterge verilerini gerektiriyor. Hisse senetlerinde alımları canlı tutanın beklentiler olduğu unutulmamalı. Düşen fiyatlar talep görse de güçlü yükseliş için şirketlerin performansı çok önemli.

Haberin Devamı

Yabancı yatırımcı hisseyi tercih etti

Haberin Devamı

Yabancı yatırımcı hisseyi tercih etti

Kurda oynaklık sürecek

Dolar kuru yılbaşından bu yana % 24, euro % 20 değer kazandı. Borsa % 17 düştü. Piyasalardan para çekilirken gelişmekte olan ülkeler arasında yeni hikaye yazanlar öne çıkacak. Küresel piyasalardaki dalgalanma, gelişmekte olan ülkeleri de olumsuz etkiliyor. Türkiye en fazla olumsuz ayrışan ülkeler arasında. MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi, yılbaşından bu yanan yüzde 6,76, Türkiye Endeksi yüzde 34.56, Dünya Endeksi ise yüzde 0,72 değer kaybetti.

Yabancı yatırımcı hisseyi tercih etti

Kur ve faiz sarmalı

Hisse senetleri ve dolar/TL kurunda volatilite arttı. Hisse senetleri yılbaşından bu yana yüzde 17 değer kaybetti. Yüksek faiz ve yüksek kur sarmalı şirketlerin önümüzdeki dönemde faiz giderine çalışmasına neden olacak. Yüksek faiz nedeniyle yatırım yapmak kârlılığını yitiriyor. Küresel gelişmeleri de görerek ciddi adımlar atılması zorunluluk haline geldi. Dolar/TL kuru seçim öncesi 4,67 seviyesine geriledi. 4,70 seviyesi önemli bir seviye. Kur yeniden 4,70’in üzerine doğru çıkarsa 4,90’lardaki zirveye doğru atağı zorlayacaktır. 4,70’in altındaki hareketler satış baskısının güçlenmesini sağlayacak. Belirsizliklerin azalması kurda geri çekilmeyi güçlendirebilir. Güçlü destek 4,50 ve 4,45’de bulunuyor.

Piyasalarda gerilimlerin en büyük nedeni belirsizlikler. Öngörüle-meyen fiyatlar her kesim için güvenli limanlara sığınmayı da beraberinde getiriyor. Halkın dövize yönelmesi, faizdeki yüksek artışa rağmen elindeki döviz mevduatını bozmaması, cumhuriyet altınındaki değer artışı para hareketlerinin bir özetini veriyor. Döviz mevduatı 166 milyar doların üzerinde. Henüz 165 milyar doların bile altına inmiş değil. Yılbaşından bu yana yüzde 25 değer kazanan para birimi, doğal olarak yatırımcıları çekmeye devam ediyor.