Zeynep Eyüboğlu

Zeynep Eyüboğlu

zeynep.eyuboglu@yahoo.com

Tüm Yazıları

Ev dekorasyonunu yenilemek veya evde tadilat yapmak zaman alan ve bir o kadar da maliyetli bir süreçtir. Bu sorun özellikle kiralık evlerde sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bazı ufak değişikliklerle hoşunuza gitmeyen alanları gizleyebilirsiniz. Ayrıca birkaç minik dokunuşla herkesi daha memnun edecek sonuçlara varmak mümkündür. Burada en önemli nokta bütçeyi belirlemektir. Çünkü bütçemizin ne kadar olduğu yapabileceğimiz değişikliklerinde belirleyicisi olacaktır. Bu konuda sizlere yardımcı olabilecek bazı püf noktalarını paylaşmak istedim.

Dekorasyon Yenilemek İçin Ekonomik ve Pratik Çözümler

Hibrit Boyalar

Pek çok farklı marka ve renk seçeneği olan; ahşap, seramik, polyester, kumaş, deri, plastik, metal, ​duvar, dolap gibi çoğu yüzey için kullanılabilen boyalar yenileme projelerinin en gözde ürünüdür. Mutfak, banyo, gardırop gibi yıpranmış veya rengini değiştirmek istediğiniz yüzeylerde rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca duvarlar ve seramikler içinde uygundur. En önemli özelliği ise kullanımının diğer boyalara göre çok daha kolay olmasıdır, astar veya zımpara gibi ön işlemler gerektirmez. Örneğin oturma alanında veya odalarda duvarları iki farklı renge boyayarak hareketlendirebilir, mekana derinlik katabilirsiniz.

Dekorasyon Yenilemek İçin Ekonomik ve Pratik Çözümler

Halı ve Kilimler

Evlerde en büyük sorun yaratan alanlardan biri zemin kaplamalarıdır. Özellikle sık ev sahibi değiştiren evlerde zamanla çizilmeler meydana gelir. Zeminde değişiklik yapmak bütçe ve uygulama zorlukları nedeniyle genelde kaçınılan bir tadilattır. Burada kurtarıcı büyük ebatlı kilim ya da halılar olacaktır. Zeminlerde çizikleri bu şekilde gizlemek en pratik çözümdür. Eğer rahatsızlık duyduğumuz yüzey daha küçükse ilgi çekici bir kilim ile odak noktasını değiştirebiliriz.

Dekorasyon Yenilemek İçin Ekonomik ve Pratik Çözümler

Duvar Kağıtları

Duvar dekorasyonu bir mekanın omurgasıdır diyebiliriz. Bu nedenle çok önemlidir. Son yıllarda duvar dekorasyonunun pratik çözümü olarak görülmesi ev dekorasyonuna artı değer katmasıyla kullanım alanı ve oranı artan duvar kağıtları, ev dekorasyonunun vazgeçilmezi haline geldi. Beton görünümlü, çizgili, çiçekli gibi sayısız seçenekten sizin tasarımıza en çok yakışacak ürünü seçerek yemek bölümü, kitap okuma bölümü gibi bölgelerde renk ve desen farklılıklarıyla kaçış noktaları yaratılabilir.

Dekorasyon Yenilemek İçin Ekonomik ve Pratik Çözümler

Duvar Stickerları

Duvar kağıtlarına kıyasla çok daha yeni bir ürün olan kendinden yapışkanlı duvar folyoları hem uygulama kolaylığı açısından hem de fiyatları nedeniyle tercih sebebi oluyor. Çocuk odası,  çalışma odası gibi alanlara renk katabilirsiniz.  Ayrıca üç boyutlu ürünler ile mutfak veya banyo seramiklerinin üzerini kaplayarak eski görüntüden hızlıca kurtulmak mümkün olacaktır. Yapıştırılan yüzeyden çıkartılırken iz bırakmaması da kullanımı etkileyen çok önemli bir noktadır.

Dekorasyon Yenilemek İçin Ekonomik ve Pratik Çözümler

Büyük Tablolar ve Çoklu Çerçeveler

Duvarları dekore etmenin en klasik yöntemlerinden biri tablo ve çerçevelerdir. Büyük tablolar tek hamlede atmosferi bir anda iki, üç basamak üste taşır. Aynı zamanda da maliyet olarak düşüktür. Mobilyalar ile uyumlu büyük bir tablo tercih edebilirsiniz. Bu yöntem duvardaki istenmeyen deliklerin kapanması için de son derece etkilidir. Diğer bir seçenek ise çoklu resim çerçeveleri kullanmaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta seçilen çerçevelerin boyutları ve birbirleriyle uyumu olacaktır.

Dekorasyon Yenilemek İçin Ekonomik ve Pratik Çözümler

Açık Raflar

Raflar rahatlık ve şıklığın birleşmesi, aynı zamanda mekanları düzenlemeniz ve kişiliğinizi ortaya çıkarmanızın da harika bir yolu. Raflara kitap, dekoratif obje, bitki gibi ürünler koyarak görsel olarak zenginleştirebilir ve fazladan depolama alanı elde etmiş olursunuz. Farklı boyutlarda tablolar yerleştirerek evinizi bir sanat galerisi şıklığına büründürebilirsiniz. Mutfak, koridor, antre gibi alanlarda sıkça kullanılan raflar montaj açısından da kolay olmaları bakımından tercih edilebilir.

Dekorasyon Yenilemek İçin Ekonomik ve Pratik Çözümler

Kendin Yap Ürünler (DIY)

Hazır alınan ürünlerin yerini almaya aday olarak dekorasyon dünyasına hızlı bir giriş yapan kendin yap ürünlere artık sıkça rastlıyoruz. İnsanlar hem kendilerini geliştirecek yaratıcı fikirler üretiyor hem de bütçelerini koruyorlar. Kitaplık, orta sehpa, konsol gibi büyük parça mobilyaların yanı sıra dekorasyon objeleri içinde kullanılan bu yöntem kişiye özel olması sebebiyle tercih ediliyor. Eski bir kapıdan masa veya taşıma paletinden koltuk gibi çok geniş bir yelpazesi olan kendin yap imalatlar, sizin hayal gücünüze bağlı sonsuz seçenekle karşımıza çıkıyor. Kahve bardağından peçetelik, konserve kutularından mumluk, dondurma çubuklarından bardak altlığı gibi dekoratif tasarımlar yapabilirsiniz. Kendin yap projelerin çoğunda doğaya zarar vermeyen veya atık malzemelerin kullanılıyor olması sürdürülebilirlik açısından da son derece önemlidir.