Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

›› 2018’in yükselen yıldızı dolar ve altın oldu. Borsa endeksi % 19 değer kaybetti, euro % 34 yükseldi. Dolar kuru 7.23 TL ile zirve yaptıktan sonra 5.29 TL’ye geriledi

›› Cumhuriyet altını 2018’de % 38 değer kazandı. 2019 yılında dolar kuru yatay ve aşağı eğimli bir seyir izleyebilir. Altın fiyatları yine kazandırmaya devam edebilir

YILIN ŞAMPİYONU DOLAR VE ALTIN

Piyasalar 2018 yılını, oldukça gerilimli ve oynak bir seyirde geçirdi. Olağanüstü fiyat hareketlerinin ve hacimlerin yaşandığı sıcak bir yaz yaşandı.

Dolar kurunda aşırı fiyatlamaların yaşandığı 7.23’lere kadar yükselişler yaşanırken hiç tahmin etmediğimiz aşırı seviyeler görüldü. Türkiye, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçti. ABD ile gerilen ilişkiler tansiyonu artırdı.

Haberin Devamı

Borsa, 2018’in ilk ayında rekor üstüne rekor kırarak 121 binleri test ederken yılın geri kalanını düşüşle geçirdi.

BIST 100 Endeksi yılı, yüzde 20’ye yakın değer kaybıyla tamamladı. Euro yüzde 30’u aşkın, Cumhuriyet altını yüzde 35’in üzerinde değer kazandı.

Türkiye’nin beş yıllık kredi risk primini gösteren CDS oranı yılbaşında test ettiği 156’lı seviyelerin ardından sürekli yükseliş trendinde oldu.

Ağustos ayında 524 ile yılın en yüksek seviyelerini gördü. Bu durum borsada düşüşü desteklerken kurda yukarı yönde baskı oluşturdu. Tansiyonun düşmesiyle birlikte CDS oranı yıl sonunda 349’a geriledi.

2019 zorlu bir yıl

Dolar 3.78 TL’den başladığı yılı 5.26 TL’den tamamladı. Euro 6.05 TL, altının ons fiyatı da 1.278 dolardan kapandı. Hisse senetleri 36.877 puanlık marjda dalgalandı. Faiz, bir önceki yıl sonunda olduğu gibi 2018 sonunda da çift haneli rakamlardan seneyi tamamladı. Gösterge faiz 19.73 ‘ten kapandı.

Sene boyunca dolar konuşuldu. Yılın son çeyreğindeyse gündeme faizlerdeki yükseliş yerleşti. Sene sonundaysa borsa kaybettirirken döviz ve döviz bazlı enstrümanlar değer kazandı. 2019 zor bir yıl olacak. Şirketlerin kârlarında erimeler, maliyetlerinde artış, satışlarında azalmalar görülecek. Bütün gözler ihracat ağırlıklı çalışan şirketlere yönelecek.

Yılın tansiyonunu korku endeksi VIX ölçecek. ABD ile Çin arasındaki gerilim arttıkça VIX’de yukarı yönelim güçlenirken altına olan talep artacak.

Haberin Devamı

YILIN ŞAMPİYONU DOLAR VE ALTIN

ALTININ ONSU YÜKSELİR Mİ?

Yeni yıla dolar kuru 5.26’li seviyelerden, altının onsu da 1.278 dolardan giriyor. Altının ons fiyatı yıl içerisinde en düşük 1.170 doları görürken en yüksek 1.365’i gördü. Cumhuriyet altını ise en düşük 1.057 TL, en yüksek de 1.738 TL’yi gördü. 2019 yılında altının ons fiyatı 1.350 doların üzerine çıkabilir. Gram altın dolar kurundaki hareketlere bağlı bir seyir izlerken altının ons fiyatındaki artış altın yatırımcıları için yeni fırsatlar oluşturacak.

OLASI RİSKLER NELER?

ABD ve Çin arasında ticaret savaşlarının büyümesi, küresel büyüme endişeleri en önemli risk unsurları.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2019’da iki faiz artışı gerçekleştirmesi bekleniyor. Fed parasal sıkılaştırmaya devam edecek. Fed’in faiz artış sayısı ya da faiz artış hızında meydana gelebilecek yukarı yönlü bir seyir moralleri bozabilir.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) parasal genişlemeyi bitirdi. Gelişmekte olan ülkeler için dış kaynak ihtiyacı ve büyümenin finanse edilmesi hiç kolay olmayacak.

Haberin Devamı

Türkiye’de 2018’e 156 seviyesinde başlayan 5 yıllık Türkiye CDS primi 349 seviyesinde. Risk primi yeniden 165’lere gerilediğinde para akışı başlayacak.

YILIN ŞAMPİYONU DOLAR VE ALTIN

2019'DA TL FAİZLER CAZİP

Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında cazip seviyelere gelen TL faizler, yurtiçi ve yurtdışı yatırımcılar için alternatif bir seçenek oluşturacak.

Yatırım fonu ve bireysel emeklilik fonları içerisinde para piyasası fonları tercih edilebilecek. TL varlıklara yönelim reel getiri sağladığı ölçüde ilgi çekmeye devam edecek. Sabit getirili enstrümanlar içerisinde mevduata alternatif olarak özel sektör tahvilleri de takip edilecek. Ancak özel sektör tahvilini çıkartan firmalara özel önem gösterilecek.

Borsa toparlanır

Geçtiğimiz yılı yüzde 21.5 gibi ciddi bir değer kaybıyla kapatan Borsa’da aşırı gerileyen fiyatlar yatırımcıların radarında olacak. BIST 100 Endeksi 2019 yılını artıda tamamlayacaktır. BIST 100 Endeksi yeniden tarihi zirvesine doğru atakta bulunabilir. Borsa yıla dip seviyelere yakın bir seyirde girerken yabancıların borsadaki payı zirve seviyelerine yakın bir seyir izliyor.

DOLARIN DURUMU

Dolar/TL kuru yatay bir bantta hareket ederken aşağı eğilimli bir seyir izleyebilir. Yıla zirve seviyelerinden giren dolar kuru için bu fiyatların sindirildiği bir yıl görülecek. 5 - 7 bandı içerisinde dalgalanmalar yaşanabilirken asıl 5 seviyesinin altındaki bir harekette 4.80 - 4.50 hatta olumlu gelişmeler halinde 4 seviyelerinin altı bile görülebilir. Ancak ağırlıklı hareket yatay bandın korunması olabilir. 2019’da çok olağanüstü bir gelişme olmadıkça 7 seviyesinin aşılması zor.

DIŞ GERİLİM, TİCARET SAVAŞLARI VE SEÇİMLER

2018 yılı oldukça pozitif gelişmelerle başlamıştı. Küresel bazda büyüme beklentileri satın alınırken yılın ilk ayında borsalarda yükselişler yaşandı. ABD ekonomik verilerinde olumlu seyir gözlenirken diğer ülkelerin büyüme hızları yavaşladı. Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.2 büyürken ikinci çeyrekte yüzde 5.3, üçüncü çeyrekte ise yüzde 1.6 oranında büyüdü. Nisan ayında erken seçim kararının alınması haziranda seçimlerin gerçekleşmesi ve hemen ertesinde ABD ile gerilen ilişkiler piyasalarda ciddi bir dalgalanmaları beraberinde getirdi.