Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Son 25 günde 3,38’den 3,63’lere tırmanarak yüzde 7,19 değer kazanan dolar kuru, söz konusu hareketine rağmen, yılbaşından bu yana tasarruf araçları içerisinde yılın en kötü performansını gösteren enstrüman oldu. Arada sert hareketlerde bulunsa da yılbaşından bu yana ancak yüzde 3,15 değer kazanabildi. Oysaki mevduatın getirisi dahi aynı dönemde yüzde 8 oldu. Kurda yılbaşında test edilen seviyeler yılın zirvesi olarak kaldı. Döviz pozisyonu yüksek olanlar kurdaki her oynaklığı fırsata çeviriyor. Çok düşük hacimlerle test edilen olağandışı fiyatlar, tasarruf sahiplerinin paniklemesine neden oluyor.

Haberin Devamı

Yılın en kötü performansı dolarda

‘Yerli’ dolar satıyor

Son üç haftadır yerli yatırımcılar dolar satıyor. Yurtiçi yerleşik yatırımcıların bankalardaki döviz mevduatı 15 Eylül’de 167 milyar 807 milyon dolar iken 6 Ekim’e gelindiğinde 163 milyar 361 milyon dolara geriledi. Yerli yatırımcılar son 3 haftada 4,4 milyar dolarlık satış yaptı. Aynı sürede dolar/TL kuru 3,44’ten 3,62’ye yükseldi. Dolar 3,65’in üzerindeki her hareketinde satış baskısıyla karşılaştı. Yerli yatırımcıların dolar/TL’de yılbaşından bu yana ortalama maliyeti 3,65 seviyelerinde bulunuyor. Bu nedenle 3,65’li seviyelerde satıcıların daha aktif oldukları görülüyor.

Son çeyrek hareketli

Piyasalarda son çeyrekte hareketlilik oldukça yüksek olacak. FED’in aralık faiz toplantısına yönelik her gelişme piyasalarda tansiyonu yüksek tutacak. Gelişmelere baktığımızda eylüldeki FED toplantı tutanakları ve eylül ayı ABD enflasyon rakamlarının piyasaları tatmin etmediğini görüyoruz. Bu da piyasalarda dolar açısından negatif algılandı. Türkiye özelinde ise Suriye sınırında yaşanan hareketlilik, ABD ile vize gerginliği sonrası karşılıklı yapılan açıklamalar, tansiyonun biraz olsun düşürse de hala somut adımların atılmamış olması, çözüm sürecinin uzayabileceği değerlendirmelerine yol açıyor.

Dolar/TL kurunda kritik eşik 3,65 seviyesinde bulunuyor. Bu rakamın üzerinde hedef 3,70 olacaktır. Dolar/TL’de satış baskısının sürmesi halinde ise destekler 3.62, 360 ve 3,58 seviyelerinde bulunuyor. Bu seviyelerin kırılması halinde 3,55 ve 3,50 desteklerine gerileme yaşanabilir. Türkiye’nin sıcak gündemi ve FED faiz kararı beklenirken dolardaki oynak seyir devam edebilir. Buda döviz spekülasyonları için fırsat yaratacaktır. Yükselişlerde 3,65 seviyesinin üzerindeki hareketlerde satışların arttığını görebiliriz. Dolar/TL kuru gerginlikler tırmanmadığı sürece yılsonunu 3,70’in altında kapatacaktır. Öte yandan Türkiye’nin 5 yıllık CDS oranı hafta başında 182,70 seviyesine yükseldikten sonra 177,50’ye geriledi. CDS oranında yaşanacak gerileme TL varlıklarına ilgiyi artıracaktır.

Haberin Devamı

Yılın kazandıranı borsa

Hisse senetlerindeki oynaklık nedeniyle yatırımcıların streslerinin en yüksek seviyede olduğu Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi, yılbaşından bu yana en iyi performansı gösterdi. Endeks, yılbaşından bu yana yüzde 35,9 değer kazandı. 419 hisseden 180’i BIST 100 Endeksi’nin üzerinde değer kazandı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi’nde, ABD ile yaşanan vize gerginliği nedeniyle 7.000 puana varan bir oynaklık yaşadı. Haftanın ilk gününde 99.210 seviyesine kadar gerileyen endeks, yabancıların yeniden alıma geçmesiyle yükselişe geçti ve hafta sonunda 106.225 puana çıktı.

Haberin Devamı

Yüzde 65,25 seviyesine kadar gerileyen yabancı payı ise yeniden yüzde 65,40 seviyesine çıktı. Ancak borsadaki yükselişi işlem hacmi desteklemiyor. Bu nedenle önümüzdeki hafta yeniden desteklere doğru bir hareket yaşanabilir. Endekste geri çekilmelerde ilk güçlü destek 104.000 seviyesinde bulunurken yukarı doğru hareketlerde 107.000 ve 108.000 seviyeleri izlenecek. Endeksin yeniden zirveyi aşabilecek bir performansı göstermesi 107.000 seviyesinin üzerindeki hacimli alımlara bağlı.

Euro ve altında yükseliş

Yatırım araçlarının yılbaşından bu yana getirileri takip edildiğinde borsadan sonra en fazla kazandıranın euro ve altın olduğunu görüyoruz.

Euro, 4,31 seviyesine yükselirken yılbaşından bu yana yüzde 15,96 değer kazandı. Cumhuriyet Altını ise yüzde 15,87’lik artış ile 1.016 seviyesine çıktı.

Yılın en kötü performansı dolarda

istikrarlı üç hisse

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler içerisinde BIST 30’da yer alan ve son beş yılda yatırımcısına her yıl kazandıran üç borsa şirketi bulunuyor.

Yatırımcılarına 5 yıl üstüste kazandıran bu hisseler Aselsan, Eczacıbaşı İlaç ve Tofaş olarak sıralanıyor. Bu üç hisse son beş yıl içerisinde hiç kaybettirmedi.

Bu üç hissenin yılbaşından bu yana getirilerine bakıldığında da performanslarını sürdürdükleri görülüyor. Aselsan yılbaşından bu yana yüzde 117 değer kazanırken Eczacıbaşı İlaç yüzde 57, Tofaş Oto Fabrika ise yüzde 26,47 oranında değer kazandı.

Yılın en kötü performansı dolarda

Güçlü hisseler

BIST 30’da son 5 yılın 4’ünde kazandıran hisselerin listesi ise şöyle: Kardemir (D), Tüpraş, Petkim, Ereğli Demir Çelik, BİM, Enka İnşaat ve Arçelik. Enka ve Arçelik, yatırımcısına yılbaşından bu yana yüzde 10-12 kazandırırken, Demir çelik şirketleri Erdemir ve Kardemir D yüzde 75’in üzerinde prim yaptı. Petkim ve Tüpraş da beş yılın dördünde kazandıran hisseler arasında.